kansalaisjärjestöjen edustajia Säätytalon edustalla
Kuva:
Tuomas Tiainen
Fingo

Ulkoministeriön tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle 2018

Ulkoministeriö myönsi kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön 65 miljoonaa euroa vuonna 2018. Tällä sivulla kerromme, mitä hanke- ja ohjelmatukea saavat 78 järjestöä näillä verorahoilla tekivät ja missä ne toimivat.

Tuen visualisoinnissa ovat mukana seuraavat tukimuodot: 

  • hanketuki
  • ohjelmatuki
  • viestintä- ja globaalikasvatustuki
  • EU:n hankkeiden kansallinen rahoitusosuus   

Näistä tukimuodoista uusina vuoden 2018 visualisaatioon on lisätty kaksi viimeistä rahoitusinstrumenttia. 

Kehitysyhteistyön päämääränä on poistaa köyhyys ja eriarvoisuus. Tässä kansalaisjärjestöillä on erilaisia rooleja. Järjestöt ovat merkittäviä avunantajia, vallan vahtikoiria, syrjittyjen puolustajia, yhteistyökumppaneita, vaihtoehtojen ja ratkaisujen tarjoajia sekä demokratian ja luottamuksen rakentajia.

Ulkoministeriön rahoittamat kansalaisjärjestöille ohjattava rahoitus on kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille merkittävä rahoitusmuoto, mutta ei ainoa. Kehitysyhteistyön lisäksi järjestöt työskentelevät myös esimerkiksi humanitaarisen avun saralla. Tarkempi kuvaus tiedon kattavuudesta löytyy tilastojen taustatiedot -sivulta.

Vastaavat tiedot järjestöjen kehitysyhteistyöstä vuonna 2016 löytyvät sivulta Ulkoministeriön tuki 2016 ja vuoden 2017 osalta sivulta Ulkoministeriön tuki 2017

Missä järjestöt toimivat?

Järjestöjen kehitysyhteistyö ulottuu usein ihmisryhmiin, asioihin ja maantieteellisiin alueisiin, joita valtion tekemä kehitysyhteistyö ei kata. Hanke- ja ohjelmatukea myönnettiin vuonna 2018 yhteensä 63 maahan. Lisäksi monet järjestöt tekivät kehitysyhteistyötä alueellisesti tai globaalilla tasolla.

Klikkaamalla maapallukoita pääset tutustumaan kunkin maan tai alueen kansalaisjärjestöhankkeisiin. Avautuvassa pylväsdiagrammissa järjestön nimi voi olla useasti peräkkäin, mikäli sillä on samassa maassa useita hankkeita.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, avautuu näytölle tiivis hankekuvaus. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin.

 

 

Mitä järjestöt tekevät?

Jaoimme järjestöjen työn 11 temaattiseen sektoriin ja sijoitimme kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt 1-3 sektoriin päätoimialojensa mukaisesti. Monien työ ulottuu kuitenkin tähän valitun sektorijaon ylitse. Esimerkiksi toiminta tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi voi parantaa myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tai työllisyyttä ja toimeentuloa.

Klikkaamalla laatikoita pääset tutustumaan kansalaisjärjestöjen työhön kullakin toimintasektorilla.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, pääset lukemaan tiiviin yleiskuvauksen järjestön toiminnasta. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin. Voit tutustua järjestöjen hankkeisiin myös Järjestöjen työn tuloksia -sivulla.

 

 

Vastaavat tiedot järjestöjen kehitysyhteistyöstä vuonna 2016 löytyvät sivulta Ulkoministeriön tuki 2016 ja vuonna 2017 sivulta Ulkoministeriön tuki 2017.