Ulkoministeriön tuki kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyölle 2017

Ulkoministeriö myönsi kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön 65 miljoonaa euroa vuonna 2017. Tällä sivulla kerromme, mitä hanke- ja ohjelmatukea saavat 83 järjestöä näillä verorahoilla tekivät ja missä ne toimivat.

Kehitysyhteistyön päämääränä on poistaa köyhyys ja eriarvoi­suus. Tässä kansalaisjärjestöillä on erilaisia rooleja. Järjestöt ovat merkittäviä avunantajia, vallan vahtikoiria, syrjit­tyjen puolustajia, yhteistyökumppaneita, vaihtoehtojen ja ratkaisujen tarjoajia sekä demokratian ja luottamuksen rakentajia.

Ulkoministeriön hanke- ja ohjelmatuki on kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille merkittävä rahoitusmuoto, mutta ei ainoa. Kehitysyhteistyön lisäksi järjestöt työskentelevät myös esimerkiksi humanitaarisen avun ja globaalikasvatuksen parissa. Tarkempi kuvaus tiedon kattavuudesta löytyy tilastojen taustatiedot -sivulta.

Missä järjestöt toimivat?

Järjestöjen kehitysyhteistyö ulottuu usein ihmisryhmiin, asioihin ja maantieteellisiin alueisiin, joita valtion tekemä kehitysyhteis­työ ei kata. Hanke- ja ohjelmatukea myönnettiin vuonna 2017 lähes 80 maahan.

Klikkaamalla maapallukoita pääset tutustumaan kunkin maan tai alueen kansalaisjärjestöhankkeisiin. Avautuvassa pylväsdiagrammissa järjestön nimi voi olla useasti peräkkäin, mikäli sillä on samassa maassa useita hankkeita.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, avautuu näytölle tiivis hankekuvaus. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin.

Mitä järjestöt tekevät?

Jaoimme järjestöjen työn 12 temaattiseen sektoriin ja sijoitimme kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt 1-3 sektoriin päätoimialojensa mukaisesti. Monien työ ulottuu kuitenkin tähän valitun sektorijaon ylitse. Esimerkiksi toiminta tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi voi parantaa myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tai työllisyyttä ja toimeentuloa.

Klikkaamalla laatikoita pääset tutustumaan kansalaisjärjestöjen työhön kullakin toimintasektorilla.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, pääset lukemaan tiiviin yleiskuvauksen järjestön toiminnasta. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin. Voit tutustua järjestöjen hankkeisiin myös Järjestöjen työn tuloksia -sivulla.

Vastaavat tiedot järjestöjen kehitysyhteistyöstä vuonna 2016 löytyvät sivulta Ulkoministeriön tuki 2016.