Ulkoministeriön tuki 2016

Ulkoministeriö myöntää kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön ja globaalikasvatukseen vuosittain 65 miljoonaa euroa. Nämä varsinaiseen kehitysyhteistyöhön myönnettävät verorahat jakaantuvat ohjelma- ja hanketukeen, jota saavat kymmenet eri järjestöt. Tällä sivulla kerromme, mitä järjestöt hanke- ja ohjelmatuella tekevät ja missä ne toimivat.

Kehitysyhteistyön päämääränä on poistaa köyhyys ja eriarvoi­suus. Tässä kansalaisjärjestöillä on erilaisia rooleja. Järjestöt ovat merkittäviä avunantajia, vallan vahtikoiria, syrjit­tyjen puolustajia, yhteistyökumppaneita, vaihtoehtojen ja ratkaisujen tarjoajia sekä demokratian ja luottamuksen rakentajia.

Ulkoministeriön hanke- ja ohjelmatuki on osa varsinaista kehitysyhteistyötä. Se on kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille merkittävä tulonlähde, mutta ei ainoa. Järjestöt tekevät myös omaa varainhankintaa ja saavat tukea kehitysyhteistyöhön muun muassa EU:lta.

Kehitysyhteistyön lisäksi kansalaisjärjestöt toteuttavat Suomessa myös viestintä- ja globaalikasvatushankkeita, joiden osuus rahoituksesta vuonna 2016 oli karkeasti arvioiden 550 000 euroa. Hankkeiden tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta kehityskysymyksistä ja tarjota mahdollisuuksia toimintaan. Viestintä- ja globaalikasvatushankkeet eivät ole mukana visualisoinnissa, mutta ne on tarkoitus lisätä sivustolle myöhemmin.

Mitä järjestöt tekevät?

Jaoimme järjestöjen työn 11 temaattiseen sektoriin ja sijoitimme jokaisen kehitysyhteistyötä tekevän järjestön johonkin sektoreista kunkin päätoimialan mukaan. Monien työ ulottuu kuitenkin tähän valitun sektorijaon ylitse. Esimerkiksi toiminta tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseksi voi parantaa myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä tai työllisyyttä ja toimeentuloa.

Klikkaamalla laatikoita pääset tutustumaan kansalaisjärjestöjen työhön kullakin toimintasektorilla. Tiedot ovat vuodelta 2016 ja perustuvat ulkoministeriön hanke- ja ohjelmatuen myöntöihin. Luvut eivät sisällä esimerkiksi humanitaarista apua tai järjestöjen muuta rahoitusta.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, pääset lukemaan tiiviin yleiskuvauksen järjestön toiminnasta. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin.

Missä järjestöt toimivat?

Järjestöjen kehitysyhteistyö ulottuu usein ihmisryhmiin, asioihin ja maantieteellisiin alueisiin, joita valtion tekemä kehitysyhteis­työ ei kata. Toimintamaita on lähes sata.

Klikkaamalla maapallukoita pääset tutustumaan kunkin maan tai alueen kansalaisjärjestöhankkeisiin. Avautuvassa pylväsdiagrammissa jokaisen järjestön hankkeet on listattu yksitellen. Tämän vuoksi diagrammissa saattaa olla saman järjestön nimi useasti peräkkäin, mikäli sillä on samassa maassa useita hankkeita.

Tiedot ovat vuodelta 2016 ja perustuvat ulkoministeriön hanke- ja ohjelmatuen myöntöihin. Luvut eivät sisällä eivät sisällä esimerkiksi humanitaarista apua tai järjestöjen muuta rahoitusta.

Kun asetat hiiren järjestön nimen päälle, avautuu näytölle tiivis hankekuvaus. Nimeä klikkaamalla etenet järjestön verkkosivuille ja pääset tutustumaan järjestön toimintaan tarkemmin.

Lue lisää Järjestöjen työn tuloksista -sivulta.