3 syys 2020

Suomen kieli ja kotoutuminen


Aika:
3.9.2020 09:30 – 15:30
Osoite:
Cafe Viola, pääsali
Kaisaniemenranta 2
00170 Helsinki

tai verkko-osallistuminen. Lisätiedot sekä kontakti- että verkko-opetuksesta kurssikirjeessä, joka lähetetään osallistujille ilmoittautumisjan päätyttyä.
Paikkakunta:
Tapahtuman kieli:
Suomi
Maksu:
ilmainen
Viimeinen ilmoittautumispäivä:
Järjestäjä:
Opintokeskus Visio

Kuvaus

Mitä on kulttuuriympäristökasvatus ja miten se tukee maahanmuuttaneiden kotoutumista?  Onko kulttuuriympäristön tuntemuksesta tai kulttuurin kokemisesta hyötyä monialaisen kotoutumisen näkökulmasta? Miten kulttuuriympäristöä voi hyödyntää maahanmuuttajaryhmien kielenopetuksessa? 

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään ja saadaan vastauksia Kulttuuriympäristö kotoutumisen tukena -seminaarissa Helsingin Kaisaniemessä torstaina 3.9.2020. Seminaari striimataan, eli osallistua voi myös verkkoyhteyden välityksellä. Tilaisuudesta jää käteen paitsi monipuolista tietoa kulttuuriympäristökasvatuksesta ja kulttuuriympäristöstä yleensä, myös käytännön vinkkejä työkaluista ja menetelmistä opetuksen osaksi. 

Varotoimenpiteenä vallitsevan koronatilanteen johdosta seminaariin otetaan paikan päälle maksimissaan 15 osallistujaa. Lisäksi seminaari striimataan verkkoon, eli osallistua voi myös etänä.

Seminaari liittyy Opintokeskus Vision Menetelmiä maahanmuuttaneiden kulttuuriympäristökasvatukseen -hankkeeseen, joka saa rahoitusta Ympäristöministeriöltä. Hankkeen puitteissa on kehitetty Kotokulmat -materiaalia, jonka monikulttuuristen ryhmien opetukseen tähdätyt menetelmät kytkeytyvät kulttuuriympäristön teemoihin. Seminaarissa pääset tutustumaan myös tähän materiaaliin ja sen tekijäjoukkoon. 

Kohderyhmä

Opettajien ja muiden ryhmänohjaajien lisäksi tilaisuuteen ovat lämpimästi tervetulleita esimerkiksi kulttuurialan ammattilaiset, monikulttuuristen ryhmien parissa toimivien järjestöjen edustajat, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuus on osallistujille maksuton.  

Sisältö

9.30 Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla

  • Tilaisuuden avaus ja Kotokulmat -materiaalin esittely
  • Osallisuutta, paikallisuutta ja kansainvälisyyttä – näkökulmia kulttuuriympäristö- ja kulttuuriperintökasvatukseen
  • Cultural heritage sites as contact zones for migrant learners’ democracy education

12-12.45 Lounastauko

  • Taide ja kulttuuri kotoutumisen tukena kunnassa
  • Monia tulkintoja kulttuuriympäristöstä – esittelyssä Fiona Musangan ja Helena Aleksandrovan videoteos
  • Elämyksellinen ympäristökasvatus kotoutumisen tukena

15:30 Tilaisuus päättyy

Puhujat

  • Salla Montonen, Tampereen kaupunki: Minunkin Tampereeni -projektityöntekijä

Salla Montosen tietotaito maahanmuuttaneiden ja kunnan kulttuuripalveluiden kohtauttamisessa on kertynyt useamman vuoden pyörineen Minunkin Tampereeni -hankkeen parissa. Hankkeessa Tampereen kaupungin Kulttuurikasvatusyksikkö on yhdistänyt voimansa maahanmuuttajapalveluiden kanssa tuottaakseen uusia toimintamalleja pakolaisten identiteettityön tukemiseksi kotoutumisen alkuvaiheessa. Lue lisää täällä.

  • Sebastian Klein,  opintopäällikkö/Falstadsenteret & aluekoordinaattori / Dembra – Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme.

Klein on ollut avainroolissa kehittämässä menetelmää, jossa maahanmuuttajataustaisten oppijoiden ryhmät ja kulttuuriperintökohteet kohtaavat demokratiakasvatuksen merkeissä. Menetelmä on otettu Norjassa laajasti käyttöön Dembra -verkoston kautta.

Milla Tuormaa on biologi ja ympäristökasvattaja, jolla on runsaasti kokemusta monen ikäisten ja kielitasoisten ryhmien elämyksellisestä ympäristöopetuksesta.

  • Adele Halttunen, projektikoordinaattori

Adele Halttunen on koulutustaustaltaan maisemantutkija (FM) ja tuntee monipuolisesti kulttuuriperinnön ja -ympäristön kysymyksiä. Halttunen vetää Vision Menetelmiä maahanmuuttaneiden kulttuuriympäristökasvatukseen -hanketta.