6 marras 2019

Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet Filippiineillä


Aika:
6.11.2019 17:00 – 18:30
Osoite:
Rikhardin kirjasto, kokoushuone Ture, Rikhardinkatu 3, 1. krs
Paikkakunta:
Tapahtuman kieli:
Suomi
Maksu:
ilmainen
Järjestäjä:
Filippiinit-seura ry

Kansanedustaja Saara Hyrkkö osallistui Filippiinien opintomatkalle osana EU-maiden parlamentaarikkojen ryhmää. Matkan pääteemana olivat seksuaali- ja lisääntymisoikeudet. Tilaisuudessa Hyrkkö kertoo kuulumiset matkaltaan. Saara Hyrkkö on ensimmäisen kauden kansanedustaja Espoosta (vihr.) ja eduskunnan sisällä toimivan Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja.

Seksuaalioikeudet ja perhesuunnittelu ovat olleet Filippiineillä jo vuosikymmeniä kiivaan keskustelun kohteena. Etenkin katolinen kirkko on vastustanut monimuotoista perhesuunnittelua ja koulujen ehkäisyvalistusta sekä suhtautunut kielteisesti kaikkeen ehkäisyvälineiden käyttöön. Siten ei ole ihme, että vain puolet naisista on käyttänyt ehkäisyä, on alkanut kaksi miljoonaa ei-suunniteltua raskautta vuodessa ja on tehty arviolta puoli miljoonaa laitonta aborttia, joihin on kuollut tuhatkunta naista vuodessa.

Vihdoin vuonna 2012 kongressi hyväksyi lain seksuaalioikeuksista (Responsible Parenthood and Reproductive Health Law, RH-laki). Kirkko ja konservatiiviset ryhmät onnistuivat valituksillaan korkeimpaan oikeuteen estämään lain täytäntöönpanon vuosiksi mm. väittämällä, että ehkäisyimplantit ovat abortoivia. Presidentti Duterte määräsi kuitenkin tammikuussa 2017 asetuksellaan nopeuttamaan lain toimeenpanoa. Vasta marraskuussa 2017 korkein oikeus peruutti kieltämiensä hormonituotteiden jakelukiellon.

Seksuaalioikeuksiin liittyy paljon muutakin kuin perhesuunnittelu. Siihen sisältyy mm. naisten ja lasten terveys- ja neuvolapalvelut ja varsinkin köyhimmille ravinnon ja toimeentulon turvaaminen.

Tervetuloa keskustelemaan aiheesta!