nainen kutoo verkkoa

Koko Suomi reilun työn puolelle

Yritysvastuulakikampanja muistuttaa päättäjiä siitä, että Suomella on vielä mahdollisuus liittyä kärkikastiin kansainvälisessä vertailussa. Sinne päästäksemme meidän tulee toimia nopeasti ja päättäväisesti yritysvastuulainsäädännössä.

Teksti: Milja Suihko

Jos satuit viime sunnuntaina näkemään Ruohonjuuren tai Kotipizzan ”työpaikkailmoituksen” yhtiöiden sosiaalisen median kanavilla, jouduit varmaan hieraisemaan silmiäsi ja katsomaan uudestaan.

Ilmoituksissa työntekijöiltä odotettiin raatamista kuumissa ja kosteissa oloissa, ja palkka maksettaisiin käteisellä ilman turhia kuitteja.

Some-päivitykset olivat keränneet paljon hämmästeleviä kommentteja, jakoja ja reaktioita. Jos emme voisi hyväksyä tällaisia työehtoja Suomessa, miten voisimme hyväksyä ne jossain muualla?

Hämmennystä herättäneet työpaikkailmoitukset olivat Ruohonjuuren ja Kotipizzan avaus yritysvastuulaki-kampanjalle.

Maanantaina käynnistynyt #ykkösketjuun-kampanja haluaa Suomeen yrityksiä ihmisoikeusvastuuseen velvoittavan lain seuraavan hallituskauden aikana. Yli 70 toimijan kampanjakoalitiossa ovat mukana Kepan ja Kehyksen lisäksi myös useita meidän jäsenjärjestöjämme, kuten Unicef, KIOS ja Eetti ry.

”Yritysvastuulailla voidaan omalta osaltaan varmistaa, että YK:ssa linjatut yritysten ihmisoikeusvastuun periaatteet toteutuvat. Samalla selkeytämme yritysten toimintaympäristöä ja edistämme reilua kilpailua.” sanoo Kepan ja Kehyksen muodostaman kehitysyhteistyön kattojärjestön toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi.

Kepa on puoltanut yritysvastuulakia jo aiemmin. Laajempana yhteiskunnallisena trendinä näkyy, että raja-aidat julkisen ja yksityisen sektorin välillä ovat liikkeessä ja yritykset ovat ottamassa isompaa roolia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa.

Suomeen yritysvastuulakia ajavat yritykset osoittavat, että monet yritykset haluavat olla mukana oikeudenmukaisemman maailman rakentamisessa. Kun yritysten tuotantoketjut ylettyvät kaikkiin maailman kolkkiin, tulee sääntelyn pysyä perässä ja suojata yksilöiden oikeuksia kautta toimituslinjan.

Yritysten tulee vastata asiakkaidensa kasvaneisiin vaatimuksiin, sillä kukapa meistä haluaisi tukea ostopäätöksillään ihmisoikeuksia polkevaa yritystoimintaa. Vastuun ihmisoikeuksista ei kuitenkaan tulisi olla kuluttajilla vaan yrityksillä.

Mitä yksittäinen kansalainen sitten voi tehdä yritysvastuulain saavuttamiseksi? Vetoomuksen lain säätämisen puolesta voi allekirjoittaa kampanjan nettisivuilla. Lisäksi kampanjaa luotsaavan Finnwatchin toimistolla järjestetään 7.11. yritysvastuun aktivisti-ilta. 

Tässä oikeudenmukaisuutta vaativassa ketjussa kannattaa olla vahvistavana osana mukana. Jokainen meistä voi olla kriittinen kuluttaja ja vaatia yrityksiä vastuuseen kampanjoimalla, allekirjoittamalla vetoomuksen tai jakamalla kampanjan viestejä sosiaalisessa mediassa. Otetaan yhdessä suunnaksi #ykkösketjuun pääsy!