21 marras 2019

Jokainen hukkunut on liikaa – Humaaneja ratkaisuja EU:n pakolaistilanteeseen -keskustelutilaisuus


Aika:
21.11.2019 14:00 – 16:00
Osoite:
Eurooppa-sali, Malminkatu 16, 00100 Helsinki
Paikkakunta:
Maksu:
ilmainen
Järjestäjä:
Fingo, Lääkärit Ilman Rajoja

EU ei ole onnistunut löytämään yhtenäistä linjaa ja ratkaisua turvapaikkapolitiikkaansa, vaikka vuoden 2015 jälkeen Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja pakolaisten määrä on merkittävästi pienentynyt. Yhtenä ratkaisuna EU on solminut kumppanuuksia esimerkiksi Turkin ja Libyan kaltaisten maiden kanssa, antaen taloudellista tukea siirtolaisten pitämisestä rajojen ulkopuolella. 
 
Rajojen sulkemisesta huolimatta ihmisiä pyrkii jatkuvasti Afrikasta Välimeren kautta Eurooppaan, koska heillä ei ole vaihtoehtoja. Tänä vuonna Välimerelle on jo kuollut tai kadonnut yli 1 000 ihmistä. Samaan aikaan EU ja sen jäsenvaltiot ovat kiistelleet pelastusoperaatioiden laillisuudesta. 

Euroopan unionin on tehtävä päätöksiä kestämättömän tilanteen ratkaisemiseksi. Uusi Euroopan parlamentti on aloittanut juuri työnsä ja loppuvuodesta aloittavan Euroopan komission kunnianhimoisena tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen EU:n toimintaohjelma muuttoliikkeeseen.  

Miltä pakolaistilanne näyttää Välimereltä käsin? Millaisia ratkaisuja EU voi tilanteeseen löytää? Miltä EU:n uusi toimintaohjelma voisi konkreettisesti näyttää? Millaista muuttoliikepolitiikkaa Suomi ajaa EU-puheenjohtajana? Miten ihmisoikeudet huomioidaan?

Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tilaisuudessa 21.11. klo 14.00-16.00 Eurooppa-salissa.  

Tilaisuuden aluksi Åbo Akademin apulaisprofessori Magdalena Kmak kertoo EU:n pakolaispoliittisten toimien seurauksista, kuten EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta.

Naim Panahi on tullut lapsena yksin Suomeen hakemaan turvaa. Hän on kokenut omakohtaisesti Välimeren ylityksen ja kertoo kokemuksestaan.

Kuulemme myös konkreettisia ratkaisuehdotuksia tilanteeseen sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön EU- ja kansainvälisen vastuualueen esimies Kalle Kekomäeltä, SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljuselta, Lääkärin Ilman Rajoja ry:n viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparralta, Amnesty International Suomen osaston oikeudelliselta asiantuntijalta Kaisa Korhoselta sekä Fingon vaikuttamistyön johtajalta Rilli Lappalaiselta.

Yhteistä linjaa poliitikkojen ja viranomaisten kanssa pyritään löytämään Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtosen vetämässä paneelikeskustelussa.

Tapahtumaan on rajallinen määrä paikkoja.

Tapahtuma on osa Fingon EU-puheenjohtajuuskauden hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionilta.