16 touko 2017

Artsoppa-treffit: Taidetta, tutkimusta ja toimintaa – taiteellinen toimintatutkimus kehitysyhteistyössä


Aika:
16.5.2017 16:00 – 19:00
Osoite:
Elimäenkatu 25-27, 6.krs
Paikkakunta:
Tapahtuman kieli:
Suomi
Maksu:
ilmainen
Viimeinen ilmoittautumispäivä:
Järjestäjä:
Kepa ja CRASH

Mitä on taiteellinen tutkimus, mitä on toimintatutkimus, ja miten niiden yhdistelmä, taiteellinen toimintatutkimus toimii kehitysyhteistyön yhteydessä? Miten taideprojektia voi tutkia niin, että taiteen ristiriitaisuus ja sen vaikutuksien moninaisuus mahtuisivat tutkimuksen sisään? Voiko tutkimustuloksia esittää taideteoksena?

Kehitysyhteistyö asettaa taideprojektille ja sen tutkijalle erityisiä vaatimuksia, sillä kehitysprojektin tarkoituksena on konkreettisesti parantaa osallistujien elämää. Kehitysyhteistyössä taideprojektin toteuttajat joutuvat osoittamaan, että työllä on ollut toivottuja vaikutuksia. Taide on kuitenkin ristiriitaista ja ennakoimatonta, eikä huolellisestikaan suunniteltu taideprojekti aina toteudu odotetulla tavalla.

Artsoppa-treffeillä 16.5. pohdimme taide- ja kulttuurialan kehitysyhteistyöprojektien tutkimusta menetelmien kannalta. Esittelemme videona, installaationa ja performanssina kaksi meneillään olevaa tutkimusta, Gambiassa toteutettavan taidekouluprojektin ja Meksikossa Läntisessä Sierra Madren vuoristossa Uweni Muyewen ja Tsikwaitan yhteisöissä toteutettavan yhteisömuseoprojektin. Molemmat tutkimukset saavat rahoitusta Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeesta, museoprojekti lisäksi ulkoasiainministeriöltä.

Illan ohjelma:

Xam-Xamle -installaatio taidekouluprojektista Gambiassa, Jenni Haili, Minna Heikinaho ja Tuula Jääskeläinen

Miten annamme museoesineiden puhua? Osallistava esitys, Katri Hirvonen-Nurmi, Lea Kantonen ja Pekka Kantonen

Kommentaattorina on Sari Karttunen Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksesta Cuporesta, ArtsEqual -hankkeen tutkimusryhmän johtaja.

Puheenjohtajana Minna Mannert Kepasta.

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen koulutus@kepa.fi


Yhteystiedot:
Minna Mannert
koulutussuunnittelija
+358 50 317 6689
minna.mannert@kepa.fi