Miksi kampanjoimme?

420 miljoonaa lasta elää konfliktien keskellä. Joka yhdeksäs ihminen maailmassa näkee nälkää. Edelleen lähes 10 prosenttia maailman väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Kehitysyhteistyötä tarvitaan siis kipeästi. Sen lisäksi tarvitaan politiikkaa, joka tähtää reilumpaan ja kestävämpään maailmaan.

Suomi luistaa lupauksistaan

Jotta kehitysyhteistyö tuottaa kestäviä tuloksia, se tarvitsee riittävästi rahoitusta. Suomi ja muut rikkaat maat ovat YK:n asettaman tavoitteen mukaisesti sitoutuneet käyttämään kehitysyhteistyöhön vähintään 0,7 prosenttia BKTL:stä. Moni maa antaa kehitysyhteistyöhön sitäkin enemmän.

Suomen kehitysrahoitus oli kuitenkin vuonna 2018 vain 0,38 prosenttia BKTL:stä.

Kehitysrahoitus 0,7 prosenttiin 2028 mennessä

Nyt on ryhdyttävä tositoimiin. Suomen pitää liittyä vastuullisten maiden joukkoon ja nostaa kehitysrahoitus 0,7 prosenttiin kahden seuraavan vaalikauden kuluessa eli vuoteen 2028 mennessä.

Rahoitusta on nostettava suunnitelmallisesti jo ensi hallituskauden alkupuolella, jotta 0,7 prosentin tavoite saavutetaan. Suomen pitää kantaa kortensa kekoon maailman suurten ongelmien ratkaisemiseksi.

Suomella on varaa

Suomi käyttää paljon enemmän rahaa esimerkiksi fossiilitukiin, kuten turpeen verohuojennuksiin. Vuonna 2016 Suomi käytti noin 1696 miljoonaa euroa fossiilitukiin mutta vain noin 818 miljoonaa kehitysyhteistyöhön.

4 faktaa kehitysyhteistyöstä

1. Kehitysyhteistyö vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

Kehitysyhteistyö on järjestöjen, valtioiden, kansalaisten ja yritysten yhteistä työtä, jonka tavoitteena on parantaa konkreettisesti miljoonien ihmisten elämää. Käytännössä kehitysyhteistyö tarkoittaa esimerkiksi koulujen rakentamista, poliitikkojen ja opettajien koulutusta, vähemmistöjen oikeuksien puolustamista, rauhantyötä ja verovälttelyn kitkemistä.

2. Kehitysyhteistyö toimii siellä, missä tarve on suurin.

Elämme äärimmäisen eriarvoisuuden maailmassa, jossa miljoonilta ihmisiltä puuttuvat edelleen ihmisarvoisen elämän edellytykset. Kehitysyhteistyö on toimiva tapa tukea ihmisoikeuksien toteutumista ja parantaa köyhimpien ihmisten mahdollisuuksia kohentaa itse elinolojaan.

3. Kehitysyhteistyö tuottaa tutkitusti tuloksia.

Ulkoministeriö, kansainväliset tahot ja riippumattomat arvioijat seuraavat kehitysyhteistyön tehokkuutta ja tuloksellisuutta tarkasti. Tässä poimintoja Suomen kehitysyhteistyön tuoreista tuloksista:

  • Ruokaa ja puhdasta vettä miljoonille. Suomen työn ansiosta tukea on saanut yli 400 000 kehittyvien maiden pienviljelijää perheineen. Vesihuollon on saanut yli 2 miljoonaa ihmistä ja sanitaation lähes 6 miljoonaa ihmistä vuosina 2014–2017.
  • Yhä useampi lapsi aloittaa yläkoulun. Suomen kumppanimaissa yhä useampi lapsi jatkaa koulunkäyntiä alakoulun jälkeen. Tyttöjen osuus yläkoulun aloittavista nuorista on noussut keskimäärin 36 prosentista 47 prosenttiin viidessätoista vuodessa.
  • Yhä useampi nainen saa ehkäisyn. Yli 1,5 miljoonaa naista ja tyttöä käytti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja Suomen kahdenvälisen yhteistyön tuella vuosina 2015–2017.

4. Järjestöjen kehitysyhteistyö toimii myös vaikeissa oloissa.

Kehitysjärjestöt toimivat usein haurailla alueilla katastrofien runtelemissa maissa ja konfliktien keskellä. Niiden työ tuottaa tehokkaasti välittömiä tuloksia. Esimerkiksi järjestöjen työalueilla parhaimmillaan yli 90 prosenttia tytöistä on säästynyt silpomiselta. Järjestöt ovat mm. puolustaneet vammaisten oikeuksia, edistäneet seksuaaliterveyttä, parantaneet viljelyn kestävyyttä ja tukeneet paikallisia kansalaisjärjestöjä.

Lue lisää Järjestöjen työn tuloksia -sivulta.

Kohti reilumpaa ja kestävämpää maailmaa!

Pelkkä kehitysyhteistyö ei riitä poistamaan maailmasta köyhyyttä. Myös muussa päätöksenteossa, kuten ilmasto-, kauppa- ja veropolitiikassa, on otettava huomioon kehittyvät ja kaikkein köyhimmät. Tulevalla hallituskaudella kaikkien Suomen päätösten pitää edistää kestävää kehitystä ja rakentaa reilumpaa maailmaa. Tutustu Fingon hallitusohjelmatavoitteisiin Eduskuntavaalit 2019 -sivulla.

Tule mukaan kampanjaan!

Ehdokas,

Kerro äänestäjille, että tuet reilua ja kestävää maailmaa ja kehitysrahoituksen nostoa. Ilmoita itsesi mukaan osoitteessa nolototuus@fingo.fi.

Äänestäjä,

  • Kysy ehdokkaaltasi, tukeeko hän kehitysrahoituksen nostamista.
  • Osallistu Nolo totuus -kampanjaan Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja tällä sivustolla.
  • Äänestä eduskuntaan päättäjä, joka pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä ja on valmis toimimaan sen puolesta! Tarkista, löytyykö ehdokkaasi sitoutuneiden listalta.
  • Jos reilumman ja kestävämmän maailman rakentaminen kiinnostaa, tule mukaan järjestötyöhön tukijaksi tai vapaaehtoiseksi. Katso lähelläsi toimivat järjestöt Fingon Jäsenet-sivulta.

Kampanjan esite

Lataa Nolo totuus -esite (pdf) ja printattava Nolo totuus -esite (pdf), jonka voi taittaa keskeltä.