Suomalaisista 88 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Silti Suomi on leikannut sen määrän alle YK:n suositusten. Ruotsi, Norja ja Tanska antavat enemmän – ja se on meille aika noloa.
Pystymme parempaan!
Suomalaisista 88 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Silti Suomi on leikannut sen määrän alle YK:n suositusten. Ruotsi, Norja ja Tanska antavat enemmän – ja se on meille aika noloa.
Suomen tekemä kehitysyhteistyö on laadukasta ja tehokasta. Jotta kehitysyhteistyö tuottaa kestäviä tuloksia, se tarvitsee riittävästi rahoitusta. Suomi ja muut rikkaat maat ovat YK:n asettaman tavoitteen mukaisesti sitoutuneet käyttämään kehitysyhteistyöhön vähintään 0,7 prosenttia BKTL:stä. Suomen kehitysrahoitus oli 2018 kuitenkin vain 0,38 prosenttia BKTL:stä.
Nyt on ryhdyttävä tositoimiin. Suomen pitää liittyä vastuullisten maiden joukkoon ja nostaa kehitysrahoitus 0,7 prosenttiin viimeistään kahden seuraavan vaalikauden kuluessa eli vuoteen 2028 mennessä.
Rahoitusta on nostettava suunnitelmallisesti heti ensi hallituskauden alkupuolella, jotta 0,7 prosentin tavoite saavutetaan. Suomen pitää kantaa kortensa kekoon maailman suurten ongelmien ratkaisemiseksi.
Järjestöillä on kehitysyhteistyössä tärkeä rooli. Järjestöt toimivat usein haurailla alueilla katastrofien runtelemissa maissa ja konfliktien keskellä. Riippumattomat arvionnit osoittavat, että järjestöjen kehitysyhteistyöllä saadaan aikaan monipuolisia tuloksia ja se on kustannustehokasta. Järjestöjen työllä on todettu olevan huomattavia vaikutuksia muun muassa konfliktien vähenemiseen, demokratian vahvistamiseen ja naisten aseman paranemiseen.
Jotta kehitysyhteistyö tuottaa kestäviä tuloksia, se tarvitsee riittävästi rahoitusta. Suomi ja muut rikkaat maat ovat YK:n asettaman tavoitteen mukaisesti sitoutuneet käyttämään kehitysyhteistyöhön vähintään 0,7 prosenttia BKTL:stä. Moni maa antaa kehitysyhteistyöhön sitäkin enemmän.
suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä.
tuottaa tuloksia: lapsikuolleisuus ja äärimmäinen köyhyys ovat puolittuneet sen myötävaikutuksesta.
on pieni luku, jolla on suuri vaikutus.
Riittävä ja ennustettava rahoitus on kehitysyhteistyön edellytys. Fingo puolustaa kehitysrahoituksen tilaa Suomessa ja EU:ssa yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.
Suomessa ja EU:ssa tehdyt poliittiset päätökset vaikuttavat globaaliin köyhyyteen. Fingo vaatii päättäjiltä johdonmukaista ja pitkäjänteistä kehityspolitiikkaa.
Vaalit ovat vaikuttamisen paikka meille kehitysjärjestöille. On tärkeää, että Suomen tuleva hallitusohjelma tukee parempaa maailmaa ja kestävää kehitystä.