Hands on laptop
Kuva:
Tim Lawrenz
Flickr

Osallistu etänä

Näillä ohjeilla voit osallistua etänä Fingon kokouksiin.

Fingon kevät- ja syyskokouksissa käytetään Adobe Connect -palvelua, joka mahdollistaa sähköisen etäosallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect -tilillä, joka luodaan sähköpostiosoitteen perusteella siinä vaiheessa, kun sähköisen kokouksen ylläpitäjä kutsuu osallistujan kokoukseen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen etäosallistujaksi tehdään normaalin ilmoittautumisen ohessa laittamalla ilmoittaumislomakkeeseen rasti kohtaan Osallistun sähköisesti etänä. Jos sähköinen ilmoittautuminen on päättynyt ja haluat osallistua etänä, ilmoita halukkuudestasi osoitteeseen johanna.ikavalko@fingo.fi viimeistään kokousta edeltävänä arkipäivänä. Kaikille etäosallistujiksi ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tunnus ja salasana sekä linkki etäosallistumisen mahdollistavaan Adobe Connect -palveluun.

Tekninen testaaminen

Ennen kokousta vieraile sivulla:  
admin.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm

Tällä hetkellä testaussivusto toimii kaikilla muilla selaimilla paitsi Google Chromella. Jos Chromesta on asennettu uusin versio, testauksen voi jättää tekemättä ja sähköisen kokouksen voi silti käynnistää.

Muilla selaimilla seuraa testisivuston ohjeita, kunnes saat seuraavanlaisen tuloksen:

Diagnostic test

Fingo ei valitettavasti pysty antamaan tietokoneen käyttötukea ongelmatilanteissa reaaliaikaisesti.

Testikokous

Ennen varsinaisen kokouksen pitämistä tarjoamme testikokouksen, jossa koneiden ja yhteyden toimivuutta voi kokeilla.

Kokoukseen liittyminen

Ennen testikokousta sinun tulee olla ilmoittanut halukkuutesi osallistua kokoukseen sähköisesti laittamalla rasti asiaankuuluvaan paikkaan kokouksen ilmoittautumislomakkeessa. Sen jälkeen sinulle luodaan tunnus, jolla saat osallistua kokoukseen. Saat sähköpostia Adobelta otsikolla Adobe Connect - Your Account Information. Tässä sähköpostissa on käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.  

Klikkaa sähköpostissa nappia Explore Adobe Connect ja kirjaudu sisään annetulla tunnuksella ja salasanalla. Tämän jälkeen järjestelmä pyytää asettamaan oman salasanan. Anna ensin sähköpostissa saatu salasana ja sitten kahteen kertaan vapaavalintainen uusi salasana. Salasanojen syöttämisen jälkeen klikkaa Submit new password. Tämän jälkeen selainikkunan voi sulkea.

Ennen kokousta saat sähköpostin, jossa on linkki kokoukseen. Esimerkiksi:

To join the meeting: https://meet67558903.adobeconnect.com/r8fuam299p3

Klikkaa linkkiä. Jos kokous ei ole vielä alkanut, sivusto pyytää sinua odottamaan, kunnes ylläpitäjä (host) saapuu paikalle. Kokous käynnistyy automaattisesti, kun näin tapahtuu.

Kokous aukeaa:

Kokous aukeaa

Ikkunan osat

Vasempaan isoon ikkunaan tulevat ylläpitäjän jakamat tiedostot, esimerkiksi presentaatiot. Oikeassa yläkulmassa näkyy videokuva, jos ylläpitäjän kamera on päällä. Oikeassa reunassa keskellä näkyy lista osallistuvista henkilöistä ja oikeassa alakulmassa näkyvät pikaviestit.

Yläpalkissa on kaksi tärkeää nappulaa. Ensimmäisenä on kaiuttimen kuva, jonka pitää olla vihreä, jotta pystyt puhumaan. Toinen on pieni ihminen käsi pystyssä. Tällä nappulalla pyydetään puheenvuoro. Kokouksen ylläpitäjä välittää tiedon puheenvuoropyynnöstä puheenjohtajalle, joka sitten sopivan ajan tullen myöntää puheenvuoron.

Ääniasetukset

Ääniasetusten testaaminen onnistuu helpoiten klikkaamalla vasemmasta yläkulmasta Meeting-nappulaa ja valitsemalla aukeavasta valikosta Audio Setup Wizard. Suorita testi Wizardin ohjeita noudattaen siinä tilassa, jossa aiot osallistua kokoukseen. Testin aikana Wizard pyytää lupaa käyttää koneesi mikrofonia:

Audio setup

Klikkaa Allow. Testin jälkeen klikataan vielä yläpalkin kaiutin- ja mikrofonikuvakkeita, jotta ne aktivoituvat:

Kuvakkeet

Muista tarkistaa myös, että tietokoneesi äänilähde on oikea. Kaiuttimena saattaa olla esimerkiksi näytön kaiutin, joka on mykistetty. Joissain tapauksissa oikeiden laitteiden tulee olla kytkettyinä ennen Adobe Connectin käynnistämistä ja toisinaan koko kone pitää käynnistää uudelleen.

Nyt olet valmis osallistumaan kokoukseen sähköisesti!

Äänestäminen

Kokouksessa äänestäminen tapahtuu käyttäen palvelun äänestysominaisuutta. Suljetussa äänestyksessä tulee huomioida se, että sähköisen kokouksen ylläpitäjä pystyy näkemään kaikkien antamat äänet. Äänestystietoja ei kuitenkaan anneta eteenpäin.

Kun ylläpitäjä käynnistää äänestyksen, aukeaa näkyviin uusi ikkuna:

etaohje-aanestys

Kun olet valinnut haluamasi vaihtoehdon, äänesi on rekisteröitynyt. Vaihtoehtoa voi kuitenkin muuttaa siihen asti, kunnes ylläpitäjä sulkee äänestyksen.

Useamman kuin yhden äänen käyttäminen äänestyksessä

Yhdellä tilillä voi järjestelmässä antaa vain yhden äänen. Useamman kuin yhden äänen käyttäminen vaatii saman määrän tilejä kuin äänioikeutta on. Useammalla tilillä kokoukseen osallistuminen vaatii sen, että jokainen tili on kirjautunut sisään eri selaimella tai koneella.

Muistilista

 1. Sammuta kaikki ylimääräiset ohjelmat tietokoneeltasi.
 2. Kytke mikrofoni ja kamera USB-liittimeen mielellään jo ennen tietokoneen käynnistämistä (jos ne eivät ole kiinteästi osa laitetta kuten esimerkiksi kannettavassa tietokoneessa).
 3. Tarkista, että selaimessasi on uusin Flash Player -laajennus.
 4. Jos mahdollista, kytke tietokone mieluummin verkkopiuhaan kuin langattomaan verkkoon.
 5. Kirjaudu Adobe Connectiin saamasi linkin kautta hyvissä ajoin ennen istunnon alkua.
 6. Testaa, että äänet verkkoluokasta kuuluvat sinulle päin.  
 7. Osallistu aktiivisesti ja noudata istunnon vetäjän antamia ohjeita.
 8. Älä hätäile, jos kaikki ei toimi heti. Aloita tarvittaessa uudelleen alusta.

Yhteenveto teknisistä vaatimuksista

Adobe Connect -palvelua voi käyttää Windowsissa, Macilla tai Linuxissa.

Windows

 • Windows 10, 8.1 (32-bit/64-bit), 8.0 (32-bit/64-bit), Windows 7 (32-bit/64-bit)
 • Internet Explorer 8 tai uudempi, Windows Edge, Mozilla Firefox,Google Chrome
 • Adobe Flash Playerin uusin versio

Mac OS

 • Mac OS X 10.10 tai uudempi
 • Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome
 • Adobe Flash Playerin uusin versio

Ubuntu

 • Ubuntu 14.04 tai uudempi
 • Mozilla Firefox
 • Adobe Flash Playerin uusin versio