Tasa-arvoisen EU:n tekijät #EU4Equality -tekstibanneri

Tasa-arvoisen EU:n tekijät

Tavoitteet sukupuolten tasa-arvosta toistuvat Suomen hallitusohjelmassa, EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmassa ja poliitikkojen juhlapuheissa. Tasa-arvo vaatii kauniiden sanojen sijaan myös konkreettisia tekoja. Millaisia tekoja Suomi EU-puheenjohtajana on tehnyt tasa-arvoisemman EU:n puolesta?
Ti, 29.10.2019 - 15:22

Sukupuolten tasa-arvo ei ole valmis, vaan sitä pitää ajaa kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla. Yksitoista suomalaista järjestöä, Suomen kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo, Amnesty International Suomen osasto, FinnWID, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Miehet ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Väestöliitto, Suomen World Vision ja Suomen UN Women kokosivat suositukset siitä, kuinka Suomi voi ajaa tasa-arvoisempaa maailmaa EU-puheenjohtajana.

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa EU:n linjauksiin uuden parlamentin ja komission aloittaessa työtään. Tämä on erityisen merkittävää aikana, jolloin populismi, vihapuhe, valeuutiset, taantumukselliset arvot ja kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän haastaminen ovat nousussa. Nämä ilmiöt ovat lisänneet myös suoranaista sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien vastustusta sekä heikentäneet moniperustaista syrjintää kokevien ryhmien, kuten LHBTI-ihmisten, vammaisten, alkuperäiskansojen, etnisten sekä muiden vähemmistöjen, oikeuksien toteutumista.

Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmassa “Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus” todetaan, että EU tarvitsee sukupuolten tasa-arvostrategian, joka sisältää sekä erillisiä toimenpiteitä että valtavirtaistamista. Suomen ohjelmassa linjataan myös, että EU:n ja sen jäsenmaiden tulee jatkaa toimia sukupuolten tasa-arvon ja samapalkkaisuuden edistämiseksi työelämässä. Tasa-arvon edistäminen on luonteva osa ohjelmaa, joka korostaa EU:n yhteisiin perusarvoihin sitoutumista ja kestävyyttä kaiken EU-politiikan perustana.

Lue järjestöjen suositukset täältä: Tasa-arvoisen EU:n tekijät - Järjestöjen suositukset tasa-arvon edistämiseksi Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Ministeri, kerro tekosi tasa-arvoisemman EU:n puolesta

Haastoimme suomalaiset ministerit kertomaan, mitä konkreettisia tekoja he ovat tehneet edistääkseen sukupuolten välistä tasa-arvoa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

Julkaisemme ministerien vastauksia kampanjan aikana tällä sivulla ja sosiaalisessa mediassa #EU4Equality-hastagia käyttämällä.

Järjestöjen logot