Fingon lausunto Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle 19.11.2020 EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta ja kehitysyhteistyön rahoituksesta.
Hallituksen ensi vuodelle hyväksymän talousarvioesityksen mukaan kehitysyhteistyön määrärahoja nostetaan hallitusohjelman mukaisesti. Suomi käyttää ensi vuonna varsinaiseen kehitysyhteistyöhön yli 710 miljoonaa euroa, eli kasvua on lähes 29 miljoonaa euroa. Kehitysjärjestöt saavat esityksen mukaan reilun neljän miljoonan euron, eli noin viiden prosentin korotuksen.
Kansalaisyhteiskunnan tila on kaventunut maailmanlaajuisesti ja ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu jatkuvasti. Kolme järjestöä kertoi millaisia tuloksia työ ihmisoikeuksien puolesta saa aikaan.
Kestävä rauha on perusedellytys yhteiskunnan kehitykselle ja ihmisoikeuksien toteutumiselle. Suomalaiset kehitysjärjestöt rakentavat rauhaa ja demokraattista yhteiskuntaa alueilla, joissa rauhaa ei ole tai se on vielä hyvin hauras.
Torstaina 26.3. klo 9:00 etäyhteyksin järjestettävässä mediatilaisuudessa Fingo, Suomen Pakolaisapu, Lääkärit Ilman Rajoja, Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) sekä Amnesty Internationalin Suomen osasto tarjoavat ajantasaista tietoa Turkin ja Kreikan olosuhteista.
Lääkärit Ilman Rajoja haluaa puhua ääneen kohtaamastaan hädästä. Vain siten asiat voivat muuttua, kirjoittaa järjestön Suomen toimiston viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.
Arviolta 760 000 kodeistaan paossa ollutta syyrialaista on palannut Pohjois-Syyrian Raqqaan ja Hasakaan. Tulee kuitenkin kestämään vielä kauan, että Syyriassa voi jälleen elää normaalia arkea.
Belgian hallitus repesi siitä riitaan. Virossa siitä osoitettiin mieltä ja Unkarissa itse maan hallitus käy kampanjaa sitä vastaan. Miksi siirtolaisuuskompakti herättää niin paljon tunteita ja mikä on sen käytännön merkitys Suomelle?