Vieraskolumni

Yhden naisen ääni

Kun Suomi valmistautuu vaaleihin, odotellaan Nicaraguassa vaalilupausten toteutumista - muun muassa tasa-arvon suhteen.
Larissa Bruun
6.3.2007

Larissa Bruun MANAGUA -- Eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla äänestäville järjestetään 7.-10. maaliskuuta välisenä aikana.

Perinteisesti olen ollut uskollisempi sukupuolta kuin puoluetta kohtaan. Naiset ovat johdonmukaisesti saaneet ääneni. Sen sijaan olen huoletta hyppinyt puolueesta toiseen hyvien mielipiteiden ja tekojen perässä, tuntematta minkäännäköistä skitsofreniaa tai tunnontuskia.

Kansainvälisessä illallispöydässä Nicaraguassa käytökseni yllättää: onko tällaisessa johdonmukaisuudessa mitään järkeä? Tasa-arvo on kuitenkin kiva aihe - kaikki olemme kilpaa samaa mieltä, että parantamisen varaa löytyy maailmankolkasta riippumatta.

***

Nicaraguan marraskuisissa vaaleissa paluun presidentiksi tehnyt Daniel Ortega lupaili vaalikampanjan aikana tasa-arvoa nimityksissä, mikäli hänet ja sandinistit valittaisiin taas maan johtoon.

Vanha sandinistivallankumousjohtaja ja sittemmin vuonna 1984 vaaleilla presidenttiasemansa vahvistanut, mutta viimeiset 16 vuotta vallankahvasta syrjässä ollut Ortega ilmoitti, että ministeri-, varaministeri-, suurlähettiläs- ja valtionyhtiöiden johtajapaikoista puolet menee naisille. "Viisaille naisille", jos siteerataan Ortegaa tarkasti.

Nicaraguassa monet muistavat 1970-1980-lukujen vallankumousvuosilta, kuinka sandinistit kutsuivat naisia mukaan miesten rinnalle rakentamaan tasa-arvoisin periaattein uutta Nicaraguaa. Ortegan tasa-arvoretoriikkaan halutaan nytkin uskoa.

Toisaalta Ortegan tukema ja vaalikampanjoinnin viime metreillä hyväksytty tiukennettu aborttilainsäädäntö ei vakuuta. Äärimmäisissä poikkeustapauksissa aiemmin hyväksytyt abortit muuttuivat nekin laittomiksi. Sandinistien perinteisesti ajamat seksuaalioikeudet saivat unohtua, kun puolue halusi katolisen kirkon taakseen vaaleissa.

***

Vielä maaliskuun alkupuolella odotellaan useita nimityksiä. Suurlähettiläspaikkoja on huhupuheen mukaan useita jaossa. Ortega itse ilmoitti menneellä viikolla, että aikoo juuri näiden nimitysten avulla todistaa, ettei ole unohtanut lupaustaan.

Tasa-arvolupauksen lunastaminen näin tuntuu melkeinpä petkutukselta. Hienoa, jos lähettiläspaikat menevät naisille, mutta vaikutusvaltaa maan asioihin ei lähettiläällä kai kuitenkaan ole läheskään samalla tavalla kuin esimerkiksi ministerin tai varaministerin pallilla istuvalla maanmiehellä.

Samalla kun presidentti tuntuu lipsuvan tasa-arvolupauksestaan, häntä kritisoidaan liian vallan siirtämisestä yhdelle naiselle, vaimolleen. Tasa-arvolupausten pilaillaan tarkoittaneen nimenomaan presidentin ja tämän puolison Rosario Murillon välistä työnjakoa. Ortega itse vastasi kritiikkiin ilmoittamalla, että juuri näin: presidenttipari osoittaa, mitä tasa-arvo käytännössä tarkoittaa.

Murillo, joka toimi sandinistien vaalikampanjapäällikkönä, on muun muassa hallituksen ääni ulospäin. Viime viikkoina onkin kyselty kumpi johtaa maata, Ortega vai Murillo, ja miten paljon valtaa voi presidentin puolisolla olla?

Murilloa pidetään pätevänä, mutta nykyisessä miehensä kautta lunastamassaan asemassa hänen kohdallaan mainitaan usein demokratian pilkkana pitäminen ja tilivelvollisuuden puute, jopa nepotismi. Kansa valitsi Ortegan, ei avioparia.

***

Sukupuolten välinen tasa-arvo on yksi YK:n vuosituhattavoitteista. Suomessa viime vaaleissa 200 valitusta edustajastamme 75 oli naisia. Nicaraguan parlamenttiin valittiin15,2 prosenttia naisia, heitä on 92 edustajasta 14.

Tuntuisi järkeenkäypältä, että päättäjien kokoonpano heijastaisi paremmin yhteiskunnan kokoonpanoa.

Terveyssektorilla työskentelevä ja varasijalle Nicaraguan parlamenttiin valittu Alejandra valittaa, etteivät miehet aina hänen alueellaan, Pohjois-Nicaraguan maaseudulla, salli esimerkiksi raskauskomplikaatioista kärsivien vaimojensa jäädä terveyskeskuksen vuodeosastolle. He kun ovat huolissaan siitä, että keskuksessa saattaa olla vieraita miehiä - mieslääkäri.

Alejandra sanookin toivovansa, mutta samalla kriittisesti epäilevänsä, että uusi hallitus muistaisi köyhyyden vähentämisen painopisteistä määrittäessään, keitä köyhyys eniten maassa koettelee.

***

Tasa-arvo on loppupelissä kannanotto syrjitymmän sukupuolen puolesta, yksi askel kohti sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Vielä en ole lyönyt lukkoon, kuka saa kansainväliselle naistenpäivälle osuvassa ennakkoäänestyksessä ääneni, mutta kakkua lupaan kaikille kollegoilleni päivän kunniaksi.

Olisi laiskan helppoa rankata miesehdokkaat pois vain sukupuolen takia, mutta kyllä sukupuoli silti taas jotain vaakakupissa painaa - tasa-arvoteema sitäkin enemmän.

Kirjoittaja työskentelee kehityspoliittisena tiedottaja Kepan Nicaraguan-toimistossa. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.