Vieraskolumni

Vaarallisia mielipiteitä

Keniassa murhattiin kuun alussa kaksi ihmisoikeusaktivistia. Toiminta paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta on heidän osaltaan ohi.
Johanna Latvala
17.3.2009

Johanna LatvalaKeniassa on kuun alussa pidätetty kuusi poliisia epäiltynä kahden ihmisoikeusaktivistin murhasta. Aiemmin samat aktivistit esiintyivät poliisien tekemiä tappoja käsittelevässä raportissa todistajina.

Todellisuus, jossa "väärillä" sanoilla ja mielipiteillä on niin paljon väliä, että niiden vuoksi saattaa joutua vankilaan, kidutettavaksi tai tapettavaksi, tuntuu pelottavalta. Juuri siellä, missä asioihin eniten tarvitaan muutosta, tuon muutoksen ajaminen voi maksaa aktivistin hengen.

Kuinkahan moni turvallisissa maissa ihmisoikeuksien puolesta puhuvista uskaltaisi julkisesti ottaa kantaa oman henkensä uhalla?

Olin Keniassa vuonna 2002-2003, jolloin edellisen hallinnon aikainen laaja ja järjestelmällinen kidutus tuli julki. Nairobin keskustassa sijaitseva rakennus, jonka ohi kuljin päivittäin, paljastui kidutuskammioksi, jonka kellarissa oli virunut lukuisia toisinajattelijoita.

Tuntui kammottavalta seistä päivänvalossa kaiken hyörinän keskellä kadulla ja ajatella, että aikaisemmin jotkut olivat kokeneet kellarissa kauhunhetkiä vain mielipiteidensä ja arvojensa vuoksi, muiden jatkaessa arkielämäänsä talon ulkopuolella.

***

Maaliskuun alussa Keniassa murhattujen aktivistien Oscar Kamau King’aran ja John Paul Oulun edustama Oscar Foundation kampanjoi muun muassa poliisien tekemiä mielivaltaisia tappoja vastaan ja vaati heitä kunnioittamaan ihmisoikeuksia myös rikoksista epäiltyjen pidätyksissä.

Erityisesti he olivat nostaneet esiin poliisin raa’at otteet kikujujen rikollisjärjestön Mungikin kannattajiksi epäiltyjä kohtaan. Tämän perusteella aktivistien edustamalla järjestöllä katsottiin olevan yhteyksiä laittomaan Mungikiin - syytös, jonka hallituksen edustaja julkisti vain muutamaa tuntia ennen aktivistien murhia.

Murhien jälkeisessä opiskelijoiden spontaanissa mielenosoituksessa poliisi ampui yhden opiskelijan. Seuraavan viikon alkupuolella opiskelijat pitivät ennalta sovitun mielenosoituksen protestina ampumiselle. Pääministeri Raila Odinga antoi ennalta mielenosoitukselle tukensa ja vetosi poliiseihin rauhanomaisen mielenosoituksen sallimiseksi.

Kenialaisen Daily Nationin mukaan olikin ensimmäinen kerta, kun poliisi seurasi rauhallisesti taustalla kaupungin liikenteen kuudeksi tunniksi lamaannuttanutta, tuhansien ihmisten mielenosoitusta.

Odinga on myös määrännyt poliisin tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen FBI:n kanssa, joka tutkinee aktivistien murhat. Odingan, kuten myös ihmisoikeusjärjestöjen mukaan murhia tutkimaan tarvitaan ulkopuolinen, riippumaton taho, koska syytetyt ovat poliiseja.

***

"Avoimuus" edellisen hallinnon ihmisoikeus- ja demokratiarikkomusten suhteen sai monet kenialaiset toivomaan, että uuden hallinnon ja presidentti Mwai Kibakin myötä asiat oikeasti muuttuisivat. Positiivisesti ajatellen parempaan päin onkin menty. Vuosien varrella otsikoissa on jatkuvasti ollut korkean tason korruptiotapauksia. Se kertoo paitsi korruption jatkumisesta, myös siitä, että asialle pyritään tekemään jotakin.

Myös nyt vaadittu korkean tason puolueeton tutkinta voidaan tulkita haluna parantaa ihmisoikeuksia ja tuomita toisinajattelijoiden murhat. Mutta tapahtuuko näin vain kansainvälisen painostuksen vuoksi ja vain niissä tapauksissa, jotka ylittävät uutiskynnyksen?

Esa Salminen kysyi taannoisessa kolumnissaan kepa.fissä surullisen totuudenmukaisesti: "Korruptiota Afrikassa, ketä kiinnostaa?" Samalla tavalla voi kysyä, kuka jaksaa kiinnostua jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista Keniassa.

Yllättäen asian pitäisi kiinnostaa nimenomaan suomalaisia, nimittäin Suomen virallinen kehitysyhteistyö Keniassa painottuu juuri hyvän hallinnon ja oikeusjärjestelmän kehittämisen tukemiseen. Käytännössä tuki annetaan Governance, Justice, Law and Order -hankkeen kautta, johon kuuluu sekä Kenian hallitus että ulkopuolisia tahoja.

***

Suomen valitsema painotus on onnistunut. Demokratian ja ihmisoikeuksien parantaminen sekä oikeusjärjestelmän kehittäminen ovat Kenialle elintärkeitä paitsi kansalaisten turvallisuuden ja tasa-arvon lisääjinä, myös taloudellisesti.

Yhdysvaltain Kenian-suurlähettiläs Michael Ranneberger antoi Kenialle taannoin uhkavaatimuksen, jonka mukaan maa menettää Yhdysvaltojen taloudellisen tuen, ellei edellä mainittuihin ongelmiin puututa ankarasti.

Toki olisi jalompaa, jos ihmisoikeuksia ja demokratiaa pidettäisiin Keniassa niin arvokkaina päämäärinä, että niihin pyrittäisiin ilman ulkopuolelta tulevaa painostusta. Mutta vaikka motiivina olisi raha, suunta on oikea. Toivottavasti Oscar Kamau King’ara ja John Paul Oulu eivät kuolleet turhaan.

Kirjoittaja on sosiaaliantropologi, joka on tehnyt väitöskirjansa Kenian sukulaisuusverkostoista. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.