Vieraskolumni

Vaaleanpunaisen hirviön vankina

Voisiko joku laatia korrektin sanakirjan? Sieltä voisi tarkistaa, voiko Grönlannin tai Alaskan alkuperäisasukkaita kutsua inuiteiksi vai haluavatko he sittenkin olla eskimoja.
Heta Muurinen
28.8.2005

Heta Muurinen

Olen tullut omituisella tavalla vihaiseksi poliittiselle korrektiudelle. Tunnen, että sillä on tuhat etusormea, jotka pienestäkin väärästä sävystä sanomisissani nousevat kaikki heti pystyyn ja osoittavat minua paheksuvasti. Se on kietoutunut kehäksi ympärilleni ja pitää minua vankinaan vaaleanpunaisessa tilassa. Minun tekee kauheasti mieli jotain suolaista ja kovaa, jota voi pureskella. Haluan särmiä ja sävyjä.

Mutta pahinta on, etten enää tiedä, mikä siitä on minussa ja mikä ei.

On käsitteitä, joita turvaan en vain pääse. Esimerkiksi "afrikkalaisuus" on sellainen käsite. Törmään siihen yhä uudelleen ja uudelleen ja yhtä usein kuulen, miten väärin ja yleistävää on puhua koko mantereesta yhteyksissä kuten "afrikkalainen kulttuuri" tai "afrikkalaiset ihmiset".

Mutta ajatellaanpa vaikka naisen asua, johon kuuluu leveäkaula-aukkoinen, löysä paita ja hame sekä huivi pään ympärillä. Se ei tietenkään ole afrikkalainen merkityksessä "kaikki Afrikan maat ja kulttuurit". Mutta mieletöntä on viitata asuun mainitsemalla kaikki ne kulttuurit, joissa sitä käytetään. Asu on afrikkalainen, koska se on yleinen hyvin monessa afrikkalaisessa kulttuurissa. Sen sijaan vaikkapa aasialaisesta asusta tulee mieleen kimono, sari tai perinteinen kiinalainen juhla-asu eli siis lähinnä Aasian suurten valtakulttuurien juhlapuvut.

Silti myönnän, että moinen yleistäminen on jotenkin ylimielistä ja huolimatonta. Se ei arvosta kohdettaan. Siksi niiden, jotka huolehtivat kielen rasistisista, syrjivistä tai yleistävistä sanoista, tulisi tarjota vastineita, jotka olisi yhtä helppo omaksua kieleen, mutta jotka kuvaisivat kohdettaan arvostavasti.

***

Voisiko joku laatia korrektin sanakirjan? Sieltä voisi tarkistaa, voiko Grönlannin tai Alaskan alkuperäisasukkaita kutsua inuiteiksi vai haluavatko he sittenkin olla eskimoja. Sanakirjassa jokaista ryhmää koskevan termistön olisi tämä ryhmä laatinut itse. Ainoana universaalina kriteerinä olisi se, että termien pitäisi olla käteviä käytössä, ja se toki olisi ryhmien omankin edun mukaista, sillä muussa tapauksessa termit jäävät kirjaan pölyttymään. Käytäntö on julma tuomari.

Toivon, etten ole kuollut ennen aikaa, jolloin Suomessa maahanmuuttajia lakataan ajattelemasta "maahanmuuttajina". Toivon, että voisin vielä jonain päivänä kirjoittaa ja lukea henkilökuvia suomalaisista ihmisistä, joiden eräänä ominaisuutena ovat ulkomaiset sukujuuret. Samalla näistä ihmisistä tulisi eläviä ja todellisia myös median välittämänä. He eivät enää olisi poliittisen korrektiuden sensuroimia hymyileviä pahvikuvia.

Yhdysvalloissa vanhempien järjestö on saattanut televisiokanavat oikeuteen, koska niiden ohjelmissa on kiroiltu. Ehkäpä muun maailman elokuvateollisuus saa pian suuret markkinat käyttöönsä, kun Hollywood joutuu luopumaan toisesta kulmakivestään, "pahasta". Hyvän taistelu kirosanoista ja synneistä riisuttua pahaa vastaan ei kiinnosta enää ketään..

***

Poliittisen korrektiuden ongelmana on, että se on vaivihkaa muuttunut järkevästä eettisyydestä salakavalaksi manipuloinniksi, joka riisuu kaiken, mikä erottaa asiat toisistaan. Jäljelle jää vain harmaa mössö, joka ei kiinnosta ketään. Se ei poista ennakkoluuloja, rasismia tai syrjintää, se vain siirtää ne jonnekin kauas aivojen perälle käsittelemättömäksi aikapommiksi.

Minä haluan maailmani juuri niin likaisena ja julmana kuin se on. En halua sensuroitua todellisuutta. En halua loukata, suhtautua vähättelevästi tai ylimielisesti ihmisryhmiin. Mutta haluan myös säilyttää oikeuteni pitää kaikkia ihmisiä erehtyväisinä ja sanoa se ääneen silloin, kun siihen on aihetta - vaikka sitten itse erehtyisin.


Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka seuraa erityisesti kehityskysymyksiä ja muita globaaleja aiheita. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.