Vieraskolumni

Ugandan vaalien jälkeen on pimeää

Itsevaltaisen presidentin viimeisin vaalivoitto on kiristänyt Ugandan ilmapiiriä. Kansalaisten keskuudessa vallitsee kuitenkin odottava tunnelma, sillä pimein hetki on juuri ennen auringonnousua.
Martta Kaskinen
6.4.2016

Yoweri Museveni on Ugandaa 30 vuotta hallinnut itsevaltainen presidentti, joka 22. helmikuuta julkaistujen presidentinvaalitulosten mukaan voitti ylivoimaisesti taas viisi vuotta lisää valta-aikaa. Vapaiksi kutsutut presidentinvaalit järjestettiin 18. helmikuuta, jolloin varsinkin sosiaalinen media Ugandassa kiehui äänestysjärjestelyistä.

Monilla äänestyspaikoilla ei ollut useaan tuntiin äänestyslaatikoita, ja niissä joissa oli, olivat useat äänestysliput jo täytetty etukäteen istuvan diktaattorin eduksi. Tämän lisäksi mediassa ja paikallisten ystävieni keskuudessa oltiin jo usean kuukauden ajan kyseenalaistettu nimellisesti vapaata vaalikampanjaa, jossa Museveni käytti, lähteestä riippuen, jopa lähes 7,5 miljoonaa euroa, eli noin 12 kertaa enemmän rahaa kuin hänen kaksi lähintä haastajaansa yhteensä.

Ugandalaismedia ja oppositioehdokas Amama Mbabazi ovat väittäneet Musevenin myös ostavan ääniä varsinkin maan köyhimmiltä alueilta. Sattumaa tai ei, maaseudulla ja köyhimpien keskuudessa diktaattorin kannatus on korkeimmillaan.

Vaikka kukaan ei tuntunut olevan yllättynyt vaalituloksesta, on poliittinen tilanne Ugandassa kireimmillään sitten maan pohjoisosissa vallanneen sotatilan, jossa Joseph Konyn johtamat LRA:n kapinallisjoukot kävivät sissisotaa valtionarmeijaa vastaan noin 20 vuoden ajan. Kampalalaisen tuttuni totesi, että "ugandalaiset ovat yleisesti kärsivällisiä kansalaisia, mutta nyt mitta alkaa täyttyä."

* * *

Musevenia ja tämän National Resistance Movement –puoluetta menestyksellisimmin haastanut Forum for Democratic Change –puolueen Kizza Besigye hävisi vaalit 35,6 prosentilla äänistä, verrattuna Musevenin 60,6 prosentin äänimäärään. Besigyen kannatus on ollut erittäin korkeaa varsinkin kaupungeissa, ja ugandalaisista ystävistäni ja tutuista kaikki tuntuvat kannattavan Besigyea yllättävänkin kovaäänisesti.

Tulosten julkistamisen jälkeen Besigye kuitenkin pidätettiin – eikä vain kerran, vaan yhdeksän kertaa ensimmäisten yhdentoista päivän aikana vaalien jälkeen – ja hän on maaliskuun puolessavälissä edelleen kotiarestissa. Häneltä on evätty pääsy kontaktiin asianajajiensa kanssa, ja pidätetty mahdollisuudet toimia puolueensa johtajana.

Besigyen kohtelu kertoo ensisijaisesti siitä, miten uhatuksi Museveni tuntee asemansa. Hän on ymmärtänyt, että vapaat vaalit voisivat merkitä häviämistä – ja häviäminen taas voisi merkitä sitä, että hänet vihdoin vietäisiin oikeuden eteen sotarikoksistaan.

Vaikka voitto tuli kotiin, on diktaattorin asema edelleen vaakalaudalla, sillä vaalituloksia käsitellään parhaillaan Ugandan korkeimmassa oikeudessa. Amama Mbabazi, entinen pääministeri ja presidenttiehdokas joka haali itselleen 1,4 prosenttia äänistä, haastoi vaalikomission oikeuteen tulosten manipuloinnista. Vaalituloksen kansainvälistä tarkastusta vaatinut Besigye ei kotiarestistaan pääse mukaan oikeudenkäyntiin.

* * *

Tilanne tuntuu osiltaan kärjistyvän joka päivä, kun Kizza Besigyen perusteettomat pidätykset kuumentavat puolueen kannattajien tunteita, ja toisaalta korkeimman oikeuden tuomareidenkin uskotaan toimivan Musevenin marionetteina.

Presidentti haluaa saada poliittisen tilanteen rauhoitettua sulkemalla suurisuisen oppositiojohtajan äänierityksiin, ja taktiikka tuntuu osittain myös toimivan: vaalien aikaiset levottomuudet ovat Kampalan kaduilla jo suureksi osaksi rauhoittuneet, ja elämä on monille palautunut takaisin normaaliksi. Vaikka monille muutos tuntuu utopialta, puhuu silti yhä useampi ugandalainen nyt poliittisesta murroskaudesta.

Kyse ei kuitenkaan ole mistään hyvän ja pahan taistelusta, jossa mielivaltainen diktaattori sortaa viattomia hyviksiä. Suosittu oppositiojohtaja Kizza Besigye on eläköitynyt eversti, joka taisteli Musevenin leireissä kapinallisia vastaan 1980-luvulla, ja toimi esimerkiksi tämän lääkärinä puskasodaksi kutsutussa kapinallissodassa.

* * *

Ugandalaisen ystäväni mukaan Besigye varmasti saisi aluksi aikaan joitain muutoksia, jos tämä valittaisiin presidentiksi, mutta hänen luotto siihen, etteikö uusikin presidentti ajautuisi vallan ja korruption lumoon, ei ole korkea. Toisaalta ainakin ihmisoikeuskysymyksissä oppositiojohtajan näkemykset tuovat uutta tuulta: Besigye esimerkiksi vastustaa Ugandan tiukkaa lakia, jossa homoseksuaalisuudesta saa elinikäisen vankeusrangaistuksen.

Eräs ugandalainen tuttavani kommentoi vaalituloksia naurahtamalla ja toteamalla, että "se persläpi ei sitten koskaan luovuta valtaa."

Näin on todennut oppositiojohtaja Besigyekin, joka vannoi pitkään, ettei ota presidenttikisaan osaa tällä kertaa, sillä hänen mukaansa yhden ihmisen luomassa poliittisessa systeemissä on mahdotonta nousta sitä yhtä ihmistä vastaan virallisin keinoin. Besigye kuitenkin vaihtoi viime tinkaan mielipidettään ja aloitti kampanjoinnin. Ugandalainen tuttavanikin vakavoitui pian naurahduksestaan ja sanoi, että vuorokauden pimein hetki on juuri ennen aamunkoittoa. Nyt on se pimein hetki; ehkä aurinko vielä nousee.

Kirjoittaja on antropologian maisteriopiskelija Helsingin yliopistossa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.