Vieraskolumni

Turvassa Afrikassa

Minulta kysytään jatkuvasti, eikö Afrikassa ole vaarallista matkustaa.
Ari Lahdenmäki
21.9.2015

Suomalaiset iltapäivälehdet kertoivat elokuussa, että suomalainen Namibiassa asunut mies kuoli traagisesti henkirikoksen uhrina maan pääkaupungissa Windhoekissa. Hän oli törmännyt edellä ajaneeseen autoon, jonka raivostunut kuljettaja ampui hänet.

Namibiaa sanotaan yleensä turvallisemmaksi maaksi kuin naapuriaan Etelä-Afrikkaa. Kummallakin on raaka rotusortohistoria.

Juttelin kerran Etelä-Afrikan Kapkaupungissa erään suomalaisen naisen kanssa, joka on asunut maassa pitkään. Hän sanoi varovansa, ettei ikinä liikenteessä soita torvea tai pui nyrkkiä, sillä ampuma-aseet ovat yleisiä ja ihmiset väkivaltaisen historian stressaamia. Painoin hänen sanansa mieleeni.

* * *

Minulta kysytään usein, miten uskallan matkailla Afrikassa. Kerron, että kokemukseni rajoittuvat lähinnä eteläiseen ja Itä-Afrikkaan mutta että minua ei kyllä pelota ollenkaan. Vastausta seuraa epäusko.

Suomalaiset ovat tottuneet matkustamaan Euroopan ulkopuolella etenkin Kaakkois-Aasiassa. Afrikka on vieraampi, ja siihen liitetään helposti jonkinlaisia pimeän maanosan mielikuvia.

Etelä-Afrikassa tilastoitiin 17 068 murhaa vuosilta 2013–14. Se tarkoittaa 47:ää murhaa päivässä.

Tämä vaikuttaa monien käsitykseen koko Afrikasta.

Vaikka on totta, että Etelä-Afrikassa tapahtuu henkirikoksia ja ryöstöjä kansainvälisesti vertaillen paljon, kärsijöitä eivät ole valkoiset ja turistit. Suurin osa rikollisuuden uhreista on köyhiä ja mustia.

Omaisuusrikoksista köyhät kärsivät hyvin toimeen tulevia enemmän myös siksi, että heillä ei ole varaa vakuutuksiin.

* * *

Etelä-Afrikan suurimmat kaupungit Johannesburg ja Kapkaupunki ovat turistille kiehtovia matkakohteita, joissa ei tarvitse pelätä. Tätä olen aina toistellut kyselijöille. Samanlaiset varotoimet kuin missä tahansa suurkaupungissa riittävät.

Eteläisen Afrikan kaupungeissa ei ole yhtään sen vaarallisemman tuntuista kuin vaikkapa Thaimaan Bangkokissa tai Kambodžan Phnom Penhissä. Oikeammin niissä kaikissa tuntee olonsa turvalliseksi.

Kerron kysyjille, että missään en niin leppoisia paikkoja ole kohdannut enkä rauhanomaisia ihmisiä tavannut kuin Sambiassa, Malawissa, Swazimaassa ja Zimbabwessa. Kannattaa mennä käymään – myös Namibiaan.

* * *

Madventures-matkailusarjan tekijät Riku Rantala ja Tuomas Milonoff, jotka ovat kiertänet maapalloa juttukeikkojen merkeissä enemmän kuin minä tulen tekemään koko elämäni aikana, sanovat usein, etteivät ole pelänneet ikinä missään niin paljon kuin suomalaisessa nakkikioskijonossa.

Suomalaisten jonojen neuvottelukulttuuri onkin onneksi useimmille köyhien maiden asukkaille vierasta.

Kuten Namibiassa, huono onni on onneksi kaikkialla hyvin harvinaista. Siitäkin joutuu silti silloin tällöin lukemaan esimerkkejä iltapäivälehdistä. Tässä yksi viiden vuoden takaa.

Heinäkuun alussa 2010 Iltalehti kertoi nettisivullaan seuraavan tragedian:

”Hampurilaisravintolan autokaistalla syntyi kahden aikaan tiistaina aamuyöllä riitaa ja pieni käsirysy, joka johti vuonna 1982 ja 1965 syntyneiden askolalaisten miesten sekä loviisalaisen 1982 syntyneen miehen ampumiseen. Välikohtauksen osapuolet eivät ilmeisesti tunteneet toisiaan.”

Tapahtumapaikka ei siis sijaitse jossain Afrikassa vaan Porvoossa Uudellamaalla.

Ari Lahdenmäki (ari.lahdenmaki@gmail.com) on helsinkiläinen toimittaja, joka viihtyy mainiosti esimerkiksi Johannesburgissa, Addis Abebassa ja Nairobissa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.