Vieraskolumni

Tulevaisuuden matkakohde: Afganistan

Taliban-terroristit ovat voittamassa ainakin imagosotaa: kukaan ei pian uskalla mennä Afganistaniin lainkaan.
Hannele Huhtala
19.9.2016

Miten kummalliselta tuntuukaan seurata jonkin maan matkaa ajassa taaksepäin. Vierailin vuosi sitten järjestömatkalla Kabulissa, Afganistanissa. Turvallisuustilanne oli jo silloin heikko, kuljimme panssariovisella autolla paikasta toiseen. Asiaa kadulle kävellen ei ollut edes päiväsaikaan, vaikka olisi ollut huivi päässä ja pitkät puntit vaatteissa.

Nyt vuotta myöhemmin tilanne näyttää olevan vain aiempaa huonompi.

Olen kuullut juttuja, että 1960–70-luvuilla Afganistan oli suosittu matkailumaa. Afganistanin ja Intian yhdistänyttä reittiä pitkin vaelsivat 1970-luvulla hipit.

On totta, että 2000-luvun alussakin ulkomaalaiset vierailijat pystyivät kulkemaan kaduilla suhteellisen vapaasti, pitämään piknikkejä puistoissa ja käymään ravintoloissa.

* * *

Syyskuun 11. päivänä tuli täyteen viisitoista vuotta New Yorkin terrori-iskuista, jotka aloittivat uuden ajan Afganistanissakin. Silloin Yhdysvallat ryhtyi mittaviin operaatioihin al-Qaida-joukkojen kukistamiseksi. Viidentoista viime vuoden aikana Afganistanissa onkin nähty laajoja sotaoperaatioita.

Vaikka Yhdysvallat on jo ilmoittanut, että sota on ohi, ei talibaneja ole saatu kukistumaan ja lopettamaan iskuja Afganistanissa. Tilanteesta on tullut hyvin monimutkainen, kun taliban on julistanut sodan Daeshia vastaan.

Tiivistäen voi kuitenkin sanoa: Afganistanissa väkivaltaisuudet jatkuvat eikä loppua näy ihan lähiaikoina.

* * *

Taliban-terroristit ovat voittamassa ainakin imagosotaa: kukaan ei pian uskalla mennä Afganistaniin lainkaan.

Afganistanin turismi nousi otsikoihin elokuussa, kun länsimaisten turistien pikkubussi joutui taliban-taistelijoiden tulituksen kohteeksi. Kukaan ei onneksi loukkaantunut vakavasti.

Pääosin turismi on tyrehtynyt, vaikka maan vuoristot ja järvet ovat kauniita ja sikäli edellytyksiä matkailulle olisi. Ulkomaalaiset pelkäävät hyökkäyksiä ja sieppauksia.

Syyskuussa uutisoitiin, kuinka Bamiyanissa, Afganistanin keskiosissa sijaitsevassa maan ensimmäisessä kansallispuistossa vierailleiden määrät ovat tippuneet: vuonna 2014 ulkomaisia vieraita oli vielä 350, afgaaneja 4 800. Vuonna 2016 määrät olivat 244 ulkomaalaista ja 3 800 afganistanilaista.

Lisää turismia toki toivottaisiin.

* * *

Turismista on tavallaan hätkähdyttävää puhua, kun maan realiteetit ovat kauhistuttavia: Tämän vuoden alusta laskien 265 141 afganistanilaista on joutunut lähtemään kodeistaan, YK:n tilastot kertovat. Heistä 56 prosenttia on alle 18-vuotiaita.

Quartz-lehti uutisoi UNHCR:n tilastoista, että kolme maata on lähtömaana kolmannekselle maailman tämänhetkisistä pakolaisista: Afganistan (2,7 miljoonaa), Somalia (1,1 miljoonaa) ja Syyria (4,9 miljoonaa).

Väkivallan uhka on jatkuva.

Paluu turismin aikaan ei näytä tapahtuvan ihan hetkessä. Twitterissä voi seurata #AfghanistanYouNeverSee-hashtagia, kuvia Afganistanista, jotka eivät mediassa juuri leviä. Kuvissa on luontoa ja vehreyttä, kiiltokuvia kaupungeista. Ehkä vielä joskus voi varata reittilennon Kabuliin ja lähteä siitä samoilemaan vuoristoon.

Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.