Vieraskolumni

Transsukupuolisten oikeudet etenevät — myös Suomessa?

Pakkosteriloinnit ovat useimpien ihmisryhmien osalta Suomessa historiaa.
Tuuli Hongisto
3.12.2014

Moni konservatiivi kauhisteli viime viikon perjantaina eduskunnan äänestyksen tulosta, joka tarkoitti tasa-arvoisen avioliittolain nytkähtämistä eteenpäin. Mitä seuraavaksi? Avioliitto koirien ja hevosten kanssa?

Taivas ei revennyt, eikä tulevasta laista seuraa, kuin se, että olemassa olevat ja tulevat parit saavat tasavertaiset oikeudet lain edessä, mutta #Tahdon-kampanja nosti jälkimainingeissaan monen suulle kysymyksen: jos avioliittolaki saatiin menemään läpi, mitä tällä joukkovoimalla voitaisiinkaan saada seuraavaksi aikaiseksi?

Esiin on noussut yksi Suomen mainetta ihmisoikeuksia kunnioittavana maana rumentava seikka: laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, eli niin kutsuttu translaki. Laki polkee transihmisten ihmisoikeuksia ja asian ovat nostaneet esiin muun muassa Ihmisoikeusliitto, Naisasialiitto Unioni, Amnesty ja muusikko Paula Vesala.

Jos et ole vielä perehtynyt aiheeseen, Suomen lainsäädännön mukaan henkilö, joka haluaa korjata sukupuoltaan, joutuu läpikäymään pitkän lääketieteellisiin tutkimusprosessin ja vahvistaakseen sukupuolensa juridisesti hän joutuu todistamaan lisääntymiskyvyttömyytensä.

Transsukupuoliset siis pakotetaan sterilisaatioon.

* * *

Kuulostaako menneisyydeltä? Sitä se onkin. Pakkostreriloinnit on lopetettu Suomessa muiden ihmisryhmien osalta jo vuosikymmeniä sitten.

Suomessa oli voimassa pakkosterilointilaki vuosina 1935–1970. Tuona aikana steriloitiin tuhansia ihmisiä: mielenterveyspotilaita, "vajaamielisiä", epileptikoita, kuuroja ja jopa aviottomia lapsia synnyttäneitä naisia.

Nykyihmiselle tämä kuulostaa käsittämättömältä, ja onkin uskomatonta, että lainsäädäntö edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä edelleen transsukupuolisilta ihmisiltä.

Kyseessä on selvä ihmisoikeusrikkomus, ja se on todettu moneen otteeseen. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan "Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä johtaa pakotettuun hormonihoitoon ja transihmisten epäinhimilliseen kohteluun".

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista laista ovat vaatineet YK:n kidutuksen vastainen raportoija ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu.

Tasa-arvovaltuutettu totesi syyskuussa lausunnossaan, että "Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus rikkoo perus- ja ihmisoikeuksia, kuten transsukupuolisten henkilöiden oikeutta tasa-arvoon, henkilökohtaiseen koskemattomuuteen sekä yksityis- ja perhe-elämään."

Laki on mahdollista muuttaa, mutta on toimittava nopeasti, jos sen halutaan tapahtuvan ennen vaaleja.

Muualla muutos on käynnissä: sterilointivaatimuksesta on luovuttu jo muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Hollannissa, Portugalissa ja Etelä-Afrikassa. Tanskassa sukupuolen voi muuttaa juridisesti pelkällä ilmoituksella.

Koska on Suomen vuoro?

Vetoomuksen translain uudistamiseksi voi allekirjoittaa Amnestyn sivuilla. Kirjoittaja on helsinkiläinen radiotuottaja ja vapaa toimittaja. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.