Vieraskolumni

Steve vastaan Donald

Entä jos kaikki maailman mediat kirjoittaisivat viikon ajan Trumpin sijaan ihmisistä, joilla on vaikeuksia saada ääntään kuuluviin, ehdottaa Kepan vieraskolumnisti Eveliina Talvitie.
Eveliina Talvitie
10.8.2018

Kiinnostaisiko sinua kuulla beniniläisestä Stevestä, joka vietti kaksi kuukautta Virossa? Steve on lahjakas muusikko, laulaja ja lauluntekijä, joka on opiskellut Cotounoun yliopistossa kirjallisuutta ja kieliä. Hän taitaa äidinkielensä ranskan ja paikallisen minan kielen lisäksi espanjaa ja välttävästi englantia. Muusikon uran toteuttaminen on kuitenkin ollut hänelle taloudellisesti haastavaa. Monen muun kehittyvän maan tavoin myös Beninissä talous kasvaa käsi kädessä köyhyyden kanssa. Köyhyysrajan alapuolella elää noin 40 prosenttia väestöstä eikä Stevekään lukeudu Beninin harvoihin vauraisiin.

Steveä onnisti. Tunnettu virolainen säveltäjä järjesti hänelle taiteilijaresidenssin kahdeksi kuukaudeksi. Steven olisi mahdollista tutustua musiikin alan akateemiseen koulutukseen, työstää studiossa albumiaan ja luoda verkostoja Virossa.

Viisumin saaminen oli beniniläiselle vaikeaa: Nuori mies nähdään potentiaalisena loikkarina. Lukuisten kielteisten päätösten jälkeen maastapoistumislupa silti irtosi ja niin Steve matkusti ensimmäistä kertaa elämässään Afrikan mantereen ulkopuolelle. Yksin matkaava beniniläinen vedettiin kuitenkin useamman kerran lentokenttien tarkastuksissa sivuun. Häneltä tivattiin, onko matkaajalla todella tarkoitus palata kotimaahansa.
 
”Miksi en palaisi Beniniin? Se on kotini. Äitini ja sisarukseni ovat siellä. Ystäväni ovat siellä. Rakastan Afrikkaa”, Steve ihmetteli ja nauroi.
 
***

  ”En ymmärrä. Miksi he pitivät itseään arvokkaampina?"

Residenssiaikanaan Steve sai kutsun esiintyä virolaisen afro-orkesterin konsertissa. Hän esitti keikan alussa säveltämänsä balladin ja yleisö kuunteli hiljaa. Sitten pääesiintyjän jonkinlaisella ”heimokasvomaalauksella” koristetut jäsenet aplodeerattiin lavalle yksi kerrallaan. Yhtään afrikkalaistaustaista kokoonpanoon ei kuulunut. Steve seurasi keikkaa mietteliään näköisenä ja kehui kokemusta.
 
Steve sävelsi ahkerasti residenssissään uusia kappaleita. Viikkojen myötä hän muuttui mietteliäämmäksi ja kertoi olevansa yksinäinen. Vaikeampiakin asioita tapahtui. Yhtenä iltana kaksi paikallista miestä lähti seuraamaan häntä ja huuteli aggressiivisesti: Painu musta mies takaisin sinne, mistä olet tullut.
 
”En ymmärrä. Miksi he pitivät itseään arvokkaampina? Minulle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia”, Steve kyseli järkyttyneenä.
 
***

Minkä takia kirjoitan Stevestä? Hän on lahjakkuudestaan huolimatta melko tavallinen nuori mies, joka etsii suuntaa elämälleen. Eikä siinä ole mitään erityistä, että joku matkustaa Afrikasta Eurooppaan. Kulttuurisesta omimisestakin on käyty paljon keskustelua myös Suomessa. Ja onko sekään tavatonta, että ”afrikkalaisuuteen” viittaava ulkonäkö herättää rasistista käytöstä?
 
Päätin kirjoittaa Stevestä, kun sain New York Times- lehden muiden lukijoiden tavoin sähköpostia toimittaja Lara Takenagalta. Hän kirjoitti: ”My colleagues and I depend on readers for our work. Their support allows us to surface untold stories, give voice to the unseen and explain the issues that matter most.
 
Annamme äänen ihmisille, joita ei nähdä. Käsittelemme aiheita, joilla on eniten merkitystä.
 
Kaunis lupaus, jonka tosin antavat monet muutkin mediat. Kirjettä lukiessani mietinkin, miten hyvin lupaus toteutuu ja toisaalta millaisia valintoja lukijana teen. Mikä nousee päällimmäisenä mieleen esimerkiksi kuluvan kesän aikana lukemistani uutisista?
 
Vastaus on Donald Trump. Silmissäni vilistää uutispätkiä, joissa Valkoisen Talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders selittää ilmeettömänä presidentin viimeisimpiä tempauksia. Kuvia, joissa Trump kohtaa Putinin Helsingissä ja joissa Melania ja Donald Trumpin kädet hylkivät toisiaan. Analyysejä presidentin henkisestä tasapainosta tai sen puutteesta.
 
Fake news, fake news, fake news. Tätä Trump on toistellut jo useamman kuukauden. Media on uutisoinut teemasta uskollisesti ja minä olen perehtynyt tarjontaan yhtä uskollisesti, ollut mukana paisuttamassa käsittämättömyyttä vailla vertaa: Vihaisen näköinen, valehtelustaan tunnettu valtias syyttää päivästä toiseen mediaa valehtelusta.
 
***

 "Päätin tehdä oman osani ja kirjoittaa Stevestä, mutta niin vain kävi, että Trump vei tästäkin tilasta osan"

Sain ajatuksen utopiasta. Entä jos kaikki maailman mediat päättäisivät lopettaa Trumpista uutisoinnin ja täyttäisivät tyhjiksi jääneet mediapaikat vaikkapa viikon ajan tarinoilla ihmisistä, joilla on vaikeuksia saada ääntään kuuluviin? Millaisia ihmisiä nousisi esiin? Millaiset asiat saisivat merkityksen?
 
Päätin tehdä oman osani ja kirjoittaa Stevestä, mutta niin vain kävi, että Trump vei tästäkin tilasta osan.
 
Steven tarina tietenkin jatkuu. Heinäkuun lopussa hän palasi suunnitelman mukaisesti kotiin Länsi-Afrikkaan.
 
”Olen kiitollinen, että sain vierailla Virossa. Mutta nyt olen takaisin Beninissä ja onnellinen. Kiitän Jumalaa”, hän viestitti.