Vieraskolumni

Sosiaalifoorumit - aika etsiä uusia strategioita?

Jos sosiaalifoorumien halutaan muuttavan maailmaa, niiden tulisi tarjota julistusten ja juhlapuheiden lisäksi toimintasuunnitelmia.
Glory Mushinge
15.11.2004

Nimi

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin sosiaalifoorumit ilmestyvät julkiseen keskusteluun: Afrikka pitää oman sosiaalifooruminsa (ASF) joulukuussa ja Maailman sosiaalifoorumi (WSF) järjestetään tammikuussa 2005. Kuten aina, valmisteluja tehdään innolla ja järjestäjät tekevät paljon työtä varmistaakseen, että tapahtumat sujuvat hyvin.

Olen seurannut Afrikan sosiaalifoorumin järjestelyitä läheltä, sillä tällä kertaa tapahtuma pidetään kotimaani Sambian pääkaupungissa Lusakassa. Tapahtumapaikkana toimiva konferenssikeskus on isännöinyt aiemmin monia kansainvälisiä konferensseja, kuten valtionpäämiesten tapaamisia, HIV-konferensseja ja kirkollisia tapaamisia. Afrikan sosiaalifoorumin järjestäminen samassa paikassa alleviivaa tapahtuman tärkeyttä ja osoittaa, että järjestäjät odottavat suurta osallistujamäärää.

Olivatpa foorumia koskevat odotukset mitä tahansa, voisin lyödä vaikka vetoa, että tapahtuma tulee näyttämään, tuntumaan ja kuulostamaan samalta kuin aiemminkin. Jälleen kerran tarjolla on etupäässä vireätä keskustelua. Vuodet kuluvat ja foorumi toisensa jälkeen keskustelee yhteiskunnallisista asioista, mutta mitä seuraavaksi?

***

Sosiaalifoorumit ovat erittäin hyvä aloite, sillä ne ovat avoimia kaikille taustasta, asemasta ja yhteiskuntaluokasta riippumatta. Osallistujat tuntevat olonsa tervetulleeksi, ja he pystyvät ilmaisemaan itseään vapaasti ja keskustelemaan elämäänsä vaikuttavista ilmiöistä. Mutta vaikka foorumeilla on huikea mahdollisuus muuttaa maailmaa, tapahtumien avulla ei ole tähän mennessä pystytty toteuttamaan käytännössä juuri mitään.

Monet osallistujat saapuvat foorumeihin päästäkseen osallisiksi niiden lumovoimasta ilman, että he tarjoaisivat ratkaisuja foorumissa esiin nostettuihin ongelmiin. Viime kädessä näyttää siltä, että sosiaalifoorumi on jonkinlainen viihdetapahtuma, jossa kyllästyneet ihmiset yrittävät etsiä itselleen ajanvietettä.

On ihmisiä, jotka matkustavat ulkomaisten avunantajien sponsoroimana sosiaalifoorumeihin vain päästäkseen matkustelemaan ympäri maailmaa ja kerätäkseen päivärahoja shoppailua varten. Jos kysyt heiltä, mitä he oppivat tapahtumassa, heillä ei ole juuri sanottavaa, sillä he eivät luultavasti osallistuneet ensimmäiseenkään workshopiin. Jos he saavat tapahtuma-alueella käsiinsä esitteitä tai muuta materiaalia, he ottavat ne ilolla vastaan, menevät kotiinsa, panevat ne lukematta hyllyyn ja alkavat odottaa seuraavaa foorumia.

***

Samaan aikaan workshopeissa keskitytään puhumiseen. Vaikka uskon, että ongelmasta keskusteleminen on puolet ratkaisusta, foorumien pitäisi pyrkiä johonkin muuhunkin. Ongelmat ovat jo useimmilla ihmisillä tiedossa, ja sosiaalifoorumien puheet alkavat olla niin tuttuja, että keskusteluiden sisällön voi ennustaa ennen kuin puhujat avaavat edes suunsa.

Foorumien pitäisi edetä ongelmien esiinnostamisesta ratkaisujen etsimiseen ja konkreettiseen toimintaan. Ihmisten pitäisi tarjota muille osallistujille esimerkkejä kotimaistaan, ja foorumin jälkeen osallistujilla pitäisi olla kotiinviemisinään suunnitelmia siitä, miten he voivat toimia. Pelkät julistukset eivät riitä.

Foorumien järjestäjien tulisi nähdä enemmän vaivaa sen eteen, että samojen teemojen parissa työskentelevillä ihmisillä ja järjestöillä olisi mahdollisuus löytää toisensa ja suunnitella konkreettista yhteistyötä.

Jos eri puolilla maailmaa eristyksissä ja toisistaan tietämättöminä työskentelevät ryhmät jakaisivat sosiaalifoorumeissa kokemuksiaan ja suunnittelisivat aidosti yhteistyötä juhlapuheiden sijaan, niiden toiminta olisi nykyistä tuloksellisempaa. Sosiaalifoorumien teemat voisivat vaihtua vuodesta toiseen: kun joihinkin ongelmiin on puututtu ja osa niistä on saatu ehkä jopa ratkaistua, on aika ratkoa uusia ongelmia.


Kirjoittaja on sambialainen toimittaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.