Vieraskolumni

Sinivihreällä vilpillä Troijan hevoseksi

Usko hallituksen kehityspoliittiseen linjaan on koetuksella.
Krista Kiuru
24.8.2009

Krista Kiuru

Kesäiset poliittiset uutiset ovat pyörineet niin tiiviisti vaalirahoituksen ympärillä, että tarttumapinta muihin teemoihin on lipsunut. Siksi suurena yllätyksenä tulivat huhut Suomen hallitusriveistä, jotka on vedetty nyt suoriksi tavoitteena kehitysyhteistyömäärärahojen peukaloiminen.

On käsittämätöntä, että hallitus on julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan luopumassa 80 miljoonan euron kehitysyhteistyörahojen lisäyksestä -- toisin kuin helmikuun kehysriihessä on päätetty ja pari viikkoa sitten ilmestyneessä valtiovarainministeriön budjettiesityksessä vuodelle 2010 esitetään. Lisäksi on väitetty hallituksen suunnittelevan kehitysavun osuuden laskemista 0,51 prosenttiin bruttokansantulosta, minkä seurauksena kehitysavusta vähenisi vielä 60 miljoonaa euroa. Yhteensä 140 miljoonan aiottu leikkaus kehitysyhteistyövaroihin ei ole vain pöyristyttävää, vaan suorastaan moraalitonta.

Eikä tässä vielä kaikki: aiempaa noin 20 miljoonaa euroa suurempi osuus pakolaismenoista aiotaan jatkossa ryhtyä laskemaan kehitysavuksi. Näin hallitus on muuttamassa aiempaa linjaa, jonka mukaan kehitysyhteistyömenoiksi voidaan laskea vain sellaiset kulut, jotka oikeasti vähentävät köyhyyttä kehitysmaissa.

Kun sisäasianministeriö ei ole saanut tarpeeksi rahaa valtion budjetista räjähdysmäisesti lisääntyneisiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokuluihin, etsitään rahoitusta nyt vippaskonstein ulkoministeriön kehitysavun puolelta. Globaalin vastuun kantamatta jättäminen ei voisi osua huonompaan ajankohtaan, sillä talous-, ilmasto- ja ruokakriisien vuoksi avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut lähes räjähdysmäisesti.

***

On outoa, että yksistään kehitysapu laitetaan taantumassa maksatuspaikaksi lisääntyville kuluille. Vaikka ulkoministeriön hallinnonala muodostaa vain noin kaksi prosenttia valtion menoista, suunnittelee hallitus, että juuri tästä pienestä osuudesta maksatetaan jopa kaksi kolmasosaa aiotuista leikkauksista. Miksi työllisyyden ja taantuman hoitoa ei rahoiteta mieluummin puolustusmäärärahojen reippaasta korotuksesta ja suunnitelluista ansiotulo- ja arvolisäveroalennuksista pidättäytymällä?

Onkin selvästi nähtävissä, ettei kehitysyhteistyö ei ole istuvan hallituksen tärkeiden asioiden listalla. Kuitenkin eduskunta on ottanut ulkoasian- että valtiovarainvaliokunnan mietintöjen pohjalta aikaisemmasta poiketen erittäin vahvan kannan sekä EU- ja YK-tavoitteiden toteuttamiseksi kehitysyhteismäärärahojen osalta. Siksi olenkin yrittänyt uskoa, että poliittisesti todella on sitouduttu viime hallituskaudella alkaneeseen nousevaan linjaan kehitysavun prosenttiosuuden korottamiseksi lopullisesti 0,7 prosenttiin bkt:sta.

***

Uskoni hallituksen kehityspolitiikan linjaan on ollut koetuksella toki jo viime aikoina muutenkin, sillä kahdessa vuodessa kehitysyhteistyön pitkäjännitteisyys on hävinnyt, politiikasta on tullut salailevaa, kohdemaiden kanssa tehtävä yhteistyö on yksipuolistunut ja kehitysyhteistyössä on alettu suosia suomalaisen teknologian vientiä kohdemaiden todellisiin tarpeisiin vastaamisen sijaan.

Suomen kansainvälinen uskottavuus ja pitkään rakennettu luotettavuus globaalina vastuunkantajana ovat tosiaankin vaarassa. Kehitysyhteistyöhön varatut rahat tulee voida käyttää siihen tarkoitukseen, johon ne kuuluvat. Silti Suomen hallitus on ajautumassa sinivihreään vilppiin silloin, kun kaikilta mailta odotetaan vastuunkantoa meitä köyhemmistä ja vieläkin vaikeampien kriisien keskellä elävistä. Juhlapuheet ovat unohtuneet vihreiltä ja ruotsalaisiltakin ja hallituksen rivit on vedetty suoraksi silmänkääntötempulla. On silti turha kuvitella, että toteutuessaan vilppi jäisi YK:n muilta jäsenmailta huomaamatta. Sen jälkeen suomalaisten ei kannata haaveilla YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyydestä: Troijan hevosia vältellään.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja Suomen Punaisen Ristin valtuuston puheenjohtaja. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.