Vieraskolumni

Seksuaalioikeudet eivät ole rahasta kiinni

Mikä muu nöyryyttää, alentaa ja loukkaa naisen ihmisarvoa enemmän kuin seksuaalisuuteen liittyvien oikeuksien riistäminen tai väärinkäyttö?
Heini Utunen Ziv
13.11.2007

Heini Utunen ZivKaltaisillani maaseudulla syntyneillä kolmekymppisillä naisilla menee suuressa osaa maailmaa aika huonosti.

Intialainen sisareni ei mitä todennäköisimmin ole koskaan saanut rokotuksia, sen paremmin kuin muutakaan terveydenhuoltoa. Hän ei ole myöskään osallistunut kouluopetukseen, vaan ollut lapsesta saakka päätoimisesti töissä. Teini-ikäisenä on järjestetty naimakaupat, ja hän synnyttää alkeellisissa oloissa yhä uudelleen ja uudelleen voimatta vaikuttaa omaan lisääntymiseensä.

Lisääntymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvät oikeudet ja vapaudet puuttuvat suurelta osalta maailman naisia. Tuore YK:n väestörahaston vuosiraportti kertoo karua kieltä: 82 miljoonaa alaikäistä tyttöä avioituu vuosittain, 130 miljoonan tytön ja naisen sukuelimiä silvotaan ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kaksi kolmesta uudesta hiv-tartunnasta on 15-19-vuotiailla tytöillä.

* * *

Meille pohjoismaisille naisille seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät oikeudet ja palvelut ovat itsestäänselvyys. Valinnanvapaus ja itsemääräämisvalta toteutuisivat suuremmalle osalle maailman naisia varsinkin silloin, jos miehet laajasti puolustaisivat ja takaisivat naisten oikeuksia.

Seksuaalioikeudet tarkoittavat kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tilaa - niin fyysistä, henkistä kuin sosiaalistakin. Kysymys ei ole vain terveydentilasta, vaan myös tyydyttävästä ja turvallisesta intiimielämästä sekä oikeudesta lisääntyä hallitusti ja terveellisesti. Oikeuksiin kuuluu myös vapaus valita milloin ja miten lisääntyy.

Lisääntymisterveyden ongelmat ovat syvimpiä vielä kehittyvissä maissa, mutta täysin ongelmaton ei ole Eurooppakaan. Raskaudenkeskeytykseen liittyviä rajoitteita on Maltalla, Puolassa, Irlannissa ja Portugalissa. Varsinkin teini-ikäisten ei-toivottujen raskauksien määrä on kasvanut useissa Euroopan maissa.

* * *

Olen toiminut muutaman vuoden Väestöliiton nuorten vaikuttajien ryhmässä, jossa juuri näitä asioita käsitellään Suomen, Euroopan ja koko maailman näkökulmasta. Työ seksuaali- ja lisääntymisterveyden takaamiseksi yhä suuremmalle joukolle naisia tuntuu jo kutsumukselta. Meidän kaikilla oikeuksilla ja vapauksilla varustettujen velvoite on ihmisyyden nimissä toimia niiden hyväksi, joilla oikeuksia ei vielä ole.

Suurelta osin juuri lisääntymisterveyteen liittyvien palvelujen vuoksi minunkin eliniänennusteeni on maailman kärkipäätä. Esimerkiksi etiopialaisen synnyttäjän kuolinennuste on 37-kertainen verrattuna meihin skandinaaveihin. Puoli miljoonaa naista kuolee vuosittain synnytykseen syistä, jotka olisivat ratkaistavissa paremmalla lääkehoidolla.

Perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien, joita lisääntymiseen liittyvät ovat, puolesta on palkitsevaa taistella. Ne eivät ole raha- vaan asennekysymyksiä. Kun riittävä julkinen tuki seksuaali- ja lisääntymisasioihin liittyviin terveydellisiin ja oikeudellisiin asioihin on olemassa, löytyy myös poliittinen tahto tehdä tarvittavat teot niiden toteutumiseksi.

Maailmassa ei tarvita lisää sopimuksia, vaan jo tehtyjen sitoumuksien toimeenpanoa ja toteuttamista.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu (kesk.), EU:n alueiden komitean ulkosuhde-valiokunnan jäsen ja Maaseudun Sivistysliiton vt. toiminnanjohtaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.