Vieraskolumni

Seksiturismin jäljillä

Thaimaa ja Dominikaaninen tasavalta ovat suosittuja matkakohteita. Maihin on helppo ihastua. Upea ilmasto, maukas ruoka, edullinen hintataso, ystävälliset ihmiset. Monet pitävät vetonaulana myös kukoistavaa seksiturismia.
Johanna Latvala
11.8.2009

Johanna Latvala

Kerran Thaimaassa ollessani satuin kuulemaan suomalaisten miesturistien keskustelun. He olivat päättäneet ilmeisesti harrastaa kulttuurien kohtaamista konkreettisesti, koska puhuivat maksetun seksin hinnasta. Seuraavana päivänä kulkiessani miesten huoneiston ohi siellä näyttikin olevan paikallista seuraa.

***

Kulttuurintutkijana minun oli mahdotonta olla kiinnostumatta ilmiöstä. Yritin jopa saada miestäni menemään yksin tyttöbaariin hankkiamaan tietoa siitä, miten suhteita neuvotellaan. Mies ei suostunut. Antropologin rooli piti kuulemma jättää häämatkalla taka-alalle. Paikallisesta kirjakaupasta löytyi sentään mielenkiintoinen kirja Hello my big big honey, jossa thaimaalaiset prostituoidut kommentoivat suhteitaan turistimiehiin. Kirjassa on myös turistien heille lähettämiä kirjeitä.

Kirjeistä käy ilmi miesten naiivius. Monet tuntuvat uskovan thai-naisen hymyn ja ystävällisyyden olevan aitoa ja vain miestä varten. Miehet uskovat naisen rakastavan heitä ja kuvittelevat tämän olevan uskollinen. Kirjassa eräs suomalainen mies kirjoittaa lomaseuralaiselleen, että hän aikoo muuttaa Bangkokiin ja ryhtyä tuktuk-kuskiksi saadakseen olla ihastuksensa kanssa. Suomalainen tuktuk-kuski Bangkokissa, siinäpä varsinainen lottopotti kenelle tahansa parempaa elämää haluavalle!

Myös prostituoitujen näkökulma tulee kirjassa selväksi. Miehiä käytetään taloudellisesti hyväksi mahdollisimman paljon ja heille näytellään tunteita, jotta miehet saataisiin lähettämään rahaa myös loman jälkeen. Miehiä ei kuitenkaan hyväksi käytetä itsekkäistä syistä. Esimerkiksi eräs kirjan prostituoiduista kertoo lähettävänsä äidilleen joka kuukausi reilut sata euroa, eli puolet tienesteistään.

***

Dominikaanisessa tasavallassa seksiturismi näytti vieläkin tökerömmältä. Teki pahaa katsella kuusikymppistä, ylipainoista saksalaismiestä, joka tilasi nuoria tyttöjä seurakseen ja näytti tinkivän loputtomasti jokaisen kanssa maksusta. Hotellissamme asunut suomalaismies tuli eräänä iltana umpihumalassa paikallisen naisen kanssa hotellin vastaanottoon ja ryhtyi neuvottelemaan siitä, paljonko seuralaisen yöpymisestä pitäisi hotellille maksaa. Mies tinkasi ja tinkasi. Piinallisen nolo tilanne päättyi siihen, että tyttö lähti vihaisena paikalta ja mies hoiperteli yksin huoneeseensa.

Dominikaanisessa tasavallassa turistit näyttivät vaihtavan tyttöä päivittäin. Thaimaassa on yleistä, että suhteet kestävät koko turistin loman ajan. Thaimaalaisen tutkijan Yos Santasombatin mukaan "lomaromanssit" alkavat siten, että prostituoitu häärää valitsemansa turistimiehen ympärillä, kehuu tämän ulkonäköä, kyselee tämän elämästä ja taustasta ja vaikuttaa aidosti kiinnostuneelta juuri kyseisestä miehestä. Rahasta ei tässä vaiheessa puhuta.

Santasombatin mukaan asetelma on absurdi ja aiheuttaa luultavasti hämmennystä turistimiehelle, joka "ei yleensä ole kaikkein hyvännäköisin, vaan useimmiten vanhahko, epähoukutteleva ja sosiaalisesti estoinen".

Mies todennäköisesti ymmärtää, naiiviudestaan huolimatta, naisen haluavan suhteelta ensisijaisesti rahaa, mutta hän ei välttämättä ymmärrä sekaantuvansa häikäilemättömään prostituutiobisnekseen. Vielä vähemmän hän luultavasti ajattelee syyllistyvänsä globaalien valtasuhteiden vahvistamiseen, jossa pönkitetään vastakkainasettelua vauraan maailman ja köyhän maailman välillä. Valta on sillä, jolla on rahaa, ja rahalla tuntuu saavan tälläkin saralla melkein mitä vain.