Vieraskolumni

Sambian valkoinen varapresidentti – esimerkki uudesta Afrikasta?

Guy Scott, Sambian valkoinen varapresidentti saattaa olla osoitus suvaitsevaisemmasta Afrikasta.
Izai-zai Yikona
15.11.2011

Sambiaan nimitettiin äskettäin valkoinen varapresidentti. Se on korkein virka, joka tällä hetkellä on valkoisen miehen käsissä Afrikassa. Siirtomaa-ajan jälkeen vain yksi valkoinen on yltänyt varapresidentiksi ennen Guy Scottia: Frederik W. deKlerk, joka toimi yhtenä Nelson Mandelan varapresidenteistä oltuaan ensin viimeinen apartheid-ajan presidentti.

Eteläisellä Afrikalla on omat rotukahnauksensa alkaen Robert Mugaben asenteista Zimbabwen valkoisia viljelijöitä kohtaan ja mustien oikeusliikkeestä apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa. Onko Sambian valkoinen varapresidentti osoitus muutoksesta mantereen poliittisessa ilmapiirissä? Kertooko se jotain kehittyvistä rotusuhteista siirtomaa-ajan jälkeisessä Afrikassa? Mitä sambialaiset itse ja muut ajattelevat?

***

Tohtori Guy Scottilla, maani uudella varapresidentillä on oma näkemyksensä. BBC:n haastattelussa hän sanoi, että olisi väärin väittää että tästä alkaa muutoksen aalto, sillä Sambiaa ei tulisi verrata muihin alueen maihin.

"Sambialaiset ovat kosmopoliittisempaa väkeä. He näkevät itsensä osana maailmaa, eivät vain osana jotakin köyhää afrikkalaista populaa."

Guardianin mukaan hän kommentoi nimitystään tuoreeltaan sanomalla, että se tuntui hyvältä ja imartelevalta, koska virka on hyvin suosittu. Hän ei ollut huomannut vihjettäkään siihen suuntaan, että hänen valkoisuuteensa olisi suhtauduttu pahasti.

***

Vertauksesta Zimbabween, joka saavutti itsenäisyyden vuonna 1980, hän sanoi Guardianille: "Me olemme olleet itsenäisiä vuodesta 1964, joten ehkä me olemme vähän pidemmällä tässä anteeksiannon ja unohduksen leikissä. En usko, että rasismi pötkii pitkälle Zimbabwessakaan. Ehkä meidän esimerkkimme antaa virtaa muille Afrikassa."

Etelä-Afrikasta Scott taas totesi, että se on uusi tulokas itsenäisten ja monirotuisten yhteiskuntien joukossa. "Etelä-Afrikka on lapsonen verrattuna Sambiaan. Sambialla on 47 vuottta kestänyt itsenäisyys ja verrattain pieni valkoinen populaatio."

Melko pian nimityksensä jälkeen tohtori Scott tapasi Mugaben Comesa-ryhmän kokouksessa Malawissa. Mugaben sanotaan olleen tyytyväinen Scottiin. Sambialaisen The Post -sanomalehden mukaan Mugabe kommentoi: "Ei tämän pitäisi hämmästyttää ketään. Sinä et ole muukalainen meidän joukossamme, koska olet elänyt kanssamme, ehkä syntynyt täällä Afrikassa. Sinut todellakin tulisi nähdä yhtenä meistä."

Näinä massamaahanmuuton aikoina tohtori Scottin nimitys varapresidentiksi saattaa olla osoitus uudenlaisten ihmisten hyväksymisestä maan kansalaisiksi, Afrikassa ja globaalisti. Sambiassa ollaan tyytyväisiä tähän nimitykseen, ja Scottin virallisilla valtiovierailuilla hänet on otettu hyvin vastaan.

Ainakin mitä tohtori Scottiin tulee, toistaiseksi näyttää hyvältä.

Kirjoittaja on sambialainen mediatuottaja ja kulttuuriaktivisti. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.