Vieraskolumni

Roskien noidankehä

Kaisu Tuominen
27.4.2003Hukumme pian saastavuorten alle. Santo Domingon roskia ei ole kerätty kuukauteen. Kadut täyttyvät jätteistä, kulkukoirat ja rotat voivat hyvin. Taudit leviävät ja raikas meri-ilma tuoksuu vähemmän virkistävältä. Espanjalainen jäteyhtiö on kieltäytynyt laittamasta roskakuskejaan liikkeelle ennen kuin kaupunki on maksanut mittavat velkansa.

Köyhimpien kaupunginosien asukkaille asiassa ei ole mitään uutta. Ei heiltä roskia ole kerätty aiemminkaan.

Jätehuolto perustuu toimiessaan siihen, että roska-autot keräävät päivittäin kadun varteen kiikutetut pussit. Vain hienoimmissa taloissa on erityiset tynnyrit kotitalouksien törkyjä varten. Niitä kertyykin isot pinot, kun mitään ei virallisesti kierrätetä.

Maa on todellinen pakkausvalmistajien unelma. Vihannekset ja tuoretavarat pakataan styroksilautasille ja kääritään kelmuihin. Lounas nautitaan samanlaisissa pakkauksissa, jotka hampurilaisravintoloilta Suomessa taannoin kiellettiin. Tienvarteen kasataan niinikään lasi, paperi ja muovi, tai vaikka vanha autonmoottori, kylpyamme ja maalipurkit. Kierrätystä syntyy vasta siinä vaiheessa, kun päivän aikana vähäosaiset käyvät etsimässä pusseista jotain syömis- tai käyttökelpoista.

Kaupunginjohtaja on päättänyt ryhtyä taistoon roskavuoria vastaan. Hän syyttää espanjalaisyritystä tehottomuudesta ja on nostanut oikeussyytteen kaluston takavarikoimiseksi.

Kritiikki on saanut julkisten palveluiden yksityistämisestä kiinnostuneet yritykset varuilleen. Dominikaanista pelotellaan laiminlyömästä ulkomaisten sijoittajien etuja, sillä maan suosikkiasema kansainvälisten investoijien mielissä voi murentua, jos ulkomaisille yhtiöille ollaan ilkeitä. Espanjan suurlähettiläs on jo protestina ilmoittanut lähtevänsä maasta.

Ystävämme mukaan kaiken taustalla on ahneus. Entinen kaupunginvaltuutettu kertoo jokaisen kaupunginhallituksen solmivan aina omat roskasopimuksensa. Yhteistyön käynnistäminen uuden yhtiön kanssa on tuottavaa hommaa, ja avainhenkilöt palkitaan tuntuvasti. Niinpä kukaan ei oikeastaan ihmettele, ettei uusi kaupunginjohtaja ole maksanut rästejä espanjalaisyhtiölle. Tai että ratkaisuna hän on ilmoittanut tehneensä uuden sopimuksen, tällä kertaa toisen ulkomaisen jätefirman kanssa.

Tosin laskuista huolehtiminen voi olla edelleen vaikeaa. Eri puolueeseen kuuluva pääkaupungin isä ei helposti saa toisen puolueen vahtimaa valtion rahakirstua auki. Etenkään, jos nämä eivät ole hyötyneet mitenkään uudesta sopimuksesta.


Kirjoittaja asuu Dominikaanisessa tasavallassa ja tekee keikkatöitä Karibian alueen kehitysyhteistyöprojekteissa ja - kampanjoissa.