Vieraskolumni

Ramadanin aikaan

Ramadanin vietto korostaa islamilaisen kulttuuriperinnön vaalimista hienolla tavalla - tosin viimeistään pyhän kuukauden toisella viikolla egyptiläisten hermot alkavat pettää.
Sanna Negus
13.10.2004

Nimi

Mitä muuta Muqtada al-Sadr on kuin irakilainen shiiajohtaja? Egyptiläinen ramadan-taateli.

Sillä nimellä myydään muhkeita, niitä kaikkein kalliimpia taateleita Kairon taatelimarkkinoilla. Joka vuosi parhaimmat lajikkeet saavat (paikallisesti) poliittisesti korrektin lempinimen. Al-Sadrin vieressä myydään "Joukkotuhoa" neljällä eurolla per kilo ja myös Saddam-taateleita on saatavilla. Yleensä myös kaikkein halvimmat herkut saavat lempinimen, mutta tänä vuonna jopa yleisimmät antisankarit Sharon ja Bush ovat boikotissa: pienet, kurttuiset taatelit myydään ilman lempinimiä.

Eivät egyptiläiset oikeasti jaksa miettiä Lähi-idän tilannetta, Palestiinaa ja Irakia joka päivä. Huolia on tarpeeksi muutenkin, joten miksei otettaisi mukaan huumoria? Lamasta ja demokratian puutteesta huolimatta egyptiläiset jaksavat vitsailla ja nauraa myös itselleen.

Ramadanista egyptiläiset sanovat nauraen, ettei silloin kukaan tee töitä. Tottahan se on, nälkäiset ja väsyneet työntekijät raahautuvat työpaikoille normaalia myöhemmin ja lähtevät paljon aikaisemmin, jotta ehtisivät kotiin ennen auringonlaskun rukouskutsua. Ramadanin aikana onkin lähes mahdotonta saada kiinni haastateltavia, joten pakostakin myös meidän toimittajien työ vaikeutuu.

***

Valittamisen sijaan myös ei-muslimit voivat nauttia ramadanista. Monien ystävieni tapaan en paastoa, mutta ajoitan iltaruuan iftar-aterian eli aamiaisen aikaan. Vaikka kristittyjen (Egyptin väestöstä kymmenesosa on kristittyjä) ei odotetakaan paastoavan, tuskin kukaan viitsisi edes syödä tai tupakoida paastoavan muslimin edessä. Kuntosalilla sentään juon vettä ja ihmettelen vain, kuinka vaikeaa mahtaa olla harrastaa liikuntaa, kun ei saa sammuttaa janoa.

Puolittaisen paaston etu on myös se, että on jotenkin hienoa selättää nälkä samaan aikaan koko Kairon kanssa, vaikka olisikin vain yksin kotona nuudelilautasen ääressä. Parempi on kuitenkin kokoontua samanmielisten ystävien kanssa ravintolaan aamiaiselle, jottei tulisi liian yksinäistä oloa. Monet ravintolat tarjoavat ramadan-erikoisuuksia, jotka yleensä alkavat perinteisesti maitoon kastetuilla taateleilla tai paksulla aprikoosimehulla.

Parasta on kuitenkin se, jos saa kutsun egyptiläisen perheen aamiaiselle. Äidit, vaimot ja tyttäret ovat ahertaneet koko päivän pannujen ja patojen ääressä, loihtien kanelilta ja kuminalta tuoksuvia ihanuuksia. Ja jälkiruuat - niissä ei ole pihtailtu kuivatuissa hedelmissä, pähkinöissä ja hunajassa. Onkin vaikeaa olla ahtamatta liikaa, varsinkin jos paastoaa. Kumpu pulleana voikin sitten raahautua sohvalle televisiota katsomaan. Eikä mitä tahansa ohjelmaa, vaan vuoden parasta. Tänä vuonna Egyptin televisiosta ja kaapelikanavilta voi valita jopa 50 sarjasta. Ohjelmistossa on niin historiallista draamaa kuin komediaa ja visailujakin.

***

Yleensä perheet viettävät ramadanin ensimmäisen viikon kotona, mutta pian kairolaisten menojalka alkaa vipattaa. Kulttuuritarjonta vilkastuu pyhän kuukauden aikana, ja erityisesti islamilaisessa Kairossa järjestetään korkeatasoisia arabialaisen musiikin konsertteja. Monet Kairon ravintolat pystyttävät ramadan-telttoja, joissa tarjoillaan ramadan-juomia (tulista kikhernejuomaa, anista ja punaista karkade- teetä) ja erituoksuisia vesipiippuja.

Alkoholia ei tarjoilla ramadanin aikana (paitsi länsimaisen passin omistajalle), joten myös nenänvalkaisukuukausi on helppo ajoittaa ramadanin aikaan. Suurin osa muslimiystävistäni jättää alkoholin ramadanin ajaksi koettuaan liikaa syyllisyyttä juomisesta aikaisempina vuosina. Ja kukapa haluaisi olla krapulassa suu kuivana koko päivän?

Ramadanin aikaan islamilaisen kulttuuriperinnön vaaliminen korostuu hienolla tavalla, ja paastoamisen vaikeudesta huolimatta muslimit tekevät sen ylpeinä. Koraanin mukaan paastoamisen tulee olla helppoa, siksi sairaiden tai matkalla olevien ei tarvitse paastota. Itsekuria paastoaminen tietenkin koettelee ja varsinkin tupakatta oleminen on tässä korsteenien paratiisissa vaikeaa. Liikenneruuhkissa ei selviydytä ilman solvaamista ja satunnaisia käsirysyjä. Viimeistään ramadanin toisella viikolla egyptiläisten hermot alkavat pettää.

***

Ramadanin aikana tulisi puhdistaa mieli pahoista ajatuksista, hiljentyä, rukoilla ja lukea Koraania. Kaduilla tosiaan kuulee vähemmän perään huutelua kuin muina kuukausina - se on varmasti kaikkien naisten ramadan-listalla plussana. Monet viettävät enemmän aikaa moskeijoissa, ja useat naiset kypsyvät ajatukseen islamilaisen hunnun ottamisesta käyttöön juuri ramadanin hengellisessä ilmapiirissä. Myös armeliaisuus ja huonompiosaisten auttaminen kuuluvat pyhään kuukauteen.

Minusta ramadan perhearvoineen, erikoisruokineen ja hiljentymisineen on monella tapaa kuin kuukauden kestävä joulu.


Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.