Vieraskolumni

Onko Sambia todella itsenäinen?

Sambiassa vietetään itsenäisyyspäivää 24. lokakuuta, mutta onko oikeastaan syytä juhlaan?
Glory Mushinge
24.10.2006

Glory MushingeSambian viettäessä jälleen itsenäisyyspäivää voi ihmetellä, mitä juhlittavaa meillä on, kun valtaosa kansasta elää köyhyydessä.

Kun katson ihmisten kasvoja, näen että he ovat syvissä ajatuksissa, otsat rypyssä, miettien mitä syödä huomenna, mistä saada rahaa asumisen, veden ja muiden välttämättömyyksien maksamiseen. Valtava määrä ihmisiä on työttömänä tai työskentelee karuissa oloissa mitättömällä palkalla. Toisilla on toivoa paremmasta huomisesta, mutta useimmat eivät tiedä, tuleeko huominen.

Lyhyesti sanottuna asiat ovat huonosti tässä rikkauksien maassa. Rikkauksista nauttivat vain muutamat etuoikeutetut, etenkin korkeissa viroissa olevat. Ei ihmekään, että monet ovat menettäneet uskonsa lain voimaan.

***

Otetaan esimerkiksi katukauppiaat. Kaupustelu, myynti kauppapaikkojen ulkopuolella, yleensä kaduilla, on laitonta ja rangaistavaa. Kaupustelijat valtaavat autoilijoille ja jalankulkijoille varatut alueet ja aiheuttavat paitsi kiusaa heille, myös liikenneruuhkia ja onnettomuuksia sekä roskaavat katuja.

Siitä huolimatta, että poliisi aika ajoin takavarikoi heidän tuotteensa, myyjät palaavat aina takaisin. Heidän täytyy saada toimeentulonsa, ja kadulla on parhaat mahdollisuudet saada tuotteet myytyä.

Entäpä varomaton autoilu? Bussikuskit käyttäytyvät nykyään kuin he omistaisivat kaupungin kadut. He ajavat paikossa joissa ei saisi ajaa, pysäköivät mihin tahansa, pinoavat matkustajia busseihin kuin halkoja ja ajavat huimaa ylinopeutta. Kaikki tämä siksi, että kun he päivän lopussa tilittävät lipputulot bussin omistajalle, heille itselleenkin jäisi jotain palkaksi.

Poliisi ei ole onnistunut muuttamaan bussikuskien tapoja. Itse asiassa poliisit näkevät tilanteessa hyvän mahdollisuuden tienata hieman ylimääräistä itselleen. He pystyttävät tarpeettomia tarkastuspisteitä ja pysäyttävä bussikuskit pidätyksen uhalla, pakottavat heidät maksamaan lahjuksia ja päästävät heidät sitten jatkamaan matkaa.

Kaikki tämä johtuu heikoista elinoloista, joihin kansalaiset on vallanpitäjien taholta alistettu. Se johtuu korkeista työttömyysluvuista ja pienistä palkoista. Hallituksen vastuulla on luoda työpaikkoja ja taata otollinen ympäristö yrittäjyydelle.

***

Muutama viikko sitten Sambiassa pidettiin parlamentti- ja presidentinvaalit. Suuri joukko ulkomaisia vaalitarkkailijoita saapui maahan. Vaaleja seurasi myös joukko paikallisia tarkkailijoita, jotka ehdottivat että tulokset varmistettaisiin heidän havaitsemiensa epäsäännöllisyyksien vuoksi.

Samaan aikaan ihmiset osoittivat pettymystään mielenosoituksin. Poliisiasemia ja autoja poltettiin, ihmisiä pidätettiin. Huhujen mukaan mielenosoittajien joukkoon ammuttu kyynelkaasu surmasi lapsia. Siitä huolimatta ulkomaisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit olivat rauhanomaiset, oikeudenmukaiset ja onnistuneet. Paikallisten tarkkailijoiden vaatimukset tulosten tarkistuksesta jätettiin huomiotta.

Eräät kyläläiset valittivat, ja valittavat edelleen, että heidät huijattiin äänestämään tiettyä puoluetta. Puolueen virkailijat vakuuttivat kyläläisille, että merkitsemällä rastin puolueen symbolin kohdalle vaalilippuun äänestäjä osoittaa, ettei halua kyseistä puoluetta valtaan. Vaalien jälkeen he ymmärsivät, että olivatkin äänestäneet juuri tuota puoluetta.

Tämä on tietysty huhu ja sitä ei voi pitää totena. Mutta jos kuitenkin näin tapahtui, on se erittäin valitettavaa. Jollei tämä ole korruptiota tai epäoikeudenmukaisuutta, mikä sitten?

***

Kun me juhlimme itsenäisyyttä tässä kuussa, juhlimmeko koska tunnemme itsemme itsenäiseksi vai muistelemmeko aikaa, jolloin olimme todella vapaita juuri itsenäisyyden jälkeen, hoidimme omia asioitamme ja asiat olivat hyvin? Juhlimmeko sydämemme pohjasta?

Nämä kysymykset ovat ilmassa. Toivokaa meille hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirjoittaja on sambialainen toimittaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.