Vieraskolumni

Obama - pelastava Amerikan-serkku?

Kenialaiset, etenkin luo-yhteisöön kuuluvat, kohdistavat Barack Obamaan kovia toiveita. Tosiasiassa Yhdysvaltain uusi presidentti vauhdittaa Kenian kehitystä todennäköisimmin maahan suuntaavien amerikkalaisturistien muodossa.
Johanna Latvala
25.11.2008

Johanna Latvala Barack Obamalta odotetaan Keniassa ihmeitä: Yhdysvaltain uusi presidentti on tavallisille kenialaisille pelastaja, joka voi muuttaa heidän elämänsä, olipa kyse koulutuksesta, teiden päällystämisestä tai Yhdysvaltoihin pääsystä. Obama-sanaa käytetäänkin jo verbinä minkä tahansa asian parantamiseksi.

Kenian johtajat taas odottavat suhteidensa Yhdysvaltoihin lähentyvän Obaman tuella. Käytännössä toiveet kohdistuvat erityisesti Afrikan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen paranteluun, Yhdysvaltojen suorien investointien lisääntymiseen ja uusien kehitysprojektien saamiseen.

***

Intoa on jo pyritty hillitsemään, ja Obama itse toivoi jo viimeisellä Kenian vierailullaan 2006, ettei häneen kohdistettaisi epärealistisia odotuksia. Pääministeri Raila Odinga puolestaan muistutti kenialaisia siitä, ettei maa voi odottaa almuja Yhdysvalloilta.

Yhdysvaltojen Kenian suurlähettiläs Michael Ranneberger on nyt ilmoittanut, että Yhdysvallat tukee jatkossakin Kenian demokraattista kehitystä, mutta se vaatii maalta uudistuksia muun muassa perustuslakiin ja vaalijärjestelmään. Keniahan on toistuvasti menettänyt merkittäviä kansainvälisiä tukijoitaan poliittisten väkivaltaisuuksien ja ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Keniassa olisikin hyvä muistaa, ettei apu lisäänny automaattisesti. Tunnettu ihmisoikeustaistelija, kirjailija Koigi wa Wamwere muistuttikin hiljattain, että niin kauan kuin Keniassa on puutteellinen demokratia ja etnistä väkivaltaa, sen on turha kuvitella kehittyvänsä muiden avustuksella.

Mutta - vaikka Obama ei suoranaisesti vaikuttaisikaan esimerkiksi kehitysprojektien lisäämiseen, hänen presidenttiydellään on symbolista merkitystä. Kun amerikkalaiset järjestöt suunnittelevat projektejaan, uskon, että Kenia on listalla korkealla.

***

Eräs asia, jota kansainvälisesti ei ehkä ymmärretä, on Obaman kenialainen tausta; hän nimittäin kuuluu luo-yhteisöön. Luot ovat Kenian kolmanneksi suurin etninen ryhmä, mutta he ovat jääneet syrjään politiikan huipulta. Nyt luo-yhteisö kokee tilaisuutensa tulleen, ja he toivovat "Amerikan-serkultaan" toimia, jotka auttaisivat heitä lisäämään valtaansa. Ajatus ei ehkä ole niin kaukaa haettu, miltä se saattaa tuntua.

Luo-yhteisö nimittäin pitää kulttuurisia perinteitään tiukasti yllä, ja suku on heille kaikki kaikessa. Eikä nyt puhuta vain lähisukulaisista, vaan laajoista verkostoista, joiden perusteella lähes kaikki luot ovat sukua toisilleen.

Sukulaisuus merkitsee luo-yhteisön jäsenille velvollisuuksia ja sukulaisten auttamista. Mitä merkittävämpi ja varakkaampi henkilö, sitä enemmän odotuksia häneen kohdistuu. Obama-parka, tekisi mieli ajatella.

Jatkossa onkin mielenkiintoista seurata Obaman suhdetta Keniaan sekä sen luo-yhteisöön: Saavatko luot huomiota muita enemmän? Panostetaanko avustushankkeissa luojen asuttamiin alueisiin? Nousevatko he viimein valtaan?

***

Todennäköisin Obaman aikaansaama piristysruiske Kenialle tulee ulkomaisten turistien lompakoista. Turismi on Kenian tärkeimpiä tulonlähteitä, mutta väkivaltaisuudet ovat karkottaneet matkailijat maasta usein, viimeksi vuoden alussa.

Matkailu elpyi tilapäisesti, kun tuhannet ulkomaiset toimittajat ja turistit täyttivät Obaman suvun kotiseudun hotellit, ravintolat ja taksit. Paikalliset yrittäjät ottivatkin tilanteesta kaiken irti korottamalla palveluiden hintoja.

Turismi on Keniassa keskittynyt rannikon rantakohteisiin ja kansallispuistoihin. Länsi-Keniassa eli Obaman suvun kotiseudulla turismi on ollut vähäisempää. Jatkossa tilanne ehkä muuttuu, sillä monet matkanjärjestäjät aikovat lisätä matkoja nimenomaan Obaman sukujuurille. Kenian turismiviranomaiset arvioivat, että amerikkalaisten turistien määrä lisääntyy maassa 10-15 prosenttia Obaman ansiosta.

***

Odotettu turistiryntäys tuo myös paineita. Matkailijoiden vaatimia tasokkaita palveluita, kuten hotelleja, ravintoloita, sähköä, juoksevaa vettä ja kunnollisia teitä ei ole joka puolella, missä niitä kaivataan. Näihin onkin jo ehditty vaatia parannuksia.

Paitsi matkailijoiden mukavuuteen, Kenian täytynee jatkossa panostaa toden teolla hallinnollisiin ongelmiinsa, joita ovat muun muassa demokratian puute ja korruptio. Ilman sitä kansainväliset kukkaronnyörit eivät aukea, vaikka niitä pitelisi serkku-Obama.

 

Kirjoittaja on kulttuuriantropologi, joka on tehnyt väitöskirjansa Kenian sukulaisuusverkostoista. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.