Vieraskolumni

Nuori ja kaunis Mosambik

"Hän on kaunis ja nuori. Tämä sisarusten uhrausten ja petosten hedelmä syntyi aamun varhaisina hetkinä kolmekymmentä vuotta sitten. Hänen nimensä on Mosambik."
Katja Kari
28.6.2005

Runollinen tekstiviesti kiertää Mosambikin itsenäisyyspäivänä 25.6. Maan kaksi kilpailevaa teleoperaattoria tarjoavat toinen toistaan parempia etuja helpottaakseen juhlapäivätervehdysten lähettämistä. Ilmassa on innostusta - onhan itsenäinen tasavalta nuori, ja aikuisväestö muistaa vielä ajat, jolloin he olivat kansallisuudeltaan portugalilaisia.

Aamupäivästä alkaen Itsenäisyyden aukiolla on täyttä. Virallisten juhlallisuuksien yhteydessä marssii erilaisia ryhmiä: lasten kulkue, jonka edustajat pääsevät lukemaan tervehdyksensä presidentille, hiv/aids-järjestöt ja vammaisjärjestöt. Luonnollisesti myös valtion järjestystä ylläpitävät voimat - poliisi, tullilaitos ja puolustusvoimat - esittelevät vahvuuttaan.

Oppositiopuolue Renamon johtaja Alfonso Dhlakama loistaa poissaolollaan. Oppositiopuolue on ilmoittanut virallisesti, ettei katso voivansa osallistua itsenäisyyspäivän juhlintaan, koska tapahtumia leimaa valtapuolue Frelimon monopoli. Lehtihaastattelussa Dhlakama toteaa, että ainoa hyvä asia, jonka marxistinen Frelimo on saanut aikaan, on yleinen lukutaito.

Tavallaan Frelimon mahtirooli on ymmärrettävä: Mosambikin valtapuolue sai alkunsa itsenäisyystaistelun vapautusrintamana. Myös itsenäisyyden juhlavuoden lehtikirjoittelussa painottuu Frelimon osuus tasavallan kehityksessä sekä maan ensimmäisen presidentin, legendaarisen Samora Machelin muisto.

Yksi syy Frelimo-diskurssin ylivoimaisuudelle lienee se, että monet arvostetuimmista lehtimiehistä kuten myös yhteiskunnallisen elämän ja kulttuurin suurista nimistä näyttävän polveutuvan Samoran lähipiireistä.

***

Samoran ajoista kertovat monet mehevät anekdootit. Presidentti Samora oli muun muassa kiivas korruption ja laiskottelun vastustaja, ja hän saattoi käydä tehtaissa tai valtion laitoksissa yllätysvierailuilla katsomassa, että erityisesti johtajat ovat paikalla ja tekevät työnsä. Myös lasten koulunkäyntiä valvottiin.

Sosialistinen järjestelmä toi yleensäkin koulutus- ja terveydenhuoltopalvelut tavallisen kansan ulottuville - asia, jota ei portugalilaisten aikana edes osattu toivoa. Harvemmin muisteltuja seikkoja ovat sosialistisen yksipuoluejärjestelmän kontrolli, kuten liikkumisen ja matkustamisen valvonta ja rajoittaminen.

Nyttemmin valtiokoneiston toiminta on ollut lähinnä yleinen vitsi. En ole kuullut kenenkään maksaneen esimerkiksi sakkoa liikennerikkomuksesta, vaan asia hoidetaan yleensä vähin äänin henkilökohtaisesti poliisin kanssa. Ministeriöissä poissaolot ovat olleet ongelma, sillä useilla virkamiehillä on muitakin työpaikkoja.

"Kolmessakymmenessä vuodessa edes jotain olisi pitänyt tapahtua, mutta en huomaa mitään kehitystä. Edelleen on nälkää ja kurjuutta." Tämä kommentti toistuu lähes muuttumattomana monista eri suista.

***

Joulukuussa 2004 valitun uuden presidentin Armando Guebuzan vaaliteema oli korruption ja antaa mennä -mentaliteetin kitkeminen. Esimerkiksi terveysministeri on tehnyt samoramaisia vierailuja sairaaloihin ja puuttunut pitkiin jonotusaikoihin. Myöskään liikennepoliisit eivät enää välttämättä hyväksy sakon painamista villaisella henkilökohtaista korvausta vastaan.

Joissakin asioissa on tosin sorruttu hienoisiin ylilyönteihinkin. Esimerkiksi terveysministeriössä alettiin yhtäkkiä lukita ovet aamuisin puoli kahdeksalta, ja ne työntekijät, jotka eivät olleet tulleet ajoissa töihin, jäivät kadulle.

Oppositiojohtaja Dhlakamalla on tosin piikki Guebuzan varalle: "Työskennellessään Chissanon hallituksessa Guebuza puolusti sitä henkeen ja vereen. Miksi hän ei jo silloin puuttunut korruptioon ja muihin epäkohtiin?"

Yksi suuri huolenaihe niin nuoren kuin vanhemmankin polven keskuudessa on nuorten työttömyys tulevaisuudennäkymien rajallisuus. "Harvat välittävät siitä, mitä tapahtuu yhteiskunnassa tai viitsivät kehittää itseään. Useiden intressinä on vain juominen", toteaa nuori kulttuurialan aktiivi. Runsas alkoholin ja huumeidenkin käyttö onkin viime aikoina noussut puheenaiheeksi ja lehtien otsikoihin.

***

Illan pimettyä aukiolle virtaa yhä vain lisää väkeä. Tiedossa on ilmaiskonsertti, jossa soittavat Mosambikin eturivin muusikot. Tunnelma on testosteronin kyllästämä. Juhlakansa koostuu suurimmaksi osaksi erittäin juopuneista miehistä, jotka ovat syntyneet Mosambik-kaunotarta myöhemmin.

Naisia ei paikalle ole paljoa uskaltautunut, lukuun ottamatta joitakin tyttöjä tiukasti poikaystävän kainalossa. Varttuneempi väki pysyttelee syrjässä. Ja monet viettävät juhlapäivää mieluummin perheen parissa, tosin tuskin kuivin suin.

Keskiyöllä kaupunki jytisee valtavien ilotulitusten paukkeesta. Taivaan tuuliin ammutaan tuhansia dollareita, samaan aikaan kun esimerkiksi sosiaaliministeriössä puhelinlinjat ovat katkolla maksamattomien laskujen vuoksi....


Kirjoittaja työskentelee Kepan yhteystoimitsijana Mosambikissa. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.