Vieraskolumni

Nicaraguan oikeuslaitos ontuu

Nicaraguan oikeuslaitosta uudistettaessa tärkein, itsenäisyys ja eettisyys, on unohdettu.
Eloisa Ibarra
13.12.2007

Eloisa Ibarra Kymmenen vuotta sitten Nicaraguan korkein oikeus aloitti maan oikeuslaitoksen uudistamisen. Moderni oikeuslaitos piti saada aikaan kolmen konkreettisen toimenpiteen avulla: parantamalla toimintaolosuhteita, uudistamalla lakia ja kouluttamalla henkilöstöä.

Vuosikymmenen aikana yli sata uutta oikeuslaitosta palvelevaa rakennusta on valmistunut eri puolelle maata, vetoomustuomioistuimia on rakennettu alueellisiin pääkaupunkeihin, maassa on uusi oikeuslääketieteen instituutti, korkeimmalla oikeudella on oma, upouusi rakennuksensa ja ensi vuonna pääkaupunki Managuaan valmistuu oikeustalo.

Eri oikeusasteiden henkilökuntaa virkamiehistä avustajiin on koulutettu kansallisissa ja kansainvälisissä seminaareissa. Tärkein lakiuudistus on oikeusjärjestelmän virkamiesten uraa koskeva laki, joka antaa ohjeet esimerkiksi nimityksiin.

***

Tämä on kaikki ollut mahdollista kiitos avun, jota Nicaraguan ystävät - järjestöt ja maat - ovat meille myöntäneet, jotta maassa olisi itsenäinen ja vahva oikeuslaitos, joka takaa oikeusvaltion ja sitä kautta maan sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen.

Valitettavasti kymmenen vuotta uudistusten aloittamisesta korkeimman oikeuden tuomarit eivät pysty ylpeilemään oikeuslaitoksen laadukkuudella samalla tavalla kuin lakiuudistuksilla ja rakennuksilla. Tuomarit eivät ole vielä onnistuneet osoittamaan, että heidän tekojensa itsenäisyys ja laatu olisivat yhtä vankalla pohjalla kuin mahtava palatsi, jossa he nykyään toimivat.

Vaikka oikeuslaitoksessa työskentelevien uraa määräävä laki hyväksyttiin vuoden 2004 lokakuussa, ei sitä vieläkään ole otettu käyttöön, vaan epämääräiset nimitykset jatkuvat. Nimityksissä oleellisinta tuntuu edelleenkin olevan johtavien poliittisten puolueiden - sandinistien FSLN:n ja sen kanssa liitossa toimivan liberaalien PLC:n - mielipide.

Tänä vuonna on tehty yli 30 tuomarinimitystä täysin lain vastaisesti. Ohjeet lain käyttöönottamiseksi odottavat edelleen hyväksymistä, eikä edistystä juuri näy, selityksiä sen sijaan riittää.

Viime viikkoina olemme saaneet seurata hoipertelevaa korkeinta oikeutta, kun se otti kantaa toimeenpanovallan toimien laillisuuteen.

Nicaraguan parlamentti oli aiemmin hyväksynyt lain, joka teki presidentti Daniel Ortegan kehittämistä puoluepoliittisista ruohonjuuritason kansalaisneuvostoista laittomia osana toimeenpanovaltaa. Korkein oikeus astui väliin ja pelasti presidentin neuvostot, vaikka parlamentti oli siis juuri kumonnut niiden laillisuuden.

***

Oikeuslaitoksen virkamiesten oikeuskäsitykset vaihtelevat riippuen aiheesta, siitä kuka on syytettynä ja kuka syyttäjänä sekä taustalla olevista taloudellisista ja poliittisista intresseistä - ja kaikki tämä tekee aidon oikeusvaltion mahdottomaksi.

En halua vähätellä edistysaskelia, mutta tärkeintä on kuitenkin laatu. Täytyy kysyä, mitä hyötyä jatkuvasta kouluttamisesta on ollut jos tuomarit ovat kykenemättömiä toimimaan itsenäisesti ja puolueettomasti.

Oletusarvona on, että koulutuksen myötä meillä olisi vahva oikeuslaitos, jossa virkamiehet toimisivat vain lain ohjaamina, ilman pelkoa, että he joutuvat lakimiesten, lehdistön tai muun valtionvallan painostamiksi.

Akateemisella koulutuksella on merkitystä, mutta se ei ole riittävä tae itsenäisen ja läpinäkyvän oikeuden toteutumiseksi, jos tärkein eli yksilön eettisyys puuttuu.

Moraali on jokaisen henkilön sisäinen arvo, ja oikeusjärjestelmässä sen pitäisi olla virkamieskunnan tärkein piirre. Jos niin ei ole, ovat seminaarit, maisterintutkinnot ja modernit lait yhtä tyhjän kanssa - ja Nicaraguassa on jatkossakin epäuskottava ja epäluotettava oikeuslaitos, joka halvaantuneena estää aidon oikeusvaltion toteutumisen ja maamme kehityksen.

Kirjoittaja työskentelee toimittajana nicaragualaisessa El Nuevo Diario -sanomalehdessä. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Lisää tietoa aiheesta