Vieraskolumni

New Yorkissa 11. syyskuuta 2005

New Yorkiin kokoontuu tämän viikon aikana YK:n erityisistunto, joka pyrkii vähentämään muun muassa terroritekojen takana olevia syitä.
Mika Railo
11.9.2005

Mika Railo

Sunnuntaina, syyskuun 11. päivänä Manhattanilla pidettiin New Yorkin terrori-iskujen muistotilaisuus, jossa uhrien veljet ja sisaret lukivat kaikkien iskussa kuolleiden yli 2 000 ihmisen nimet.

Tilaisuus pidettiin Ground Zerossa, World Trade Centerin paikalla olevassa usean korttelin kokoisessa kuopassa. Manhattanin eteläkärkeen saapuneet kymmenettuhannet turistit kiertelivät hiljaisina ja osaaottavina suurta rakennustyömaata, joka ennen oli yksi maailmankaupan keskuksista.

Vielä neljä vuotta tapahtuman jälkeen tunnelma Yhdysvalloissa on järkyttynyt. Maa yrittää ymmärtää historian tuhoisinta yksittäistä terroritekoa.

Mutta elämä jatkuu. Vain muutaman korttelin päässä rantapuistossa manhattanilaiset lenkkeilevät ja nauttivat lämpimästä myöhäiskesän sunnuntaista. World Financial Centerin lasikolossien keskelle rakennetussa pienessä puistossa sirkat sirittävät kuin muistutuksena yksinkertaisemmasta maailmasta.

***

New Yorkiin kokoontuu tämän viikon aikana YK:n erityisistunto, joka pyrkii vähentämään terroritekojen takana olevia syitä. Istunnon tärkeyttä kuvaa hyvin se, että siihen osallistuu enemmän valtionpäämiehiä kuin yhteenkään aikaisempaan YK-istuntoon, muun muassa sekä George W. Bush että Bill Clinton.

YK-kokouksen asialistalla ovat kaikki suuret kysymykset: rauhan ja turvallisuuden edistäminen, ihmisoikeudet, YK:n vuosituhattavoitteet sekä YK-järjestelmän uudistaminen. Kokouksessa tarkastellaan muun muassa sitä, kuinka vuonna 2000 sovituissa vuosituhattavoitteissa on edetty. Jo nyt on selvää, ettei tärkein tavoite, köyhyyden puolittaminen, tule onnistumaan esimerkiksi eteläisessä Afrikassa, elleivät rikkaat maat korota panoksiaan.

Kaksi päivää ennen neuvottelujen alkua tilanne ei näytä lupaavalta: kokouksessa hyväksyttävän poliittisen toimintaohjelman laadinta on vielä täysin kesken. Kaksi viikkoa aikaisemmin Yhdysvallat esitti oman versionsa, joka vesitti siihen asti tehdyn työn täysin. Yhdysvallat vastusti muun muassa vuosituhattavoitteiden mainitsemista asiakirjassa, koska se ei pidä kahdeksannesta tavoitteesta, joka vaatii teollisuusmaita muuttamaan kansainvälistä kauppa- ja rahoitusjärjestelmää oikeudenmukaisemmaksi köyhiä maita kohtaan.

Neuvotteluissa on edetty kahden viikon takaisesta umpikujasta, mutta vieläkin suurin osa asiakirjan tekstistä on kesken.

Näkemykset siitä, kuinka maailmassa valitsevaa eriarvoisuutta pitäisi lievittää, menevät pahasti ristiin. Tämän viikon aikana tullaan näkemään, pystyvätkö maailman poliittiset johtajat saavuttamaan yksimielisyyttä siitä, kuinka joka kuudetta ihmistä vaivaava äärimmäinen köyhyys voitaisiin poistaa maailmasta.


Kirjoittaja on Kepan tiedottaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Lisää tietoa aiheesta