Vieraskolumni

Neitsyt aviovuoteeseen, homo vankilaan

Katsaus ihmisoikeuksiin vuonna 2012.
Johanna Latvala
10.12.2012

Toukokuussa uutisoitiin 13-vuotiaasta jemeniläisestä tytöstä, joka oli vuotanut kuoliaaksi hääyönään kohdun repeämisen seurauksena. 30-vuotias aviomies selitti tapahtunutta morsiamensa huonolla terveydellä ja sillä, ettei tämä ollut huomioinut riittävästi miehen tarpeita.

Joulukuun 10. päivä vietetään YK:n ihmisoikeuksien päivää. Vapaus valita oma kumppaninsa tai se, mennäkö naimisiin, on keskeinen elämänalue, jolla ihmisoikeudet eivät globaalisti toteudu.

Yli 60 miljoonaa alle 18-vuotiasta tyttöä on naimisissa, monet itseään kaksi kertaa vanhempien miesten kanssa. Jos tahti jatkuu samana, seuraavan kymmenen vuoden aikana naitetaan joka päivä 25 000 lapsimorsianta. Jotkut heistä ovat toki menneet naimisiin vapaaehtoisesti, mutta suurimmalla osalla ei ole asiassa sananvaltaa.

***

Esimerkiksi bangladeshilaisista tytöistä 74 prosenttia naitetaan alle 18-vuotiaina. Lapsimorsiamen tulevaisuus on turvaton. Alle 16-vuotiaana raskaaksi tulevalla tytöllä on jopa nelinkertainen riski kuolla synnytykseen kaksikymppiseen verrattuna.

Lapsiavioliitot ovat merkittävä kehityksen este. Ne ajavat tytöt köyhyyden ja voimattomuuden kierteeseen, jossa heidät eristetään usein koulusta, perheestään ja ystävistään ja pakotetaan kovaan työhän. Tyttöjen terveys on huono ja he synnyttävät lapsia, jotka jäävät aliravituiksi. Erityisesti köyhien perheiden tytöt ovat vaarassa joutua naimisiin, sillä lapsimorsiamen perheen maksamat myötäjäiset ovat pienemmät.

Parannusta asiaan on toivottavasti tulossa. Nuoret ovat alkaneet kampanjoida lapsiavioliittoja vastaan ja Bangladeshin hallitus on Maailmanpankin tuella maksanut pieniä stipendejä tytöille saadakseen heidät pysymään koulussa, mikä onkin vähentänyt koulusta pois jäämistä.

***

Swazimaa puolestaan kielsi hiljattain maassa yleiset lapsiavioliitot ja alaikäisen naiminen rinnastetaan nykyään lasten hyväksikäyttöön. Osin kiellolla pyritään vähentämään hiv-tartuntoja, jotka leviävät erityisesti lapsiavioliitoissa, sillä ne ovat useammin monivaimoisia, niissä on useammin seksuaalista väkivaltaa eikä lapsimorsiamella juuri ole neuvottelun varaa turvaseksin suhteen. Swazimaassa, kuten paikoin muuallakin Afrikassa, jotkut miehet uskovat, että seksi neitsyen kanssa poistaa hi-viruksen.

Paitsi köyhyys, myös akuutit kriisit ja hätätilanteet saattavat lisätä lapsiavioliittoja. Viime kesänä YK:n uutistoimisto Irin raportoi, että noin 50 Jordaniaan saapunutta syyrialaispakolaista on vaikeiden olojen vuoksi naittanut jopa 13-vuotiaita tyttäriään. Eräs pakolaisisä kertoi, ettei Syyria ole turvallinen tytöille ja naisille, joten lapsiavioliitoista on tullut hädän sanelema selviytymiskeino, jolla pyritään saamaan edes jotakin turvaa tyttärille.

***

Esimerkkejä siitä, kuinka tyttöjen ja naisten parisuhteita määrätään ja estetään löytyy vaikka kuinka paljon. Afganistanissa naisia kivitetään "aviorikoksista", joihin katsotaan syyllistyneen myös raiskauksen uhrit. Kunniamurhissa tytön sukulaismiehet tappavat tytön, joka on tahrannut perheen kunniaa seurustelullaan. Ja tuoreen uutisen mukaan eräs kylä Biharin osavaltiossa Intiassa on kieltänyt naisilta kännyköiden käytön, koska ne lisäävät rakkaussuhteita.

Vaikka miehet ovatkin globaalisti vahvempi osapuoli parisuhteista neuvoteltaessa, homojen kohdalla tämä ei päde.

***

Ugandan parlamentissa äänestetään todennäköisesti vielä tässä kuussa laista, jolla haetaan entistä tiukempia rangaistuksia homoille ja niille, joiden katsotaan sitä edistävän. Jo nyt homous on laitonta. Aktivistien mukaan homoseksuaalisuuden kriminalisointi on ihmisoikeusloukkaus, joka saa homot vetäytymään entistä enemmän terveyspalveluista ja karttavan esimerkiksi hiv-testejä. Vuosina 2008-09 tehdyn kyselyn mukaan homoilla oli lähes kaksinkertaisesti hiv-tartuntoja heteroihin nähden.

Homojen oikeuksien polkemisella on myös muita kehitystä taannuttavia vaikutuksia. Useat ulkomaiset avunantajat ovat uhanneet jäädyttää apunsa Ugandalle, jos se jatkaa tiukan homokielteistä linjaansa.

Poliittiset ja uskonnolliset johtajat Afrikassa hokevat usein mantraa, jonka mukaan homous on länsimainen tuontituote, joka ei vastaa afrikkalaista arvomaailmaa ja joka johtaa moraalin rappioon. Vallitsevan, patriarkaalisen kulttuurin hinnalla millä hyvällä säilyttäminen on taustalla myös siinä, että naisilla ja tytöillä ei ole oikeutta määrätä omasta seksuaalisuudestaan ja pariutumisestaan. Aviovuoteeseen kuolevat pikkutytöt ovat tämän ajatusmaailman uhreja.

***

Ihmisoikeuksia vailla olevien tilanteen nostaminen esiin hankaloittaa joskus heidän elämäänsä entisestään. Näin on käynyt homoille monissa Afrikan maissa.

Niin kävi myös ugandalaiselle homoaktivistille David Katolle, joka hakattiin viime vuoden alussa kotonaan kuoliaaksi sen jälkeen, kun paikallinen lehti oli julkistanut homoiksi epäiltyjen kuvia ja nimiä otsikolla "Hirttäkää ne!"

Kirjoittaja on antropologi ja vapaa toimittaja. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.