Vieraskolumni

Naisten kondomia kauppaamassa

Miten mainostaa välinettä, johon periaatteessa ei saisi koskea?

Sanna Sjöstedt
13.12.2005

Se on iso, tahmea putkilo, jonka sisällä on yksi rengas ja suuaukolla toinen. Kaikki tapaamani ihmiset alkavat heti nauraa, kun he näkevät sen ensi kerran. Siinä se on – naisten kondomi, josta optimistit toivovat ratkaisua hiv-tartuntojen leviämiseen.

Minun ei tarvitse ratkaista aids-ongelmaa, mutta etiopialainen esittelyvideo naisten kondomista pitäisi saada tehtyä. Eurooppalainen kansalaisjärjestö, joka jakaa naisten kondomeja, kieltäytyi yhteistyöstä, koska ei usko naisten kondomin olevan kulttuurisesti hyväksyttävä.

Ja nyt pitäisi löytää jostain naisia, jotka suostuisivat puhumaan kameralle kondomin käytöstään.

Valtaosa maailman hiv-tartunnoista tapahtuu heteroseksin välityksellä. Neljä viidestä tartunnan saaneesta naisesta saa taudin mieheltään tai pitkäaikaiselta kumppaniltaan.

Naiset saavat tartunnan osin biologisista syistä, sillä heidän limakalvonsa on herkempiä haavoittumaan kuin miesten. Myös kulttuuriset tekijät edistävät naisten haavoittuvuutta. Lähes kaikki Etiopian 80 etnistä ryhmää suosivat tyttöjen alhaista avioitumisikää. Tytöille esiaviollista seksiä ei sallita eikä se olekaan yleistä.

Vanhemmat naittavat tytöt aikaisin, koska katsovat tyttöjen tarvitsevan suojelua. Suojelun sijaan tytöt saavat vanhemman ja seksuaalisesti kokeneemman aviomiehen, joka saattaa tartuttaa heille hivin ja muita sukupuolitauteja.

***

Etiopia ei ole mustimpia maita Afrikan hiv-kartalla – noin viisi prosenttia naisista ja neljä prosenttia miehistä on hiv-positiivisia. Mutta 77 miljoonan asukkaan Etiopia on Afrikan toiseksi väkirikkain maa, mikä nostaa hiv-positiivisten määrän miljooniin. Maassa on lähes miljoona aids-orpoa.

Tässä on toinen syy naisen kondomin mainostamiseen. Etiopian väestö on arvioiden mukaan kasvanut taas vuodessa viitisen miljoonaa. Afrikan köyhimpiin kuuluva maa kärsii jatkuvasta ruokapulasta, eikä pysty samaan aikaan vähentämään köyhyyttä ja rakentamaan riittävästi kouluja ja terveyskeskuksia miljoonille uusille etiopialaisille.

Miljoonat naiset haluaisivat käyttää ehkäisyä, jos se olisi heidän saatavillaan. Naisista 62 prosenttia on lukutaidottomia.

Naisten kondomista muistetaan aina mainita, että se on ensimmäinen naisten kontrolloima ehkäisymenetelmä, joka raskauden lisäksi ehkäisee sukupuolitautitartuntoja. Totta. Mutta voihan nainen kontrolloida miehenkin kondomia, vaikka se onkin miehen päällä. Nainen voi päättää, käytetäänkö sitä, milloin ja miten.

Ja mies voi kontrolloida naisten kondomia. Sanoa, että ei käytetä ja piste.

Täällä tasa-arvoasioita hoitaa "naisten asioiden ministeriö": nimessä ei ole genderiä, tasa-arvoa tai miehiä. Miesten osallistumisesta puhutaan  ja sitä pidetään tärkeänä mutta naisten asema yksinkertaisesti on niin paljon huonompi, että vähäiset voimavarat halutaan keskittää siihen.

***

Mutta nuoret naiset yllättävät!

Väestöliiton sisarusjärjestön kautta löytyi kaksi naista, jotka julkisesti haluavat kertoa kokemuksiaan naisten kondomista. Kaahaamme valkoisella maasturilla pienen tönön pihaan ja alamme pommittaa kysymyksillä. Miltä kondomi tuntui? Mitä partnerisi oli mieltä? Oliko naisten kondomin asettaminen emättimeen vaikeaa?

Mietin moneen kertaan, mitä itse olisin vastannut, jos samanlainen tv-ryhmä olisi tullut minun ovelleni. Ja meillä seksistä puhutaan sentään turhankin arkipäiväisesti.

Täällä kulttuuriset tabut kieltävät naista koskemasta omiin tai miehen sukupuolielimiin. Naisten kondomin käytössä on tärkeää, että nainen ohjaa peniksen kondomin sisään eikä se mene ohi. Miten mainostaa välinettä, johon periaatteessa ei saisi koskea?

Naisten neuvotteluasema ja -taidot parisuhteessa ovat myös usein heikkoja, sillä perinteisesti  naisen on täytynyt mukautua miehen vaatimuksiin. 85 prosenttia naisista hyväksyy naisen kurittamisen väkivallalla, jos hän esimerkiksi on polttanut ruuan pohjaan tai ei ole huolehtinut hyvin lapsista.  Koulutetut miespuoliset ystäväni ihmettelevät, ettei raiskausta avioliitossa voi olla, sillä se on loogisesti mahdoton yhtälö.

Pari viikkoa sitten Etiopian ortodoksinen kirkko julkisti aids-ohjelmansa. Kirkko ei usko iskulauseeseen ABC (abstinence eli pidättäytyminen, be faithful eli ole uskollinen ja condom use eli käytä kondomia). Kirkon mukaan AB-menetelmä toimii, eli kondomit voi unohtaa.

***

Haastattelemamme naiset olivat tyytyväisiä naisten kondomiin. Toisen poikaystävä ei asu kaupungissa, eikä hän halua harvojen tapaamisten välissä syödä e-pillereitä. Toisella oli kolmas lapsi, pieni vauva, eikä hän halua tulla heti uudelleen raskaaksi.

Arkipäiväisiä syitä, joita on helppo ymmärtää. Kun vastapelureina ovat perinteikäs kirkko ja tuhatvuotiset tavat, yritän muistaa näiden naisten arkipäivää. Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaa, kondomi saattaa pelastaa heidän elämänsä.
 

Kirjoittaja työskentelee kehitysyhteistyötehtävissä Etiopiassa. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.