Vieraskolumni

Millaista valoa kansalle?

Led-valo voisi tuoda valon pimeään, energiaa säästäen.
Sarri Vuorisalo-Tiitinen
6.4.2009

Sarri Vuorisalo-TiitinenWWF:n maaliskuun lopussa organisoima Earth Hour -tapahtuma vei kynttilöitä sytytellessä mielen odottamatta aikamatkalle paikkoihin, joissa valoa ei aina ole ollut.

Lapsena saattoivat kotona sammua valot uudella asuinalueella yleisten sähkökatkojen vuoksi, mökillä ei sähköä ollutkaan. Tekemiset suunniteltiin päivänvalon mukaan. Omat lapset kannattivat Earth Hourin järjestämistä joka ilta, kynttilänvalossa iltatoimet muuttuivat mukavalla tavalla jännittävämmiksi.

Valon puute voi ulottua myös kodin seinien ulkopuolelle. Meksikossa Tepoztlánin pimeällä kylätiellä ei avain tahtonut löytää kotiportin avaimenreikään.

Ensivaikutelma  2000-luvun Kuubasta taksin ikkunasta toi iltapimeällä mieleen 1980-luvun Kenian - valo siellä, toinen täällä, vain välttämättömimpään. Vanhan Havannan valaisemattomilla kaduilla kaikki varjot ja äänet korostuivat - ja osoittautuivat lähempänä kotioven edustalla pörrääviksi pikkulapsiksi tai normaalisti kadulla maleksiviksi teineiksi. Nairobissa oli syytä kiirehtiä askeleitaan kohti majapaikan aidattua pihapiiriä ennen kuin päiväntasaajan pimeys iltakuudelta humahti niskaan.

Miehen matkatavaralistan kärjessä maahan kuin maahan onkin ledifikkari.

***

WWF:n kampanjan tarkoitus oli saada ihmiset kiinnittämään huomiota ilmastonmuutokseen, ja siinä se onnistuikin, tapahtuma sai laajan näkyvyyden mediassa ja valot sammuivat monella mantereella.

Veli tosin tunnusti, että piti mennä kotiin googlettamaan, mistä ihmeestä oli puhe, koska paperista päivälehteä tilaamattomana ei ollut huomannut mainintaa asiasta muualla. Kotikadulla näkyi tavallista enemmän ihmisiä iltakävelyllä tutkailemassa naapuritalojen ikkunoita.

Valon säästäminen on kaksipiippuinen juttu. Energiaa soisi säästettävän niin teollistuneissa kuin kehitysmaissa. Monien lasten iltatoimia valo voisi helpottaa. Oppimista edistäisi läksyjen luku valoisan pöydän ääressä, ja koulujen aukiolokin voisi seurata muuta kuin luonnonvaloa.

***

Suomalainen vuosittainen Millenium-teknologiapalkinto myönnettiin vuonna 2006 japanilaiselle led-valon kehittäjälle, professori Shuji Nakamuralle. Yksi myöntöperusteista oli se, että ledit tuovat ympäristöystävällisen lukuvalon syrjäseuduillekin.

Miljoonan euron palkinnosta professori lahjoitti osan suoraan intialais- ja afrikkalaiskotien valaisemiseen Light Up the World -säätiön kautta, joka hankkii aurinkokennolla toimivia led-valoja kehitysmaihin.

Suurin ero perinteisen hehkulampun ja ledin välillä on energiansäästö ja tehokkaampi valaistus. Aurinkoenergian lisäksi ledit toimivat vaikkapa polkumoottorilla. Uusi led-teknologia on mahdollistanut uusia kehitysyhteistyön muotoja Suomen ja Nepalin välille.

Myös muualla päin maailmaa kotien sisäilma paranisi ja hengityselimien taudit vähenisivät, jos tuo maapallon tällä hetkellä "valaisematon" kolmasosa, noin kaksi miljardia ihmistä, voisi siirtyä suoraan aurinkokennoilla ladattaviin led-valoihin ja puu tai kerosiini valon lähteenä jäisivät syrjään.

Alkuun miehen into ostaa ja tarjota ledifikkareita mukaan maailman eri kolkkiin hyväntahtoisesti huvitti. Nyt muutkin ovat valaistuneet.

Kirjoittaja tekee väitöskirjaa Meksikon zapatisti-naisten oikeuksista Helsingin yliopiston Renvall-istituutissa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.