Vieraskolumni

Mannertenvälinen majapaikka

Ville Luukkanen
16.1.2003

Kansainvälisen NGO-byrokraatin tie vei tällä kertaa Intiaan Aasian sosiaalifoorumiin. Paluumatkalla Hyderabadista pysähdyin muutamaksi päiväksi Delhiin. Lähtiessä kiireen keskellä näppärintä oli ollut pyytää suomalaista matkatoimistoa järjestämään majapaikat kohteessa. Delhin hotelliksi oli valikoitunut Grand Intercontinental.

Jos Delhin Grand Intercontinental hotelli olisi hampurilainen, se olisi megatuplajumbo. Epäkesko betonikolossi raiskaa maiseman 28 kerroksen harjakorkeudellaan yhtä ylpeästi kuin entisen Neuvostoliiton turistihotellikompleksit.

Mannertenvälinen majapaikka ON hampurilainen. Samoin kuin pikapurilainen ei ole ruokaa, Intercontinental ei ole inhimillinen asuinsija. Se on läjä majoneesia, jauhettuja jänteitä ja ranskanpullaa. Mielikuvan ilmassa lentävistä rapeista tomateista ja salaatinlehdistä pitäisi silti nostattaa vesi kielelle: Grand Intercontinentalissa palvellaan rapeasti, luksusta suihkutetaan säästelemättä ympäriinsä, jokainen tarve täyttyy.

Aasian sosiaalifoorumissa ihmiset kokoontuivat joukolla ilmaisemaan mielensä globalisaatiota vastaan. Pohjoiseen korvaan puheenvuorojen retusoimaton taisteluretoriikka symbolisine Bush- ja muiden nukkien polttamisineen saattoi ajoittain särähtää. Mielenilmauksien kiihkeydestä huolimatta foorumi oli väärä paikka ymmärtää ja analysoida globalisaation tuhoisuutta: ihmisten tullessa aidosti yhteen jakamaan yhteiset huolensa ja ajatuksena tuloksena oli vain suuri ja lämmin yhteisöllisyyden kokemus. Foorumi globalisoi ystävyyttä ja rauhaa tehokkaasti. Eihän näin pitänyt käydä; foorumista olisi pitänyt jäädä paha globalisaatiomaku suuhun?

Onneksi apu ei ollut kaukana. Foorumin vastapainoksi oli terveellistä pysähtyä puraisemaan pala Intercontinentalia. Pala jäi tukevasti kurkkuun: mannertenvälinen majapaikka on sen globalisaation bunkkeri, jota sosiaalifoorumin osallistujat pienillä tikuillaan yrittivät heitellä.

Grand Intercontinental ei ole hotelli Delhissä tai Intiassa. Se on osa yhtenästä globaalia tilaa, joka työntää muuta tilaa tieltään ja pyrkii hallitsemaan sitä absoluuttisesti. Intercontinentalin ei tarvitse julistaa poliittista ohjelmaansa, se loistaa sitä pelkällä läsnäolollaan kirkkaana majakkana.

Mannertenvälisen majapaikan vaatima tila on täysin homogenisoitu: jokainen neliösentti on samanlainen. Kaikki paikallisuus on raaputettu pois. Tärpätillä putsattu inhimillisyys on korvattu keinoluksuksen pseudo-symboleilla: onpa täällä hienoa, voi kunpa kaikkialla olisi näin! Tila on täysin autoritäärinen: ainoa kuultavissa oleva ääni on maksukyky. Paljon melua ei pidetäkään. Tilan sisään kirjaudutaan vilauttamalla kultaista luottokorttia ja sieltä lähdetään samalla tavalla pois. Ainoastaan kultaisen luottokortin olemassalo ylläpitää (ihmis)oikeuksia tilan sisällä.

Intercontinentalin kanssa on vaikea tehdä kompromissia. Sinne mennään sen ehdoilla tai ei ollenkaan. Se tulee päälle jos se haluaa: ympäristössä kukkiva köyhyys pitää puskea pois näkyvistä. Se tulee vastaan ketä se haluaa, jos se haluaa, omilla ehdoillaan: mutta eipä ole näkynyt paljon tulevan edes niillä. Intercontinental ei omassa ehdottomuudessaan jätä paljon vaihtoehtoja. Ota tai jätä. Puolesta tai vastaan.

On vaikea keksiä Intercontinentalin raivaamalle tilalle muuta nimeä kuin imperialismi. Se on keisareiden tila, kertovat myös sisällä kipittävien lukemattomien palvelijoiden keinokultaiset olkapoletit. Mielelläni polttaisin jonkin nuken Intercontinentalin oven edessä huomiota alleviivatakseni. Eihän mielipidettäni kukaan muuten kuuntelisi.

Kärytänkö linnunpelättimen tehdäkseni itseni kuulluksi? En tiedä, mutta mannertenvälisen majapaikan voima pelottaa enemmän kuin ennen. Sen voima ei ole kasti- tai sääty-yhteiskunnan kaltaisessa aktiivisessa torjunnassa. Se torjuu ja vetää puoleensa yhtä kiihkeästi.

Olin paennut mannertenvälisen majapaikan kynsistä lentokentälle, matkalla kotiin. Sumu oli kietonut Delhin kynsiinsä. Tuntikausien odottelun jälkeen lentoyhtiö luopui toivosta ja lähetti matkustajat nukkumaan. Nousimme bussiin ja suuntasimme takaisin kaupunkiin. Mitään ei näkynyt, köröttelimme eteenpäin hernerokkasumussa. Lopulta bussi pysähtyi ja saavuimme lentoyhtiön valitsemaan majapaikkaan. Ovi avautui ja astuin sisään - suoraan takasin New Delhi Grand Intercontinental hotelliin.