Vieraskolumni

Mandela on kuollut, eläköön Tambo

Nelson Mandelan muistoa on kunnioitettu kautta maailman, mutta muistaako kukaan hänen aisapariaan Oliver Tamboa?
Ville Luukkanen
21.1.2014

Nelson Rolihlahla Mandela poistui tästä maailmasta parempaan paikkaan torstaina 5.12.2013 rauhallisesti kotonaan Johannesburgissa. Maailma suri Madibaa. Harvoin voi kenestäkään sanoa niin varauksettomasti, että syystä.

Maailman kaikki mediat kelasivat muistokirjoituksissaan suurmiehen elämää ees taas. Kiveäkään ei jätetty kääntämättä. Mandelan suuruuden syyt, synty ja kehitys läpivalaistiin tarkemmin kuin nykypäivän lentomatkustaja turvatarkastuksessa. Itäkappilaisen paimenpojan pitkä patikkareissu apartheidin voittajaksi tuli tutuksi kaikille.

Mediarummutuksesta huolimatta - tai sen takia - tarinassa oli kuitenkin ammottava aukko.

Nelson Mandelan persoona on suuri. Hänen karismansa täyttää helposti huoneen, stadionin tai kokonaisen historian. Mutta poliittisena yksikkönä Mandela on vain puolikas. Ei ole Mandelaa ilman Tamboa.  

***

Oliver Reginal Tambo syntyi armon vuonna 1917, reilut kahdeksan kuukautta ennen Nelson Mandelaa, samassa Etelä-Afrikan provinssissa, parin sadan kilometrin päässä tämän kotikylästä. Mandela ja Tambo tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1940 parikymppisinä opiskelijanuorina Fort Haren yliopistossa.

Niin kuin opiskelijoiden tapana on, ylioppilaat Tambo ja Mandela tarttuivat oppilaitoksensa epäkohtiin ja pistivät tuulemaan. Dynaaminen duo protestoi ensimmäiseksi segregoidun opinahjonsa ala-arvoista opiskelijamuonitusta. Saatuaan sen seurauksena kenkää kampukselta, he perustivat Afrikan kansalliskongressin nuorisojärjestön. Loppu on historiaa.

Tambo-Mandelan tarina on 20. vuosisadan maagisin tiimityötarina. Kaksikko toimi saumattomasti, eikä tiimi pettänyt koskaan vaan saavutti kaikki tavoitteensa. Ensin se organisoi opiskelijat 1940-luvulla. Sitten se perusti maan ensimmäisen kokonaan mustan lakiasiaintoimiston Mandela & Tambon vuonna 1953. Sitten se uudisti 1960-luvun vaihteessa vanhentuneen ja veltostuneen Afrikan kansalliskongressin. Se valmisti liikkeen apartheidin kaatamiseen perustamalla järjestölle kansainvälisen verkoston ja sotilaallisen siiven.

Kun organisaatio oli saatu kasattua, tiimi johti apartheidin vastaista taistelua. Globaalisti. Tiimissä sovittiin työnjako. Oliver nousi maailman parrasvaloihin. Hän ryhtyi ANC:n presidentiksi maanpaossa ja toimi mustan Etelä-Afrikan ensimmäisenä puhemiehenä ympäri maailman. Nelsonin rooliksi tuli painua maan alle ja johtaa aseellista taistelua Etelä-Afrikan sisällä.

Henkilöiden persoonallisuudet huomioonottaen työnjakoa olisi voinut pitää erikoisena. Puhemiehen homman olisi kuvitellut istuvan luontaisemmin ekstrovertille ”Mustalle Neilikalle” - Mandelalle - kuin varautuneemmmalle Tambolle. Mutta kyse ei ollut henkilöistä vaan tiimistä ja sen päämääristä. Sen mukaan toimittiin, mikä tiimille istui parhaiten.

Suunnitelmat menivät nopeasti uusiksi kun Mandela jäi kiinni ja passitettiin vuonna 1963 elinkautiseen vankeuteen. Normaalia olisi ollut, että myös tiimi olisi mennyt samassa rytäkässä säpäleiksi. Näin apartheid-valtion johto ainakin oletti.

***

Tässä kohtaa tarinaa Tambo-Mandela-tarinan kaari nousee inhimillisen käsityskyvyn tuolle puolelle. Tiimin jäsenet erotettiin fyysisesti toisistaan maailman vastakkaisille laidoille. Heidän kommunikaationsa estettiin täysin. Heidät pidettiin erillään 27 vuotta.

Koko sen ajan yksi maailman sotilasmahdeista teki kirjaimellisesti kaikkensa nujertaakseen tiimin ja sen jäsenet. Voimakkain mahdollinen poliittinen isku apartheidin vastaiselle taistelulle olisi ollut saada jompikumpi tiimin jäsenistä kieltämään toinen. Tiimi olisi hajonnut ja lamauttanut ehkä koko liikkeen. Oli todennäköistä, että näin kävisi ennemmin tai myöhemmin.

Mutta niin ei käynyt. Tiimin jäseniä ei nujerrettu, eikä tiimi hajonnut. Mitä enemmän sitä painostettiin, sitä enemmän se piti yhtä. Ja mitä sitkeämmin se pysyi kasassa, sitä kovemmin se kulutti vastustajan voimia.

Miten tiimi sitten piti yhtä jatkuvan epäilyn, paineen, stressin ja epätoivon läpitunkemassa ilmapiirissä? Mannerten ja vuosikymmenten halki? Sitä ei ole mahdollista selittää järjellä. Se vain piti. Sen jäsenet kannattelivat toisiaan telepaattisesti. Luottivat toisiinsa enemmän kuin itseensä. Ja tulivat samalla kantaneeksi harteillaan kokonaisen kansan.

Ei toki pidä liioitella. Apartheidin kaatoivat lopulta miljoonat eteläafrikkalaiset ja heidän tukijansa ympäri maailmaa. Tuhannet antoivat tavoitteen eteen suurimman mahdollisen uhrin, oman henkensä. Mutta Mandela-Tambon kryptoniitista valmistettu johtotiimi antoi kamppailulle ainutlaatuisen hohdon, joka innosti ja kokosi, kannusti ja työnsi joukkoja eteenpäin usein täysin epätoivoiselta tuntuneissa tilanteissa.

***

Oliver Tambo nukkui pois 24.4.1993 Johannesburgissa. Hän oli kuollessaan 75-vuotias. Hän lähti maailmasta 20 vuotta ennen tiimikaveriaan. Miehet olivat silloin tunteneet toisensa yli puoli vuosisataa.

Dream Team hajosi. Nelson Mandelan globaali pop-tähteys sementoitiin - ilman Mandelan omaa halua ja tahtoa - vasta sen jälkeen 1990-luvun kuluessa.

Apartheidin hautajaisista ja sitä seuranneesta ”sateenkaarikansakunnan” rakennustyömaasta tuli yksi globalisaation harvoja ”feel good”-tarinoita. Nelson Mandela, käsipuolessaan Naomi Campbell tai Oprah Winfrey, muuttui kansanjohtajasta Äiti Teresan tai Albert Schweitzerin kaltaiseksi ikoniksi, kaikkien omaksi Madibaksi.

Tambon profiili haalistui, mutta historia tulee varmasti korjaamaan vääristymän. Mandelaa saa juhlia ja surra yksikössä, mutta ei pidä unohtaa, että vasta Tambo teki Mandelasta Mandelan.

Näiden herrojen tiimityö kertoo meille kaiken oleellisen yhteistyöstä. Sitä opiskelemalla on mahdollista tehdä unelmista totta.

Kirjoittaja on kehityspoliittinen sekatyömies, joka on työskennellyt neljällä mantereella järjestöhankkeissa, yksityisellä sektorilla ja valtioiden välisessä yhteistyössä. Luukkanen asuu nykyään Lusakassa Sambiassa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.