Vieraskolumni

Kuuba siirtyy vihdoin 2000-luvulle

Kännykät ja dvd-soittimet merkitsevät kuubalaisille muutakin kuin uutta tekniikkaa. Kalliit laitteet ilmentävät vapautta valita.
Leonardo Padura Fuentes
15.4.2008

Me kuubalaiset olemme perinteisesti pitäneet itseämme ihmiskunnan kehityksen kärkijoukkona. Siitä huolimatta saimme luvan käyttää matkapuhelinta viimeisinä maailmassa.

Rautatien Kuuba sai 19. vuosisadan aamunkoitteessa ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana, jopa ennen siirtomaaisäntä Espanjaa.

Kuubassa saatiin aikaan historian ensimmäinen puhelinyhteys. Sen teki italialainen Antonio Meucci 1849, ei Alexander Graham Bell, joka onnistui patentoimaan vuonna 1876 keksimänsä puhelimen.

Kuuba lähetti ja vastaanotti televisio-ohjelmaa toisena maana läntisellä pallonpuoliskolla ja paljon aiemmin kuin useimmat Euroopan valtiot.

Kuuba myös hävitti lukutaidottomuuden ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana vuonna 1961 valtaisan kampanjan jälkeen. Lisäksi se on alueen ainoa maa, joka on lähettänyt ihmisen avaruuteen.

Virallisen iskulauseen mukaan Kuuba on "maailman parhaiten koulutettu maa" ja kiihkein kansainvälisen solidaarisuuden harjoittaja.

* * *

Mikään näistä merkittävistä saavutuksista ei kuitenkaan riittänyt viemään Kuubaa 2000-luvulle yhtä jalkaa muun maailman kanssa.

Vasta nyt tämän maagisen, myyttisen ja aina yllättävän saaren asukkaat ovat saaneet luvan hankkia kännykän, dvd-soittimen ja tietokoneen.

Monen kuubalaisen ostopäätöksen estää kuitenkin talous: laitteet on maksettava vaihdettavilla pesoilla tai paljon suuremmalla määrällä tavallisia pesoja. Minuutin tai parin kännykkäpuhelu voi maksaa koko päivän palkan Kuuban valtion palveluksessa olevalle henkilölle.

Kuubalaiset kuitenkin sanovat, että ei se mitään - kyllä me lopulta saamme kännykkämme.

Huomattavan monilla tarpeeksi varakkailla kuubalaisilla itse asiassa oli matkapuhelin jo ennen kuin presidentti Raúl Castron uusi hallitus vahvisti määräyksellään tämän elävän elämän tosiasian.

* * *

Olen koko ikäni kuullut sanottavan, että kuubalaiset ovat näyttämishaluisia pröystäilijöitä, jotka tinkivät vaikka syömisestä voidakseen pukeutua hienosti. Kokemukseni mukaan se on yleensä totta.

Viime vuosina on vahvistunut ilmiö, jota kutsumme "spekulaatioksi". Tarkoituksena on näyttää, että minulla on jotain, mitä muut eivät pysty hankkimaan. Kännykkää parempi näyttämisväline on vain auto, koska autokauppa on ollut 50 vuotta tiukasti säännösteltyä.

Kännyköitä saattoivat tähän asti omistaa vain ulkomaalaiset ja ulkomaisessa osaomistuksessa olevien yritysten työntekijät. "Spekuloijat" tekivät kaiken voitavansa saadakseen noilta onnekkailta kännykkäliittymän.

Matkapuhelin näet säteilee taloudellista ja sosiaalista menestystä, vaikka useimmat käyttävät sitä vain vastatakseen saapuviin puheluihin parin ilmaisen sekunnin ajan luvaten soittaa kohta. Sen he tekevätkin, mutta lähimmästä pesoilla toimivasta puhelinkioskista.

Tärkeää ei ole ollut kännykän käyttäminen vaan sen näyttäminen.

Se, että kuubalaiset voivat nyt laillisesti omistaa kännykän, dvd-laitteen ja tietokoneen, merkitsee paljon enemmän kuin vain loikkaa nykyaikaan. Se merkitsee vapaan tahdon alueen valtavaa laajenemista maassa, jota erilaiset kielto- ja valvontajärjestelmät ovat kuristaneet. Siksi toivotan lämpimästi tervetulleeksi kännykän ja kaiken, mitä se tuonee tulessaan.

Kirjoittaja on kuubalainen toimittaja ja kirjailija, jonka teoksia on käännetty kymmenelle kielelle. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.