Vieraskolumni

Köyhien joukkoitsemurhastako ratkaisu?

Kimmo Lehtonen
14.9.2003CANCUN -- Perjantaina puolenpäivän jälkeen meksikolaisten maatyöläisten ja intiaanien telttakylässä Cancunissa ei ollut enää ketään. Pitkien matkojen takaa tulleet mielenosoittajat olivat lähteneet takaisin kotikonnuilleen.

Ei ollut enää ketään keneltä kysyä, miksi näin tapahtui. Iskikö heihin taisteluväsymys? Huomasivatko he neljän turistikaupungin puistoissa ja kaduilla vietetyn päivän jälkeen, että mitään ei ole enää tehtävissä tällä erää. Maailmantalouden sääntöjen rustaus jatkuu kabineteteissa heistä huolimatta: kukaan ei kysy heiltä mitään.

Kotona odottavat arkipäivän työt, lapset ja suku. Maissi ja pavut on käytävä keräämässä talteen, elämän on jatkuttava. On vaikeaa tuoda paikallisuus globaaliin kokoukseen, vaikka juuri siitä kokouksessa on loppujen lopuksi kysymys. Miten käy paikallistalouksien? Kuka saa viljellä mitä ja kenen siemenviljaa? Ketkä saavat käyttää hyväkseen luonnonvaroja - ja käydä niillä jopa kauppaa?

Perheensä surmaamisen todistanut guatemalalainen intiaanijohtaja ja nobelisti Rigoberta Menchú sanoi WTO:n ministerikokouksen oheistapahtumana järjestetyssä reilun kaupan tilaisuudessa, että korealaisen maanviljelijän itsemurha torstain mielenosoituksessa oli valitettava tapaus. Hänen mukaansa itsemurhan valitseminen edustamaan miljoonien ihmisten vastarintaa on väärä ratkaisu, sillä se johtaa maatyöläisten, intiaanien ja köyhien rauhanomaista, dialogin edistämiseen pyrkivää taistelua väärään suuntaan.

Näitä köyhiä, kehittymättömien maiden asukkaita on Oxfam International -järjestön laskujen mukaan 40 prosenttia maailman väestöstä. Maailmankaupasta heidän käsiensä kautta liikkuu vain kolme prosenttia. Maailman vauraiden maiden väestö vastaa vajaata 15:ttä prosenttia maailman väestöstä. Kolme neljäsosaa maailman viennistä on heidän käsissään. Tai ei heidän, vaan kuten tiedämme, yritysten.

Yhdysvalloilla on Cancunissa enemmän neuvottelijoita kuin Afrikan mailla yhteensä. Kyse on kuin afrikkalaisen kyläjoukkueen ja Manchester Unitedin välisestä ottelusta.

"Ajatelkaa kuinka monta meitä jäisi jäljelle, jos kaikki köyhät tekisivät itsemurhan", Menchú kysyi puheenvuorossaan.

Peli on niin raakaa ja nykykapitalismi niin raadollista, että kyllä sitä monet toivovatkin.