Vieraskolumni

Kondomien tuomitseminen palvelee eliitin etuja

Kirsi Chavda
18.5.2003TEGUCIGALPA -- Ylen uutistenlukija kertoo minulle netissä teiniaborttien määrän lisääntyneen Suomessa. Nuoret ovat myös alkaneet sairastaa klamydiaa kansantaudin mittasuhteissa. Muutaman päivän kuluttua tulee vielä lisäniitti suomalaisten lisääntymisterveyden tulevaisuudelle: seksuaalikasvatuksen pakollisuudesta koulujen opetussuunnitelmissa on luovuttu.

Alkaa sapettaa. Onko tosiaan niin hankalaa huolehtia suomalaisten lisääntymisterveydestä? Onko rahapula niin akuutti, että on säästettävä väistettävissä olevien ongelmien ennaltaehkäisystä? Vai ovatko asiat olleet niin hyvällä tolalla, että työ on katsottu tehdyksi?

Suomen tilanteen kuntoon laittaminen näyttää Hondurasin pääkaupungista Tegucigalpasta katsoen kadehdittavan helpolta. Maan terveydenhuoltoverkoston kattavuus on rappiolla ja laadussa on toivomisen varaa. Julkisen terveydenhuollon ehkäisyvälinevarasto on ulkomaisten avunantajien varassa.

Maasta löytyy yli puolet Keski-Amerikan hiv-tartunnoista. Naiset synnyttävät keskimäärin 4,4 lasta, joista 1,3 on epätoivottuja. Joka neljänneltä lapselta puuttuu hänet omakseen tunnustanut isä. Useampi kuin joka toinen 15-19-vuotiaista tytöistä on ollut raskaana vähintään kerran.

Harva hondurasilainen tiedostaa lisääntymisterveyteen liittyvät oikeutensa. Moni nainen ei pysty neuvottelemaan kumppaninsa kanssa ehkäisystä. Päätäntävalta on miehillä, ja miehisyys todistetaan lapsentekokyvyllä. Ehkäisymenetelmistä liikkuu kosolti harhaisia uskomuksia.

***

Voisi kuvitella Hondurasin hallituksen pitävän köyhyyttä syventäviin lisääntymisterveysongelmiin puuttumista prioritteettiasianaan. Niin se pitääkin: reilun vuoden ikäinen hallitus nojaa päivä päivältä tukevammin "paavin―Bushin linjaan". Sen mukaan ratkaisu kaikkiin lisääntymisterveysongelmiin on seksistä pidättäytyminen ja uskollisuus yhdelle partnerille. Abortti, katumuspilleri ja kondomi ovat suuria kirosanoja.

Jokin aika sitten hallitus nosti niskakarvani pystyyn kieltämällä moraalittomaksi katsomansa seksuaalikasvatusmateriaalin. Se väittää, että puhumalla seksuaalisen aktiivisuuden aloittamisesta, masturbaatiosta, kondomin käytöstä ja homoseksuaalisuudesta manipuloidaan nuoria vastuuttomaan käyttäytymiseen ja loukataan kansalaisten enemmistön kristillisiä tuntoja. Hallitus myös lakkautti aiemman käytännön jakaa kondomeja rannoilla ja muilla turismialueilla suosituimpaan loma-aikaan pääsiäisenä. Kondomit kuulemma houkuttavat lomailijoita holtittomaan seksikäyttäytymiseen.

Konservatiivien julistus on levinnyt päättävissä piireissä tehokkaasti, koska Honduras on uskollinen Yhdysvaltain esimerkin seuraaja. Olennainen työntövoima löytyy myös konservatiivien ja katolisen kirkon lompakosta. Konservatiivit kuuluvat sekä katoliseen kirkkoon että talouden ja vallan eliittipiiriin. He saavat siten rahan karttamaan epämiellyttävän vapaamielisiä aloitteita.

Seksistä pidättäytymisen autuudesta saarnaavat väittävät vaalivansa kansakuntansa kulttuuria. Todellisuudessa he eivät edusta edes yläluokan enemmistöä. He nimittäin käyttävät paheksumiaan moderneja ehkäisymenetelmiä useammin kuin eliittiverrokkinsa. Ero tavalliseen kansaan on räikeä.

***

Miksi konservatiivit vaivautuvat tulkitsemaan tutkimuksia tarkoitushakuisesti, irrottamaan asiat kontekstistaan ja mustamaalaamaan liberaalimmat toimijat abortin edistäjiksi jos he eivät itsekään elä niinkuin saarnaavat? Miksi he väittävät kristinuskon vaativan seksistä pidättäytymistä ja tuomitsevat modernit ehkäisyvälineet luonnonvastaisina, mutta eivät ihmiskunnan muita edistyksellisiä keksintöjä kuten sähköä, puhelinta ja lentokoneita?

Kondomien pannaan julistamisen takaa löytyy - siveyden ja kansallisen kulttuurin vaalimisen sijaan - halu säilyttää eliitille edullinen mahdollisuuksien epätasa-arvo. Ilman mahdollisuutta käyttää sopivia ehkäisymenetelmiä köyhiin perheisiin syntyy paljon lapsia. Liian monta ruokittavaa suuta takaa köyhien pysymisen köyhinä. Ehkäisymenetelmät mahdollistaisivat pienituloisten elintason nousun ja vapauttaisivat heidän voimavarojaan eliittiä uhkaavan yhteiskunnallisen vallan keräämiseen.

Sinikka Mönkäreen ja Tuula Haataisen saappaissa kiittäisin helppoa ilmapiiriä enkä aikailisi suomalaisten lisääntymisterveyden puolustamisessa. Sillä välin lupaan parantaa omat tapani. Olen nimittäin yllättäen huomannut hiljentäväni ääntäni ennen abortista tai kondomeista puhumista. Sellainen konservatiiveille kumartelu tarkoittaisi pyllistämistä yhteiskunnallisen tasa-arvon tavoitteelle. Paaville ja Bushille samalla tiedoksi, että olen tyytyväinen ehkäisypillerien käyttäjä.

 

Kirjoittaja työskentelee apulaisasiantuntijana Hondurasissa. Kolumni edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkökulmaa.