Vieraskolumni

Pyhä äitiys

Tyttöjä ja naisia valmistellaan äidin rooliin erilaisten riittien kautta koko elinajan. Kun äitiys vihdoin koittaa, monessa maassa naisen rooli mullistuu – unohdetusta ja poljetusta tulee lähes pyhä. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden olematon priorisointi heijastaa kuitenkin ristiriitoja ympäri maailmaa.
Milla Mäkinen-Pottiher
11.5.2012

Naapurimaamme Venäjä kannustaa maan naisia synnyttämään. Vieraillessani taannoin rajan takana erään piirin varajohtaja valitteli avoimesti sitä, miten suurin yhteiskunnallinen ongelma alhainen syntyvyys Venäjällä on. Syntyvyyden politiikassa naiseus pelkistyy synnyttäjäksi. Äitiys kirii miespoliitikkojen puheissa naiseuden edelle. Seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymyksille ei ole tilaa, vaan naisen arvo mitataan lapsikatraan koolla.

Latinalaisessa Amerikassa asuessani sain tuntea äitiyden ihannoinnin myös omissa nahoissani. Ajatus lähes kolmikymppisestä lapsettomasta naisesta aiheutti syvää huokailua niin takseissa kuin kaupan kassallakin. Pahimmilla kaduilla kuulemillani kirosanoilla solvattiin toisen äitiä. Tunsin myös synnytyksen myötä kohisten nousevan naisen arvon.

Nainen on monessa maassa yhteiskunnan arvostettu jäsen vasta äitinä. Äidiksi tulemisen hinta voi kuitenkin osoittautua monelle naiselle kohtuuttoman kalliiksi. YK:n väestöjärjestön UNFPA:n, mukaan lähes 350 000 naista kuolee vuosittain raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

***

Pelastakaa lasten vuonna 2006 tekemän tutkimuksen mukaan Skandinavian maat ovat maailman turvallisin paikka synnyttää. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa äidiksi tuleminen on sen sijaan monille naisille hengenvaarallista. Samaisen tutkimuksen mukaan nainen kuolee raskauteen tai synnytykseen jopa 750 kertaa todennäköisemmin maailman kymmenessä huonoimmassa synnytysmaassa kymmeneen turvallisimpaan synnytysmaahan verrattuna.

UNFPA:n mukaan joka päivä lähes tuhat naista menehtyy raskauden tai synnytyksen takia. Heistä 99 prosenttia asuu kehitysmaissa. Äitiyttä edeltävät hetket kiteyttävät sen, mikä on maailman naisten arvo.

Äitiyden pyhyyden hippuja tulisi ripotella myös maailman seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen kehittämiseen. Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n mukaan tällä hetkellä maailman maista eniten kätilöitä naista kohden löytyy Australiasta, Islannista ja naapurimaastamme Ruotsista.

Australiassa hedelmällisyysiässä oleva nainen synnytti viime vuonna 1,78 lasta, Islannissa 1,89 lasta ja Ruotsissa 1,67 lasta. Maissa, joissa kokonaishedelmällisyys menee yli viiden, myös terveyspalvelujen tarjonnassa ja laadussa on huomattavia puutteita. Todennäköisyys siihen, että nainen menehtyy äitiyteen liittyviin syihin on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 1:31. Länsimaissa vastaava luku on 1:4 300.

***

Seksuaali- ja lisääntymisterveys on sukupuolten välisen epätasa-arvon räikein heijastuma. Vaikka äitiys on maailmanlaajuisesti pyhää, äidiksi tuleminen on kaikkea muuta kuin sitä. Hyvät lisääntymisterveyspalvelut ovat kokonaisten kansakuntien elinehto — sekä sosiaalisessa, taloudellisessa että eettisessä mielessä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden alhainen priorisointi maailman poliittisilla agendoilla loukkaa päivittäin miljoonien naisten oikeuksia. Pyhittäkäämme äitienpäivän kunniaksi hetki myös kaikille niille naisille, joiden äitiys keskeytyi sitä odottaessa.

Kirjoittaja on kehitysyhteistyön asiantuntija. Hän on ollut töissä mm. Ecuadorin UNICEFissa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.