Vieraskolumni

Koko mustaa maailmaa oxfamoimassa

Me voimme pelastaa teidät itseltänne. Me voimme pelastaa itsemme hirvittävältä itseltämme. Auttakaa meitä oxfamoimaan koko musta maailma, tehdään siitä parempi paikka.
Binyavanga Wainaina
8.1.2008

Binyavanga Wainaina "Valkoisten amerikkalaisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on viimeiset kymmenen vuotta ollut 103. Aasianamerikkalaisilla se on ollut 106. Juutalaisilla se on ollut 113. Latinalaisamerikkalaisilla se on ollut 89. Afrikkalaisamerikkalaisilla se on ollut 85. Ympäri maailmaa tutkimukset paljastavat saman kaavan: valkoisilla 100, itäaasialaisilla 106, eteläisen Afrikan ihmisillä 70." -- William Saletanin Luotu samanarvoisiksi -artikkeli Slate-lehdessä.

Heiii, kis, kis, kis, kissanpentu, .... oletko orpo? Oletko sudanilainen? Tšadilainen? Oletko eteläisestä Afrikasta ja kärsit lievästä kehitysvammasta? Oletko afrikkalainen nainen ja kärsit afrikkalaisista miehistä? Haluaisitko Oxfam-keksin? Luomu-retroviraaleja? Onko sinut raiskattu? Et ehkä tiedä sitä itse, mutta sinä olet orpo, ja pakolainen. Voimmeko lennättää 103 teikäläistä Ranskaan rakastettaviksi? Me voimme rintaruokkia teitä. Me voimme tehdä teistä darfurilaisia orpoja. Vaikkette olisikaan. Jos olet musta ja alle kymmenen, tule juttelemaan meille.

Tule, kis, kis.

Me voimme pelastaa teidät itseltänne. Me voimme pelastaa itsemme hirvittävältä itseltämme. Auttakaa meitä oxfamoimaan koko musta maailma, tehdään siitä parempi paikka.

Me haluamme voimaannuttaa teidät. Ei, äitinne ei voi tehdä sitä. Eikä hallituksenne. Aika ei voi tehdä sitä. Näyttää siltä, ettei evoluutiokaan voi tehdä sitä. Koulutus ei voi tehdä sitä. Älykkyysosamääränne ei voi tehdä sitä.

Kukaan muu kuin me ei voi teitä voimaannuttaa. Ja jos ette kuuntele meitä, pahat miehet meiltä päin, ne republikaani-konservatiivi-kiinalais-öljypohatta-iansmith-rasistit tulevat ja vievät teidät. Voitte valita meidän rakastavan rintamme ja heidän markkinavoimiensa väliltä.

Meidän rakastavilla rinnoillamme teistä tulee vegaaneja. Me pyyhimme pois ekologisen jalanjälkenne, testosteroninne, uskontoriippuvuutenne. Suojelemme teitä pahoilta, pahoilta ihmisiltä, niin kuin kaikilta miehiltä.

Me emme elä sopusoinnussa luonnon kanssa, ja piereskelemme kasvihuonekaasuja joka puolelle. Me opetamme teidät elämään piereskelemättä kasvihuonekaasuja.

Me lakkautamme teollisuutenne ja rakennamme luonnonmukaisia, Jeffrey Sachsin suunnittelemia kouluja kansallispuistoihinne. Siellä te voitte olla yhtä luonnon kanssa, kasvattaa luomuruokaa, käydä reilua kauppaa ekoturistien kanssa ja saada joka kuukausi YK:sta vieraita jotka taputtavat, kun te tanssitte.

Hikipajojen sijaan me rakennamme Ubuntu-pajoja, joissa te voitte luonnossa hajoaviin lannevaatteisiin kääriytyneinä tehdä luukoruja ihmisille, jotka välittävät ja jotka tienaavat miljoona dollaria vuodessa ja asuvat San Franciscossa tai Kapkaupungissa ja tuntevat siitä huonoa omaatuntoa. Meidän tulevaisuuden maassamme saatte kolme täysipainoista ateriaa päivässä.

***

Iltapäivisin Jeffrey Sachs tulee näyttämään pojille kuinka rakennetaan gender-näkökulman huomioivia ja yhteisöllisiä köyhyyden vastaisia kyliä, joissa kaikki ihmisen perustunteet - himo, ahneus ja kilpailu - kestävästi kehitetään ulos teidän mielistänne, samoin kuin todella vaaralliset vietit, kuten kapinointi. Leikittyänne kylliksenne rauhallisia leikkejä (naruhyppelyä ja halailua), kirjoitatte kirjeitä rakastaville kummeillenne Torontoon. Tunnin verran joka päivä me opetamme miten tehdä vaatteita, sadesuojia ja kenkiä käytetyistä pullonkorkeista ndebele-väreissä.

Me olemme tutkineet ihmisten ja bonobo-apinoiden harmoniaa metsissä ja aavikoilla, ja ymmärtäneet mikä teidän kohtalonne on, ja autamme teitä nyt saavuttamaan sen. Kun me olemme työmme tehneet, te kaikki saatte ei-seksistisiä peräkkäisiä orgasmeja, rakastatte rauhaa (me valmistamme ja markkinoimme luomurauhoittavia), tanssitte ja humallutte kierrätetystä, kivimyllyssä käyneestä mangoviinistä, jossa on yrttejä, jotka saavat teidät tuntemaan yhtäkkistä ja ylitsevuotavaa universaalia rakkautta.

Jotkut meistä ajattelevat, että jos jätätte kaiken teollisuuden ja alatte kasvattaa suopeita yrttejä, älykkyysosamääränne kasvaa 30 prosenttia, sillä ette enää syö myrkkyjä. Toisten mielestä taas täytyy laskea maailman älykkyysosamäärää, jos Pohjoisen älykkyysosamäärä on kestämättömällä tasolla.

Mutta kaikki me olemme yhtä mieltä siitä, että te olette ainutkertaisia. Jos me olemme simpansseja, te olette bonoboja. Simpanssit ovat väkivaltaisia, koska ne ovat älykkäämpiä kuin bonobot.

Jos teillä on raakaöljyä, me autamme teitä käyttämään sitä - kestävästi totta kai - jotta voitte sytyttää ekokynttilänne ja tuottaa paikallista hiusöljyä. Muu öljy on pahaa, pahaa, pahaa. Älkää koskeko siihen (me viemme sen pois).

Me pidämme kiinalaiset poissa. Katsokaa nyt kuinka he kärsivät hylättyään buddhalaisuuden. Me päästämme maahanne vain ekoturisteja ja köyhyysturisteja.

Luottakaa meihin. Te ette voi tehdä sitä itse. Me olemme omistaneet elämämme teille. Tulkaa kissanpennut, kis, kis, tulkaa mamin luo.

Kirjoittaja on kenialainen kirjailija ja toimittaja. Kolumni on julkaistu aiemmin Mail & Guardian -lehdessä. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.