Vieraskolumni

Kallis sähkölasku

Korruptioskandaali kaatoi Tansanian hallituksen, mutta muuttuuko mikään? Kuka loppujen lopuksi maksaa viulut?
Pauliina Saares
4.3.2008

Pauliina SaaresViimeisen päälle räätälöityyn pukuun sonnustautunut mies tanssahtelee iloisesti punaisella matolla sivustakatsojien odottaessa seuraavaa käännetä. Oscar-juhlat? Ei, vaan Tansanian presidentti Jakaya Kikwete, tuttavallisesti JK, vastaanottamassa valtiovierailulle saapuvaa Yhdysvaltain presidenttiä.

Bush kävi kylässä pari viikkoa sitten. Dar es Salaam täyttyi valtavista plakaateista, joissa ylistettiin näiden kahden valtion mahtavaa yhteistyötä ja ystävyyttä sekä sitoutumista demokratian vahvistamiseen ja hiv/aidsin vähentämiseen:"We embrace democracy and human rights!" "Every infection is one too many!" "Welcome to the land of Kilimanjaro!"

Tansanian ja Yhdysvaltain liput liehuivat vieri vieressä, kuten Bush-aiheiset kangat naisten lanteilla. Keskustan teitä pestiin ja kaupustelijat oli jo hyvissä ajoin siirretty pois kaduilta, ja esimerkiksi kampuksella katujen yhtäkkinen asvaltoiminen nostatti huhuja Bushin mahdollisesta visiitistä alueelle.

Syytä mielistelyyn olikin, sillä Kikwetellä on paineita. Tansaniaa ravistellut laaja korruptioskandaali vei helmikuussa mennessään pääministerin, ja pakotti presidentin erottamaan koko hallituksen.

Entinen pääministeri Edward Lowassa oli usean muun korkeassa poliittisessa asemassa olevan kera junaillut muutamia vuosia sitten Tansanian hätäenergiasopimuksen Richmond Development Company -nimiselle pöytälaatikkoyritykselle sillä seurauksella, että valtio joutuu nyt maksamaan Richmondin sopimuksen ostaneelle Dowansille 100 miljardin shillingin (euro on noin 1 700 shillinkiä) suuruisen energialaskun. Tämä siis Richmondille etumaksuina suoritettujen uskomattomien rahasummien lisäksi.

Poliittisen kähminnän paljastanut raportti julkaistiin tasan kuukausi sitten, ja sen jälkeen täällä ei paljon muusta ole puhuttukaan.

***

Tapaus Richmond nosti esiin nössöydestä syytetyn tansanialaisen kansalaisyhteiskunnan toisen puolen. Ihmiset ovat kyllästyneitä siihen, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Korruption vastaisia mielenosoituksia järjestettiin ympäri maata. Syyllisille vaadittiin rangaistuksia. Parlamentissa pidettiin tulikivenkatkuisia puheita ja iskettiin raporttia pöytään. Television suositussa sketsiohjelmassa omistettiin kokonainen jakso poliitikkojen parodioinnille.

Poliitikoille saa siis nykyään nauraa, ei kuitenkaan ennen kuin kaikki muutkin nauravat - Richmondin taustoja ensimmäisenä tutkimaan lähtenyt journalisti sai happoa silmilleen. Eikä kukaan syytetyistä poliitikoista voisi koskaan joutua teoistaan edesvastuuseen lain edessä.

Eräs tansanialainen ystäväni totesi juuri, että ministeriä nyt ei vain yksinkertaisesti voida laittaa vankilaan täällä, ja vaikka voitaisiinkin, niin sieltä pääsisi rahalla ulos. Niinpä entinen pääministeri istuu edelleen parlamentissa ja pyörittää Arushassa Richmond Safaris -nimistä matkailuyritystään muiden bisnestensä ohessa.

Richmond-sotkusta ja läpitunkevasta korruptiosta kärsii eniten tavallinen kansa. Energiapula jatkuu yhä ja hinnat ovat pilvissä. Sähköä ja vettä ei ole läheskään joka päivä. Sansibarilla koettiin juuri yli neljän päivän mittainen sähkökatko. Täällä Dar es Salaamissa ei ole toistaiseksi niin pitkiä taukoja jouduttu kestämään, mutta virta katkeaa vähintään viisi kertaa viikossa.

Kaiken pysähtyessä useaksi tunniksi ei voi välttyä ajattelemasta sitä, mitä ministerien ja muiden tässä huijauksessa mukana olleiden tileille päätyneillä rahoilla olisi voinut tehdä tansanialaisten hyväksi. Tuloerot kasvavat kovaa vauhtia, ja usein luksusmaastureita katsellessa tulee sellainen tunne, että tämä maa ei pääse köyhyydestään ennen kuin varakkaat alkavat välittää vähemmän onnekkaista maanmiehistään ja -naisistaan.

Omalla, Suomen ulkoministeriöltä alun perin tulevalla vaihtoapurahallani rakennetaan upeaa espanjalaistyylistä taloa jo valmiiksi rikkaalle vuokraemännälleni. Toinenkin tontti on ostettu.

***

Johtaako korruptiotapausten paljastuminen ja selvittäminen poliittisiin muutoksiin? En löisi kovin paljon vetoa sen puolesta.

Kikwete onnistui pelastamaan oman nahkansa ja säilyttämään tasapainon toimimalla nopeasti Richmond-skandaalin loppumetreillä ja sen jälkeen. JK ehdotti juuri ennen raportin julkistamista uutta lakia, joka toteutuessaan rajoittaisi poliitikkojen mahdollisuuksia omistaa liikeyrityksiä. "Ihmisen on tehtävä valintoja", presidentti julisti.

Kikwete tähyää jo tietysti seuraaviin vaaleihin. Urakassa auttaa tuore Afrikan unionin puheenjohtajuus, Kenian rauhanneuvotteluihin osallistuminen ja tiivis valtiovierailujen aikataulu. Presidentin nähdään edustavan maataan hyvin ja hänestä ollaan ylpeitä - vaikka samanaikaisesti hänen myös ajatellaan hymyilevän ihan liikaa ja maan valtapuolueen CCM:n hegemoniaa arvostellaan olohuoneissa.

Julkisiakin soraääniä kuuluu: aivan hiljattain oppositiopuolue CUF vaati Sansibarilta käsin Kikweteä sananmukaisesti "tekemään Keniat" myös omassa maassaan ja muuttamaan monipuoluedemokratian todeksi CCM:n ylivallan sijaan.

Huhujen mukaan uusia laajoja korruptiotapauksia on paljastumassa. Ei mikään ihme sinänsä, mielenkiintoista on nähdä seuraukset. Jos tulevasta selvitään samalla tavalla kuin Richmondista, Kikwete valittaneen toiselle kaudella parin vuoden kuluttua pidettävissä vaaleissa. Puolue pysyy, siitä voidaan olla varmoja - ei joka kylään ja kaupunginosaan ulottuvaa kelta-vihreiden puoluetoimistojen verkostoa niin vain ohiteta.

Kasvot peruslukemille, kyllä se siitä. Samalla mukana pysyvät kaikki ne, jotka tätä maata nytkin pyörittävät. Sitten lienee taas tanssin aika.

Kirjoittaja viimeistelee kevään ajan pro gradu -työtään Tansanian poliittisesta klientelismistä Dar es Salaamin yliopistossa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.