Vieraskolumni

Käärmeen vuosi

Käärmeen vuoden alkuun on enää muutama viikko. Kaupat notkuvat käärmerekvisiittaa ja kaiuttimet pauhaavat onnea ja menestystä uuteen vuoteen. Mutta mitä käärmeeltä saa odottaa?
Kirsi Salonen
29.1.2013

Kiinalaisen kalenterin mukaan helmikuussa alkava uusi vuosi on käärmeen, tarkkaan ottaen vesikäärmeen, vuosi. Lännessä käärme on viekkauden ja kavaluuden symboli, idässä ei aina niinkään. Monissa Aasian kulttuureissa se edustaa hedelmällisyyttä, tietoa ja viisautta.

Fengshui ja tähtikarttojen luku eivät ole Malesiassa kristallinpalasten heiluttelua tai huonekalujen asettelua oikeisiin kulmiin, vaan vakavasti otettava osa liike-elämää ja politiikkaa. Fengshui –asiantuntijoilta kysytään neuvoa paitsi perhe-elämään, myös siihen mitkä talouden sektorit porskuttavat ensi vuonna.

Vesikäärmeen vuoden merkittävin tapahtuma on parlamenttivaalit, joiden ajankohdalla on spekuloitu jo kuukausia. Arvailuille saadaan pian loppu, sillä parlamentti on hajotettava ja vaalit pidettävä vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Fengshui –professorit eivät ole rohjenneet arvuutella vaalivoittajaa, mutta pääministeriehdokkaiden syntymäpäiviä analysoimalla voidaan ilmeisesti päätellä tähtien olevan suotuisammat istuvalle pääministerille.

***

Kaikkitietävän internetin mukaan kiinalaisessa horoskoopissa käärme on toiminnassaan arvaamaton. Malesian nykyhallitus onkin ollut aikaansa edellä siinä, että se on muuttanut mieltään omista linjauksistaan tiheään tahtiin. Tempoilu on vakiinnuttanut kieleen termin flip flop –politiikka.

Ennalta arvattavaa sen sijaan on ollut se, että vaalikuumeessa rotukorttia käytetään herkästi. Viime kuukausina on kiistelty muun muassa siitä, saavatko muutkin kuin muslimit käyttää sanaa Allah. Kiista on tulenarka etenkin Borneossa, missä  kristityt ovat nimittäneet omaan jumalaansa näin jo aikojen alusta. 

Vanhoilliset osavaltiot ovat kohahduttaneet kieltämällä miespuolisten asiakkaiden käynnit naispuolisilla kampaajilla ja päinvastoin. Kiellettyjen asioiden listalle joutuivat myös kiinalaisen uuden vuoden juhlallisuudet perusteenaan se, että esiintyjillä saattaa olla päällään lyhyt mekko.

Perinteiseen tapaan kieltoja ja päätöksiä on perusteltu ja peruutettu julkisen kohun seuraksena, flip ja flop.

***

Käärmeen ominaisuuksiin kuuluvat myös yksityiskohtaisuus ja tarkkuus. Tuleva vuosi tuokin toivottavasti helpotusta mediakriittisille malesialaisille, sillä viimeaikaisten tapahtumien uutisointi on ollut jokseenkin suurpiirteistä.

Tammikuussa kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät osoittamaan mieltään rotupolitiikan lopettamisen, vaalien avoimuuden ja korruption kitkemisen puolesta. Virallisten lähteiden mukaan mielenosoittajia oli 40 000, oppositio ilmoitti osallistujia olleen 100 000. Totuus lienee jossain näiden lukujen välimaastossa, mutta selvää on, että yhä useampi malesialainen on valmis julkisesti vastustamaan nykyhallituksen politiikkaa.

Hallitus vaikuttaa voimattomalta moisen osallistujamäärän edessä. Se on pyrkinyt ottamaan osansa kunniasta painottamalla poliisin esimerkillistä toimintaa – toisin kuin kahdessa aiemmassa vastaavassa tapahtumassa, ketään ei kyynelkaasutettu tai pidätetty.

***

Vuoden 2008 vaalitulos oli historiallinen, sillä valtakoalitio menetti kahden kolmanneksen enemmistönsä eduskunnassa ensimmäistä kertaa itsenäisyyden aikana. Vaikka opposition mullistava voitto on vuosien saatossa vesittynyt, moni asia on valtakunnassa nyt toisin. Puolueet eivät voi enää luottaa kansan äänestävän rotulinjojen mukaan.

Sosiaalinen media on mahdollistanut suuret mielenosoitukset ja muutenkin laajentanut mielipiteenvapautta maassa, jossa mediaa on suitsittu tarkoin.  Jo viime vaaleissa parlamenttiin nousi bloggareita poliittisen eliitin ulkopuolelta. Hallitus on parhaansa mukaan tehostanut omaa nettinäkyvyyttään, mutta vaihtoehtoiset uutissivut ja politiikasta bloggaavat kansalaiset ovat kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisesti.

Sisäisesti hajanainen ja kokematon oppositio ei toki sekään ole onnistunut pysymään syrjässä skandaaleista. Monia epäilyttää, miten nyt samassa rintamassa kampanjoivat vanhoilliset islamistit ja liberaalit sopisivat samoihin kabinetteihin tosi paikan edessä. Suuret linjat, kuten korruption vastainen taistelu, ovat kuitenkin vakuuttaneet monet.

Tähdistä tietämätön sivustaseuraaja voisi ennustaa, että vesikäärmeen vuosi tuo Malesialle suuria tunteita, kavaluutta ja viekkautta, mutta myös tuulahduksia demokratiasta. Sen soisi tuovan käärmeen viisautta, selkärankaa lienee turha toivoa?

Kirjoittaja on hoitovapaalla kehitysyhteistyötehtävistä ja asuu Malesiassa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia, eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.