Vieraskolumni

Jalkapallon MM-kisat Afrikassa

Moni on ihmetellyt, onko Afrikka vielä kypsä isännöimään jalkapallon MM-kisoja, kun taas toiset ovat pitäneet lähes skandaalina, ettei näin ole
tapahtunut jo aikoja sitten.
Janne Holmén
8.12.2009

Janne HolmenTulevana vuonna Afrikan mantereella järjestetään ensi kertaa todella suuret kansainväliset urheilumestaruuskisat, kun Etelä-Afrikka isännöi jalkapallon MM-kisoja.

Moni on ihmetellyt, onko Afrikka vielä kypsä isännöimään sellaista kisaa, kun taas toiset pitävät lähes skandaalina, ettei näin ole tapahtunut jo aikoja sitten. Ilmeisesti ajankohta on suhteellisen sopiva, nyt kun Afrikan taloudellinen kehitys alkaa vihdoin vauhdittua usean menetetyn vuosikymmenen jälkeen.

Voimme kysyä itseltämme myös, onko Etelä-Afrikka Afrikan mantereen kaikista maista paras järjestäjämaa. Toinen jalkapallo-MM:n ehdokas vuodeksi 2010 oli Marokko, ja koska olen viettänyt pitkiä aikoja kummassakin maassa, minusta on mielenkiintoista verrata maiden erilaisia hyviä puolia.

***

Etelä-Afrikka on epäilemättä Afrikan mantereen johtava talousmaa ja oli sitä erityisesti ajankohtana, jolloin MM-kisojen järjestäjämaan valinta ratkaistiin. Marokko on kuitenkin suurin piirtein kaksinkertaistanut taloutensa viime suhdannekierron aikana.

Vuodesta 2008 lähtien Etelä-Afrikkaa ovat kohdanneet vakavat sähkönhuolto-ongelmat; tuotantokyky ei yksinkertaisesti riitä ja uusien voimaloiden rakentaminen vie paljon aikaa. Marokko ei ole kokenut vastaavia ongelmia. Tähän liittyen sähkön hinta Etelä-Afrikassa on ollut äärimmäisen alhainen ja Marokon hyvin korkea. Tämän seurauksena hotellit Marokossa siirtyivät jo 10 vuotta sitten kokonaan matalaenergialamppuihin.

Ilmeisesti Etelä-Afrikan sähkömarkkinoissa on ollut jotain perustavanlaatuista vikaa, koska sähkön puute ei ole johtanut korkeampaan hintatasoon, joka vuorostaan olisi yllyttänyt energiansäästöihin ja voimaloiden laajennuksiin. Mikäli pääkaupunki jatkaa päivittäisiä usean tunnin sähkökatkoksiaan, tämä tulee epäilemättä vaikuttamaan tavalla tai toisella jalkapallon MM-kisoihin.

***

Eteläafrikkalainen kuljetusjärjestelmä on suurelta osin rakentunut yksityisautoilun varaan, ja joukkoliikenne on jo pitkään jäänyt kehityksen jalkoihin, joskin viime vuosina tilannetta on yritetty parantaa.

Marokossa on erittäin helppoa kulkea joukkoliikennevälineillä, sillä kaupungeissa on runsaasti pieniä taksamittareilla varustettuja takseja, ja kaupunkien välejä kuljetaan kätevästi bussissa, junassa tai joukkotaksilla.

***

Suurin Etelä-Afrikan ongelmista on kuitenkin turvallisuus. Vuosittain maan asukkaista lähes promille murhataan. Tilastot ovat murheellisia, mutta minulle ne eivät ole pelkästään kasvottomia numeroita. Niiden kuuden talven aikana, jotka oleskelin muutaman sadan asukkaan etelä-afrikkalaisessa kylässä, viisi enemmän tai vähemmän tuntemaani henkilöä ammuttiin.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että harvat maassa tapahtuneista murhista perustuvat rodullisiin vastakkaisuuksiin tai kohdistuvat ulkomaalaisiin. Viidestä "minun" eteläafrikkalaisessa kylässäni ammutusta henkilöstä kolme oli naisia, ja heidät tappoi oma aviomies.

Tilastojen mukaan kuolemantapaukset ovat niin ikään tavallisia ryöstöjen ja kapakkakahinoiden yhteydessä. Muunlaiset rikokset ovat vielä tavallisempia. Suhteellisen uudessa tutkimuksessa kolmasosa kyselyyn vastanneista naisista ilmoitti, että heidät oli viime vuoden aikana raiskattu.

Marokossa liikkuminen kaikkialla suurkaupungeissa on ollut sangen turvallista yleensä koko vuorokauden ympäri, mutta taloudellisen kehityksen ja nopean urbaanistumisen myötä rikollisuus on jonkin verran lisääntynyt, kuitenkaan yltämättä lähellekään eteläafrikkalaista tasoa.

Väkivallasta huolimatta en ole itse koskaan tuntenut, että minun olisi pitänyt pelätä Etelä-Afrikassa matkustamista tai välttää tuomasta lapsiani sinne. Jos ymmärtää omaksua paikallisen väestön varoitukset siitä, mitkä alueet ja käytöstavat ovat vaarallisia, ja jos käyttäytyy huomaavaisesti ja pysyy jokseenkin raittiina, on hyvät mahdollisuudet välttää ongelmat. Eri asia on, voidaanko koko jalkapalloyleisöä kuvata järkeväksi, huomaavaiseksi ja raittiiksi.

***

Etelä-Afrikka on kaikesta huolimatta edelleenkin Afrikan rikkain ja kehittynein maa, ja mikäli jalkapallon MM-kisat sijoitetaan jonnekin Afrikkaan, Etelä-Afrikka on yhä tänäkin päivänä paras vaihtoehto. Siellä on yksinkertaisesti suurimmat voimavarat järjestelyjen toteuttamiseksi.

Vaikkakin rikollisuus sinänsä tuskin tulee pysäyttämään tai edes vakavasti häiritsemään MM-kisaa, rikoksia estävät toimenpiteet voivat vaikeuttaa alemman tason jalkapallon pelaamista. "It happens all the time", sanoivat kaiken kokeneet naapurinlapset, kun taloamme ympäröivän aidan neulanterävät piikit puhkaisivat oman poikani neljännen jalkapallon.

Kirjoittaja on tutkija ja entinen kestävyysjuoksija. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Kolumnen på svenska