Vieraskolumni

Internetin mahdollisuudet ja vaarat Afrikassa

Modernit keksinnöt voivat parantaa afrikkalaistenkin elämän laatua, mutta ihmisiä tulisi samalla valistaa uuden tekniikan nurjapuolista.
Glory Mushinge
16.9.2004

Glory Mushinge

Informaatioteknologia on muuttanut ihmisten näkemyksiä ja tapoja. Radio, televisio, tietokoneet, internet ja muut viestimet ovat saaneet ihmiset näkemään oman elämänsä uudessa valossa: he yrittävät saavuttaa sen osan yhteiskuntaa, joka on siirtynyt modernisaation aikakaudelle.

Vanhat tavat ja käytännöt vaihtuvat uusiin: ennen ihmiset vierailivat säännöllisesti perheenjäsentensä luona, mutta nykyään sukulaisiin pidetään yhteyttä mielummin sähköisesti. Samaan tapaan työelämässä olevat eivät mene enää toimistoihinsa, vaan tekevät työnsä kotona ja lähettävät tuotoksensa työnantajalle sähköpostitse. Informaatioteknologia on saavuttanut suuren suosion, sillä se on helpottanut ihmisten jokapäiväistä elämää ja osoittanut, että viestintä voi edistää kestävää kehitystä.

Viisaasti käytettynä uudet keksinnöt voivat parantaa ihmisten mahdollisuuksia monilla elämänaloilla. Paikalliset pienyrittäjät voivat kasvaa internetin avulla suuren kokoluokan vientikauppiaiksi, kun he mainostavat tuotteitaan netissä ja houkuttelevat siten asiakkaita kaikkialta maailmasta. Internet ja etäopetus laajentavat koulutusmahdollisuuksia, ja nettideittailun avulla ihmiset voivat löytää itselleen puolison, vaikka oman kodin lähellä ei tarjontaa olisikaan.

***

Uudet keksinnöt ovat tuoneet mukanaan myös kielteisiä vaikutuksia. Jotkut ihmisryhmät joutuvat maksamaan tekniikan kehittymisestä kovan hinnan - varsinkin afrikkalaisissa yhteisöissä, jotka vasta opettelevat sopeutumaan elämäntavan muutoksiin matkalla kohti tietoyhteiskuntaa.

Näissä yhteisöissä tekniikan kehityksen tuomat muutokset ovat olleet usein kielteisiä, sillä ne ovat alkaneet nakertaa hitaasti mantereen ennen niin vahvoja kulttuuritraditioita ja -arvoja. Monia afrikkalaisille tärkeitä arvoja on heitetty menemään informaatioteknologian tuoman modernin elämäntavan tieltä.

Ihmiset on esimerkiksi kasvatettu elämään yhteisöissä, joissa asiat tehdään yhdessä. On tyypillistä, että perheenjäsenet ja lähisukulaiset vahvistavat perheyhteyttään aterioimalla säännöllisesti yhdessä myös silloin, kun perheenjäsenet elävät kaukana toisistaan. Kaupungeissa asuvien oletetaan vierailevan säännöllisesti kotikylissään, ja kotiin tullessaan perheenjäsenten on tuotava mukanaan tuliaisia. Halu vierailla kotikylässä tuliaiskassin kanssa syntyy kuin itsestään, sillä jos sukulaiset ovat toisistaan pitkään erossa ilman mahdollisuutta pitää yhteyttä, useimmat alkavat ikävöidä läheisiään.

Nykyään ihmiset voivat kuitenkin soittaa toisilleen puhelimella, ja vaivaton yhteydenpito on vähentänyt vierailujen tarvetta. Puhuminen ilman näkemistä tarkoittaa sitä, etteivät kylien asukkaat saa enää materiaalista apua kaupungeissa asuvilta perheenjäseniltään. Tämä järkyttää etenkin vanhaa sukupolvea, joka on kasvatettu ajattelemaan, että vanhempien sosiaaliturva on lapsissa.

Myös televisiolla ja internetillä on suuri vaikutus afrikkalaisiin arvoihin. Nuoret omaksuvat niiden kautta uusia trendejä niin muodin, kielenkäytön kuin muidenkin elämänalueiden suhteen. Perinteen näkökulmasta monet uusista trendeistä, kuten minihameet tai tiukat vartalonmyötäiset vaatteet, ovat häpeällisiä. Vanhat ihmiset ovat shokissa ja pettyneitä, sillä he pitävät nuorten paljastavaa pukeutumista henkilökohtaisena loukkauksena.

Monet perinteestä kiinni pitävät ovat jopa väittäneet, että länsimainen pukeutuminen on aiheuttanut lukuisia raiskaustapauksia - he näkevät epäasiallisena pitämänsä pukeutumisen tietoisena houkuttelemisena, joka antaa miehille väärän signaalin. Kaikesta tästä vanhat syyttävät informaatioteknologiaa.

Myös kielenkäyttö on muuttunut television ja internetin myötä: nuoret ovat alkaneet kiroilla, vaikka ennen moinen kielenkäyttö oli sopimatonta. Nettideittailukaan ei ole vaaratonta: jotkut suhteet päätyvät onnelliseen avioliittoon, mutta joidenkin tuntemattomat ja salaperäiset nettipoikakaverit lupaavat afrikkalaisille naisille maat ja taivaat saadakseen heidät lähettämään itsestään valokuvia, joista he muokkaavat pornokuvia.

***

Mitä tahansa hyvää tai huonoa informaatioteknologia tuokaan, tuntuu siltä, että jotkut uutta tekniikkaa pohjoisesta etelään tuputtavat ihmisryhmät käyttävät Afrikkaa kehityksen ja avustustyön nimissä testilaboratoriona, jonka todellisena tarkoituksena on hyödyttää avustusohjelmien alkuunpanijoita pohjoisessa. He hankkivat apuohjelmilleen huikean rahoituksen, jonka he kuluttavat omaksi hyödykseen.

Afrikka ja kolmas maailma on vasta opettelemassa sopeutumista uuteen tekniikkaan, ja ihmisiä on valistettava sekä niiden mahdollisuuksista että vaaroista - erityisen tärkeää on auttaa ihmisiä näkemään, miten uudet keksinnöt muokkaavat paikallisia kulttuuriarvoja. Tällöin ihmiset tietävät, mitä he menettävät nauttiessaan informaatioteknologian ilosanomasta, ja he pystyvät tekemään punnittuja päätöksiä ottaessaan käyttöönsä uusia keksintöjä.


Kirjoittaja on sambialainen toimittaja. Kepan verkkokolumnistien esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.