Vieraskolumni

Ilmastouutisia kolmessa todellisuudessa

Ilmastoasiaa tuntuu nyt lehdissä riittävän. Mutta niin ei ole kaikkialla.
Eeva Eronen
30.11.2009

Voihan ilmastoähky: Yhdysvallat sitä, Kiina tätä. Prosentteja, leikkaustavoitteita. Lentääkö Obama Kööpenhaminaan vai ei? Tuleeko pahoja kahakoita, riittävätkö Tanskan poliisivoimat?

Pohjoismaista mediaa seuraavasta saattaa tuntua, että ilmastoasia tursuaa kohta korvista ulos. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka ilmastonmuutos on globaali ilmiö, ilmastouutiset eivät sitä ole. Sain tästä kouriintuntuvan muistutuksen pari kuukautta sitten, kun aloitin opinnot lähes 30 maasta tulevien toimittajien kanssa.

Yksi ennakkotehtävistämme oli kerätä kolme ilmastonmuutosta käsittelevää uutista heinäkuun alusta taaksepäin kotimaisen sanomalehden arkistoista. Tanskalainen opiskelukaverini taivasteli omaa tulostani - sitä, että minun piti etsiä artikkeleita parin viikon takaa. Hänelle riitti kaksi päivää.

***

Täysin toisenlaisesta todellisuudesta kertoivat kehitysmaista tulevat opiskelukaverimme. Joku oli joutunut kahlaamaan lehtiä viime vuodelle, eikä silti löytänyt kolmea ilmastonmuutosartikkelia. Hiljaista oli esimerkiksi Etiopiassa.

"Lähes ainoa ilmastonmuutokseen liittyvä uutinen, jonka löysin, kertoi siitä, että pääministerimme on valittu Afrikan puhemieheksi ilmastoneuvotteluissa", toimittajana ja journalismin opettajana työskennellyt opiskelukaveri kuvasi. Hänen mukaansa jutun tarkoitus ei sitä paitsi ollut kertoa ilmastonmuutoksesta, vaan osoittaa, että pääministeri Meles Zenawi on hieno mies - asia, josta tuttava oli aivan toista mieltä.

Tämänkin uutisen noteerasi vain kourallinen Etiopian 86 miljoonaisesta kansasta, josta lähes kaksi kolmasosaa on lukutaidotonta. Suurin osa väestöstä on maanviljelijöitä, jotka tuntevat ilmastonmuutoksen nahoissaan: heille se tarkoittaa lisääntyvää kuivuutta, mikä tekee viljelytyöstä yhtä katkeraa taistelua. Kuivuus kurittaa nyt Etiopiassa yli kymmentä miljoonaa ihmistä ja nälkä kiusaa kuutta miljoonaa.

Eniten väkeä Etiopiassa tavoittaa radio. Sen ympäristöjutut sisältävät vinkkejä maajusseille, mutta ilmastonmuutoksen syitä, globaalia luonnetta tai hillintäyrityksiä ei radiossa selitetä. Ja tuskin ne oman henkiinjäämistaistelun ohella jaksaisivat kiinnostaakaan.

***

Pyöräytetään palloa itään, Filippiineille, joka koostuu runsaasta 7000 saaresta - tarkka lukumäärä riippuu siitä, onko lasku- vai nousuvesi.

Paikalliset ovat tottuneet äärimmäisiin sääoloihin, hirmumyrskyihin, tulviin ja maanvyöryihin. Pelkästään tänä syksynä maata runteli neljä hirmumyrskyä, jotka tappoivat satoja ihmisiä ja jättivät satojatuhansia heitteille. Ilmastonmuutos ei tiedä Filippiineille hyvää.

Filippiiniläiset ovat kovia lukemaan, mutta ilmastonmuutos ei ole uutisten ykkösaihe. Kööpenhaminan kokous ilmestyi sanomalehtien uutissivuille vasta marraskuussa. Aikaisemmin lehdistö on käsitellyt ympäristöaiheita lähinnä viihde- ja lifestyle-sivuilla, joilla paikalliset julkimot ovat kertoneet esimerkiksi osallistumisestaan puiden istutusprojektiin tai jokivarren siivoustalkoisiin.

Toimittajatutun mukaan tämä johtuu siitä, että filippiiniläiset ovat kyllästyneitä maailmanlopun uutisiin. Lisäksi hirmumyrskyt ovat niin tavallisia, että ilmastonmuutosennusteiden pitää olla melkoisia, jotta ne herättäisivät laajaa kiinnostusta.

"Hirmumyrskyt ovat normaali ilmiö, ja niistä on aina toivuttu jotenkin", hän kuvaa. Hänen mukaansa moni filippiiniläinen tuumii, että vaikka he olisivatkin ensimmäisten uppoajien joukossa, asiaan on parempi suhtautua iisisti, pelko kun ei auta mitään.

Ilmastonmuutoksen sijaan media keskittyykin ajankohtaisempiin ja helpommin kuvattaviin ongelmiin. Läpeensä korruptoitunut hallinto ja muslimivähemmistön separatismivaatimuksiin liittyvät levottomuudet ovat Filippiineillä tässä ja nyt koskettavampia kuin ilmastonmuutos.

***

Sanomalehtien lukeminen on merkki hyvinvoinnista, siitä, että on aikaa ja rahaa. Minun täytyy olla onnekas, sillä pääasiallinen kokemukseni ilmastonmuutoksesta on syntynyt aamukahvin kanssa lehtiä kahlatessa.

Toivottavasti näen tulevina viikkoina otsikoita, jotka kertovat tiukoista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi - jotta yhä useampi voisi tulevaisuudessa vain lukea, ei kokea, miltä kuivuus tai tulvat tuntuvat.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.