Vieraskolumni

G8:n lupaukset luupissa

Huippukokouksen tulokset ovat käytännössä paljon laihemmat kuin miltä ne ehkä aluksi kuulostivat, kun ne esitettiin maailmalle perjantaina.
Henri Myrttinen
11.6.2007

Henri MyrttinenKahdeksan johtavan teollisuusmaan johtajat ovat tyytyväisiä huippukokouksensa tuloksiin. He puhuvat ”suurista edistysaskelista” ja ”tärkeistä päätöksistä”, erityisesti ilmastonsuojelun ja Afrikan köyhien näkökulmasta.

Kansalaisjärjestöt ovat eri mieltä asiasta – sekä johtajien kanssa että keskenään. Mitä siis lopulta päätettiin ja ketä kannattaa uskoa? On aika arvioida huippukokouksen tuloksia yksinkertaisella ”mitä päätettiin ja sama suomeksi” -metodilla.

Ilmastonmuutos

Mitä päätettiin: EU-maat, Kanada ja Japani lupasivat puolittaa hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2050 mennessä, eli 43 vuoden kuluessa. Venäjä ja Yhdysvallat lupasivat harkita vakavasti samanlaisen lupauksen tekemistä. Kaikki sitoutuivat etsimään yhteistä ratkaisua Kioton sopimuksen seuraavalle vaiheelle, josta neuvotellaan joulukuussa YK:n ilmastokokouksessa Indonesian Balilla.

Toisin sanoen: Ne, jotka olivat lupautuneet jo muutenkin tekemään leikkauksia, uudistivat tämän lupauksen, tosin konkreettisemmin kuin tähän asti. Jarruttajavaltiot Venäjä ja USA eivät sitoudu edelleenkään mihinkään. Se, että jatkosta neuvotellaan YK:n puitteissa, pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun Bushin hallitus on julkisesti sitoutunut tekemään niin.

Apu Afrikalle

Mitä päätettiin: G8-maat lupasivat vähintään 60 miljardia dollaria taisteluun hiv/aidsia ja muita tarttuvia tauteja vastaan. Vaikka tämän oletetaan tarkoittavan 60 miljardia dollaria Afrikalle, näin ei välttämättä tapahdu, sillä avun kohdemaita ei täsmennetty. Lisäksi G8-maat lupasivat jo Gleneaglesin G8-kokouksessa vuonna 2005 maksaa luvatut rahat ja yrittää saada Afrikan ”Koulutusta kaikille” -ohjelman puuttuvat 500 miljoonaa dollaria kokoon.

Toisin sanoen: Lupaukset jäivät varsin epämääräisiksi. Loppupäätelmässä ei mainita, kuka antaa rahaa, mihin raha käytettäisiin ja millä aikataululla apua myönnettäisiin. Jo olemassa olevat avustusohjelmat todennäköisesti lasketaan mukaan kyseiseen 60 miljardin summaan.

Avustusjärjestö Oxfam arvioi, että uutta rahaa olisi maksimissaan noin kolme miljardia dollaria. Muuten huippukokouksessa toistettiin vanhoja lupauksia, jotka ovat tähänkin asti jääneet lunastamatta.

Kauppapolitiikka

Mitä päätettiin: G8-maat lupasivat yrittää jälleen kerran saada WTO:n nykyisen, niin kutsutun Doha-kierroksen onnistuneesti päätökseen ja lupasivat tässä yhteydessä kehitysmaille oikeudenmukaisia kauppaehtoja.

Toisin sanoen: Siitä lähtien kun WTO-neuvottelut ajautuivat vaikeuksiin vuonna 2005, ovat teollisuusmaat luvanneet panostaa siihen, että neuvottelut saataisiin päätökseen. Ne ovat kuitenkin suhtautuneet haluttomasti kehitysmaiden vaatimuksiin. On mahdollista, että heinäkuussa alkaa taas tapahtua WTO-rintamalla.


Kirjoittaja on Kepan entinen Indonesian-yhteystoimitsija.  Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Lisää tietoa aiheesta