Vieraskolumni

Erään sosialistin muodonmuutos

Vaikka Nicaraguan presidentti Daniel Ortega puhuu villin kapitalismin kukistamisesta, hän ei enää saa maailman vasemmistoa puimaan rytmikkäästi nyrkkejään ilmaan.
Toni Sandell
17.11.2009

Toni SandellMaailman vasemmisto hengitti samaan tahtiin Nicaraguan sandinistien vallankumouksen kanssa 1980-luvulla. Diktaattori Anastasio Somoza oli syrjäytetty ja tilalle tuli kansanvalta - ja presidentiksi Daniel Ortega.

Ortega palasi vajaa kolme vuotta sitten valtaan 17 vuoden tauon jälkeen. Kansan vähemmistö tuki Ortegaa, mutta valinnan mahdollistivat uudet kaverit oikealta. Ortega oli koplannut itselleen suotuisan vaalilain muutoksen oikeistopresidentti Arnoldo Alemánin kanssa. Samalla miehet läänittivät valtion korkeat virat tukijoilleen, vaalikomissio ja oikeuslaitos mukaan lukien.

Yhteistyö sosialistin ja oikeistojohtajan välillä on jatkunut näihin päiviin. 20 vuoden vankeustuomiota kärsivä Alemán vapautettiin kaikista syytteistä, kun Ortega palasi presidentiksi. Alemán oli presidenttikaudellaan ryöstänyt noin sata miljoonaa dollaria valtion kassasta.

Vuonna 2008 Ortegan ja Alemánin käsissä oleva vaalikomissio taas julkisti paikallisvaalien tulokset, joille nauraisivat aidanseipäätkin, jos kyse ei olisi demokratian heittämisestä sylkykuppiin. Vaalivilppiä on yhtä hankala kiistää kuin holokaustien olemassaoloa.

Samalla hallituksen sosiaaliset ohjelmat takkuilevat ja talouskriisi piiskaa maata, samoin kuin avunantajien rahahanojen kuivuminen.

***

Yksi perhe sentään rikastuu. Samalla kun Ortega julkisuudessa puhuu oligarkkien pedosta, hän hoitelee miljoonien dollarien bisneksiä, jotka toimivat Venezuelan ALBA-yhteistyön suojissa. Ortega ei vielä liene maan rikkain mies, mutta ainakin hän rikastuu nopeammin kuin kukaan muu nicaragualainen.

Presidentti vaimoineen hallitsee Hugo Chávezin tukirahoja suoraan valtion budjetin ohi. Tuen arvioidaan olevan noin 270 miljoonaa euroa vuodessa. ALBA-ryhmällä on jo monopoli Nicaraguan öljyntuontiin ja bensan jakeluverkostoon. Se on myös Nicaraguan suurin energiantuottaja ja lehmikarjan viejä. Taannoin ryhmä osti luksushotellin pääkaupungista Managuasta.

Rahoja imetään myös valtion köyhyyden vähentämiseen osoitetuista varoista: esimerkiksi valtion lääkeostoksia hoidetaan ALBAMEDin kautta.

ALBA-yritysten johtajat ovat Ortegan luottoväkeä, niin valtion virkamiehiä kuin puoluejyriä.

Puolueen, perheen ja valtion dollarit menevät iloisesti sekaisin.

***

Kepan Nicaraguan-toimisto juhlii tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään. Kepan kumppanijärjestöt ovat vuosien varrella arvioineet kriittisellä silmällä hallituksen kuin hallituksen toimia.

Moni järjestöjyrä on entinen Ortegan puoluetoveri ja taisteli diktatuuria vastaan. Tiet erosivat 1990-luvulla, kun Ortega jatkoi vallan kahmimista puolueen sisällä ja miehitti puolueen johtopaikat uskollisilla tukijoillaan.

Nyt näitä "petturijärjestöjä" koetetaan saada liekaan. Linjana on joko järjestöjen johtajien uhkailu ja omaisuuden vahingoittaminen tai suora väkivalta.

Ei ihme, että Ortega rinnastetaan yhä herkemmin viimeiseen diktaattoriin Anastasio Somozaan. Tämä piti opposition rautaisen nyrkkinsä alla ja samalla haali valtavan omaisuuden.

***

Ympyrä on siis sulkeutumassa ja vallankumous on syönyt lapsensa. Muutoksesta ei myöskään ole tietoa, sillä Ortega varmisti lokakuussa mahdollisuuden jatkokauteen, vaikka perustuslaki kieltää presidentin uudelleenvalinnan.

Päätöksen teki korkein oikeus, joka vetosi siihen, että perustuslaissa ollut rajaus on perustuslain vastainen. Itse oikeuden päätös taas oli kaikkien mahdollisten lakien vastainen, sillä perustuslakia voi muuttaa vain maan parlamentti.

Että sen sortin sosialisti.

Kirjoittaja toimii Kepan kehityspoliittisena tiedottajana Nicaraguassa. Kepan verkkokolumneissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Kepan virallista kantaa.

Lisää tietoa aiheesta